В дадената ситуация той се самоизключи. Това каза в предаването на Радио "Фокус" "Добро утро, България" политологът Борислав Ангелов за действията на Явор Божанков в петък от парламентарната трибуна. 

"Той много добре знае каква е позицията на БСП, каква е нейната политика. Тук има един много важен въпрос за мен, защо се съгласи да бъде водач и съответно депутат в този парламент, тъй като той знаеше каква е позицията на БСП още от април-май месец, много силно беше видяна. Сега, изведнъж, след едно негово посещение в САЩ, той се изживява като ястреб и бих казал като такъв ястреб, какъвто даже няма в редиците на "Демократична България“, много крайна позиция. Тази позиция се разминава не само с решенията, които има взети БСП като национален съвет, като парламентарна група и избиратели, но тази позицията се разминава с позицията в българското общество, което не подкрепя , независимо от всичко, взетото решение на парламента. Българското общество не застава с едно такова решение, не бива да го забравяме, че то беше против, всичките социологически проучвания да се изпраща военно-техническа помощ за Украйна", каза Ангелов.

Според Борислава Ангелов с действията си Явор Божанков е предал своите избиратели. 

"Той си избира една негова съдба. Някъде за около три дни ще бъде медийната звезда и ако има по-продължителен парламент, ще бъде безгласна буква оттук нататък. Той е губещият в тази ситуация. В много отношения БСП може да извлече повече дивиденти, защото се изчиства нейният образ. Няма как човек, който да участва в политиката, даже да е гражданска квота, но когато ти си се съгласил и си част от една парламентарна група, ти да не следваш нейните колективни решения. Твоите доводи да ги излагаш преди това. Когато видиш, че те не се подкрепят, тогава ти вече имаш и други варианти, може да не присъстваш в гласуването в залата. Той направи много ясно разграничение, много критично отношение към неговите колеги до този момент от парламентарната група на БСП. Недопустимо поведение за мен е това. Той на практика предаде избирателите си", каза още Ангелов.

Габриела ГАНЕВА