Възможно е болниците у нас да останат без кислород, алармират производителите. Причината непосилните сметки за електроенергия.

На територията на страната тези предприятия са пет и засега се справят само благодарение на компенсациите, които получават от държавата. Те обаче, ще бъдат отпускани до края на септември. Страховете са, че ако след това не продължат, фирмите ще трябва да затворят, производството да спре, а болници да останат без кислород.

Освен управител на предприятие за производство и дистрибуция на индустриални газове, Марин Димитров е и вицепрезидент на браншовата асоциация. В България тези фирми са пет и всички те в момента са изправени пред сериозно предизвикателство. Продуктите им се използват в металургията, производството и хранително-вкусовата промишленост, един от основните обаче, е кислородът за медицински цели, разказва NOVA.

"До юни 2021 година, цената на електроенергията беше около 100 лева на мегават час. Тогава цената на кислорода, който продавахме на болниците, беше от порядъка на 250-350 лева за тон. В момента цената е над 1000 лева. Какво ще стане, ако компенсициите отпаднат? Трябва да стане над 2000 лева кислородът за болниците", споделя Марин Димитров, производител и дистрибутор на индустриални газове.