"Ако разследването в МВР (за средствата за АМ "Хемус“) е в напреднала фаза и приключва, и от 1 обвиняем броят им е нараснал на 9, няма ли главният прокурор да информира обществеността за паралелното разследване в Националната следствена служба, но там мишените са ръководни длъжностни лица от партия ГЕРБ. Повече от година и половина никаква информация не излиза от там. Ще ви кажа нещо много тревожно от кухнята. Изразът, който аз чух е - "надежда всяка тук за обвинителен акт оставете“.

Това заяви народният представител от "Продължаваме промяната“ и бивш министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

Той отказа да се яви на разпит в прокуратурата и припомни, че през 2021 година вече е дал показания:

"Не ми е известно да има наказателно производство, по което аз да съм свидетел. Извършва се проверка за нещо, което съм казала по телевизията. Преди шест месеца посетих прокуратурата и казах това, което имах да казвам“.

"Спекулации са тези неща, които чухме от главния прокурор Иван Гешев. Той в момента с охота приглася на политическа партия ГЕРБ – тя го постави на поста, той се чувства задължен, както и неговият предшественик“, коментира Рашков пред bTV.

"Лично аз съм съдействал в най-голяма степен в разкриването на обстоятелствата за АМ "Хемус“. През 2021 година започнахме разследване за безобразията на ГЕРБ по изграждането на няколко лота. 1,2 млрд. лева са дадени на близки до ГЕРБ фирми – те са 15. Средствата са раздадени авансово. В разследването установихме, че от една банка тези авансови средства се изнасят. Ако главният прокурор е на мястото си, вместо да обвинява представител на една партия в грях, той къде беше в тези разследвания?“, посочи бившият министър на вътрешните работи.

"В прокуратурата е цялото досъдебно производство. Там има всичко доказателства, от които прокуратурата се нуждае. Да отворят папките и да внесат делото в българския съд“, призова Рашков.

"Главният прокурор вместо да хвърля вина, отговорност и да се опита да ме засегне, да обърне внимание на прокурорите за разследването. Прокуратурата има достатъчно работа и да докаже да спазва закона. Аз спазвам закона и съм изпълнил и гражданския си дълг, и служебния да информирам цялата общественост за строителството на АМ "Хемус“, както и за ремонтите на 400 язовира за 500 млн. лева. Аз няма какво да им кажа – въпросът е безсмислен. Достатъчно сътрудничех“, категоричен е депутатът от "Продължаваме промяната“.

Рашков допълни, че строителството на АМ "Хемус“ е започнало с пороци.

"Те строят без план, проекти и разрешения. Сега държавата е в паника какво да прави с това, което е незаконно изградено, за да не се разрушава. Има някакви псевдо договори. Такава е мъглата, че никой да не знае къде са. Една част от авансовите средства са разходвани от фирмите за частни цели. Лотовете от 1 до 3 има извършена строителна дейност, но при другите даже и трасето не е уточнено“, коментира той.