Неявяването на един високопоставен представител на българската прокуратура (ПРБ) в Народното събрание не може да остане незабелязано и да мълчим. Заседанието на комисията, макар и без явяване на представители на ПРБ, ще има съответното значение. Това заяви депутатът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков по време на заседание на парламентарната комисия за Нотариуса.

На него трябваше да бъде изслушана ръководителят на Софийската градска прокуратура Илиана Кирилова, която с писмо до Народното събрание отказа да се яви.

"Бях си набелязал много въпроси, те са чисто или по-скоро процесуални въпроси, на които надявам се, че моята в миналото подчинена следователка (бел. ред. Илиана Кирилова) е научила правото и би могла да ни даде смислени отговори като ръководител на най-голямата прокуратура в страната на това ниво“, добави Бойко Рашков.

Той подчерта, че не е наясно Илиана Кирилова да е написала и внесла дори един обвинителен акт в съда. "Можем да си правим изводи тя за какво е поставена там. Имам пълното основание да ѝ дам една такава оценка, макар и с дистанция от времето - малко са ѝ шестима заместници. Пожелавам ѝ г-н Сарафов да ѝ помогне да получи още шестима души заместници. Под нейно ръководство не се осъществява истинско, по силата на закона за съдебната власт чл. 9 разпределение на делата на случен принцип Там делата от тази категория, тя е направила така, преди това и под ръководството на Гешев, че делата да се разпределят уж на случаен принцип на конкретен прокурор", добави Рашков.

Според него, Илиана Кирилова е била "инсталирана“ като ръководител на Софийската градска прокуратура. Рашков допълни, че Кирилова е била близка с Пепи Еврото "Постави се въпросът дали е близка с Пепи Еврото, който понеже е много праведен и нищо лошо не е направил, българското общество не знае къде се намира този човек“, иронизира депутатът.