Имаше проблем с избора на Вежди Рашидов за председател на НС и това е една от причините да искаме оставката му. Това каза в ефира на bTV Бойко Рашков – депутат от "Продължаваме промяната“ и бивш министър на вътрешните работи.

"Имаме наблюдения, че Рашидов не взима решенията сам. От ПГ на ГЕРБ му казват какво да прави. Той очевидно има някакъв проблем в говора и се наложи да бъде помолен да повтори какво чете, защото никой не му разбира. Но основната причина за искането на оставката му беше предоставянето на материали от "Боец“, които касаят новоназначената главен секретар на НС, искаше се той да приеме тези материали, да ги изслуша, а той не реагира по никакъв начин. Това е, което се разви за 2-3 дни и му поискахме оставката“.

Най-високата длъжност в нашата страна е председател на НС, този избор не може да стане за 15-20 минути, смята Рашков. "Моето лично мнение е, че този човек не е за там, той е творец. Обществото има полза от него като творец“.

Наложи се още, когато аз бях министър да възложа на Инспектората и на Дирекция на националната полиция да извършат проверки във всички РПУ в София. "Едно от основанията беше, че СДВР е с резултати под средните за страната. Тези проверки сега са завършили. Очевидно от докладите на проверяващите е ясно, че те са нарушавали, включително финансовата дисциплина. Това дава основание да се помисли трябва ли да се запази същия състав.“

Аз приемам решението на съда относно ареста на Борисов, Горанов и Арнаудова, но това не означава оневиняване. "Това е само доколко е законосъобразно задържането на един човек за 24 часа. Но не се има предвид материалът, който е събран в хода на тази проверка. 12 г. Борисов арестуваше непрекъснато хора и стотици бяха обявявани за противозаконни тези арести, но нямаше ни дума, ни вопъл, ни стон. Но сега никой не говори за 470-те страници материали разследване. Аз съм министър, не мога да кажа на полицейския служител дали да задържа, дали да разследва. Но ако аз бях разследващ орган, нямаше да се поколебая да направя същото“.

Борисов не е свещена крава, той не е недосегаем от закона, това трябва да е ясно на всички, заяви Рашков.

Разследването по АМ "Хемус“ не е приключило, днес са предявени обвинения към 9 души, но това не означава приключване на разследване, обясни Рашков. "Там става дума за присвояване на средства и пране на пари, тези 9-имата ще имат възможност да дадат обяснения и от тях не е изключено да се стигне до други лица и да се наложи и те да бъдат обвинени. Едва, когато се изчерпат всички възможности за събиране на доказателствени материали и едва тогава прокурорът ще реши дали да изготви обвинителен акт или друго процесуално решение“.

Нека оставим темата за председател на КПКОНПИ, не бива да говорим за "нероден Петко“, помоли Рашков.

Идеята е да се раздели КПКОНПИ беше и в първоначалния вариант – едната да се занимава с корупцията, другата част да е с разследващи функции, тази идея все още съществува, тя не е елиминирана, разясни Рашков.

Дискусията за съдебна реформа върви отдавна, защото очевидно е, че има нужда от такава реформа, включително и по отношение на главния прокурор, категоричен е Рашков. "Всички парламентарни групи имат идеи за промени в съдебната власт, но другото е ще има ли политическа реализация на тези идеи като виждаме какво е съотношението на силите в парламента – то е паритетно, т.е. много трудно се взимат решения, дори за елементарни неща“.

Докато аз бях министър, при два проведени избора,  ние успяхме да свалим купения вот с около 300 хиляди гласа, нещо което не беше постигнато до този момент, заяви Рашков. "Сега с въвеждането отново на хартиена бюлетина, категорично заявявам, че купуването на гласове ще отиде пак във висините“.