От началото на годината има 2455 тежки пътнотранспортни произшествия с 220 загинали, което е с 24 повече в сравнение с миналата година. Това каза Бойко Рановски в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ по повод Деня за безопасност на движението по пътищата. "В сравнение с 2019 г. статистиката показва, че имаме известен спад, но с 2021 г. сме с увеличение както в броя на произшествията – с 350, загиналите – с 24, ранените – с около 450“, представи статистика той.

"Нека всички да се замислим с какво можем да допринесем тази черна статистика да се промени. Надявам се, че с мероприятия, с участието на всички институции, организации, неправителствени организации да обръщаме постоянно внимание, да напомняме на хората, че трябва да са по-толерантни и по-отговорни на пътя“, коментира експертът.

"Последните две години бяха малко по-различни години, бяха години на пандемия, години на ограничения, така че сравнението с 2020 и 2021 г. не е много обективно. Но пък това, че имаме увеличение в сравнение с миналата година не трябва да ни отчайва, трябва да ни води до това да полагаме повече усилия, да провеждаме повече такива кампании, каквито се провеждат в днешния ден, да се обяснява на хората важността от това да са толерантни и внимателни на пътя, да спазват правилата“, каза той.