Задължително е военната помощ за Украйна трябва да се обвърже с модернизацията на армията. Това каза пред БНТ бившият военен министър Бойко Ноев.  "Сходството в гледните точки на политиците ме прави оптимист за това, че най-после в българския парламент може да надделее разумът. Ние изпъкваме сред съюзниците като "черната овца“.

Подкрепата за Украйна се дебатира в България в два плана – единият морален и политически, а другият практически, свързан със способности  и армия, обясни Ноев. "Не съм съгласен, че солидарността на България ще създаде рискове за нас. Аз твърдя обратното – че невключването ни в силите за солидарност, ни прави много по-уязвима страна. Затова България трябва да бъде заедно със своите съюзници“.

Смятам, че предложенията на ГЕРБ и ДБ относно военната помощ за Украйна се припокриват, и двете са реалистични, заяви Ноев. "Модернизацията на българската армия се обвързва с подкрепата за Украйна и за мен това е много важно“.

Двете предложения дават възможност при създадане на комисия за отбрана да се проведат съдържателни, спокойни дебати, заседания на които да бъде поканен началникът на отбраната, министърът на отбраната и с тях разумно да се обсъдят въпросите, но вече с хипотезата, че България ще се включи в подкрепата за Украйна, допълни Ноев.

Ако правителството успее да се договори с нашите съюзници ние да получим изгодни условия, заместваща платформа, която да позволи нашите пилоти да продължат дежурството и това да позволи освобождаването на МиГ-29, които да бъдат предоставени на Украйна, а срещу предоставянето бихме могли да искаме някаква подкрепа – била тя финансова или друга, отбеляза Ноев.