ГЕРБ ще предложат правителство на малцинството с техен премиер. Това стана ясно от думите на лидера на партията след консултациите при президента Румен Радев тази сутрин, предаде репортер на "Фокус".

"Ще предложим премиер от ГЕРБ, най-вероятно премиерът ще вземе папката в мое присъствие", категорично каза Бойко Борисов. Лидерът на ПГ на ГЕРБ-СДС обаче отказа да коментира имена, които биха могли да бъдат номинирани за министър-председател. 

Той подчерта, че очаква подкрепа от всички отговорни хора, които не искат България да отива на избори за 7-ми пореден път. "Друг вариант е да се смени избирателната система. И без това всички обичате да ходите на Гърция, масово се ходи там и гръцката избирателна система на мен ми харесва", обясни той.

Възможността за смяна на избирателната система не е обсъждана с президента, подчерта Борисов.

"Логично е разговорите с останалите да не ги водим през медиите, а помежду си. Те вече начертаха техните червени линии, които ние няма как да преодолеем. Това е последният шанс, ако разбира се при тези преговори се разберем да получим подкрепа. Особено колегите от ПП-ДБ могат да ни върнат жеста", коментира още той.

Попитан защо отказва да подкрепи правителство с третия мандат, Борисов обясни: "Как да подкрепим предпоследния? Защо ходим на избори? Когато господин Трифонов беше първа политическа сила, той не направи правителство, а сега, когато е последна политическа сила, иска да доминира в правителството". 

Лидерът на ГЕРБ-СДС обаче бе категоричен, че едни нови предсрочни избори биха били по-скоро негативен изход за страната от ситуацията. Борисов призова партиите да се успокоят и отново подчерта, че първата политическа сила ще настоява за премиер, Министерство на отбраната и Министерство на външните работи при разговорите с останалите политически сили.