"Тези дни проявяваме и търпение, и внимание, и диалогичност! Защото ние от "Възраждане“ страх нямаме, нашата партия. Защото имаме ясно формулирани различия и в същото време ясно формулирани посоки, в които можем да работим заедно – земеделие, вериги, ПВУ, енергетика, патриотизъм, ако щете, мощна армия. Така че другите имат проблем!“. Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов след откриваното на 49 НС.

Борисов заяви, че е в изказването на президента Радев е имало единствено желание да се приеме бюджет, за да може след това служебното правителство да харчи. Той продължи, че президентът Радев, когато има една такава тежка политическа конфронтация между партиите, може да се яви и като обединител, което всички искат да видят. Лидерът на ГЕРБ заяви: "Той иска тези министри, които седяха в "кошарката“, да им гласуваме пари да продължат месеци наред да харчат. Аз им предлагам, след като не можем да се разберем политическите партии, тези министри остават в "кошарката“, правим ротационни принципи за председатели, комисии, каквото искат, и президентът Радев ги е оставил, той отива да си президентства! Тези, които сега са внесли бюджета и са предложили разходите, ние ще ги задължим, като Парламент, да работят. Защо не се съгласяват? Защото никой не иска при Парламент да работи! Ние не нарушаваме Конституцията! Те вече не са му подчинени. Ние всички партии днес гласуваме този сбор, шестият мандат ги занасят в президентството тези министри. Радев ангажиран ли е с това служебно правителство? Ангажиран е! Ние, като го гласуваме, имаме ли правителство? Имаме! То предложило ли е бюджет? Предложило е! Значи е мислело! И ние оттам нататък продължаваме с тези приказки за важните закони и си ги приемаме, Парламента!“.

Илиана Беновска попита: "В какво сте готов да отстъпите, за да има правителство?“. Борисов отговори: "Това, което казвам в момента, е голяма отстъпка!“. Той продължи, че ако се помисли добре, има варианти за съставяне на редовно правителство. "Пак казвам, аз към Радев се обръщам добронамерено. Защото, ако не бях станал аз, нямаше да стане никой! Нали си давате сметка, че и в него вече политическата класа няма доверие. Това значи. И аз искам решение. Решението трябва да мине през компромиси. Какво ще понесат партиите, като загуба, безотговорно е да кажеш – ако не съм сам, няма да има правителство! И затова най-лесно е на "Възраждане“, най-лесно е на останалите! Понеже има едно много опасно място тук, да не стъпи някой и аз да не стъпя! Чакай бе, Беновска! Ще ме изкарат, че сме гаджета утре с теб, стига се държа за мен!“.

Илиана Беновска отвърна: "Ами не ми отговаряте на въпросите!“. Лидерът на ГЕРБ каза: "Направих компромис, отговорих!“.

Бойко Борисов отново изрази приятната си изненада от добронамерения тон днес в пленарна зала и обясни, че е разговарял и с Костадин Костадинов, и с Христо Иванов, и с много други! Беновска попита: "А с Кирчо?“. Председателят на ГЕРБ отговори: "Той е Петков! Всички днес чухме декларациите. Ако са им искрени декларациите, има голям шанс да се направи поне в два варианта правителство. А този, който последен казах преди малко, е спасителния вариант. Тогава и Радев каза – не ми е работа, но след като не можете – ето, давам ви ги! Къде да ходят тогава депутатите да отиват на избори? Знаете ли откога съм депутат? Аз съм се заклевал 3 пъти като премиер тук!“. Беновска припомни, че е депутат от 2009 г. Борисов отговори: "Не е от 2009 г., по-отдавна е! Ти си млада, не помниш!“. "А, жива да не бях!“, отвърна Беновска!