Днес в комисия по енергетика не беше подкрепено нашето предложение да връщаме 1 лв. на българските потребители от обикновената нафта и бензин А 95. Това каза на брифинг пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция "Фокус“. "Партиите, които не подкрепиха това предложение са четирите проруски партии – "Продължаваме промяната“, БСП, "Възраждане“ и "Български възход“. Те продължават да искат милиарди долари да изтичат през Газпром и Лукойл през неговите дъщерни фирми за войната, която Путин води в Украйна."

"Надявам се в зала да преодолеем тези пречки, но искам специлно да благодаря на колегите от "Да, България" и ДПС. За пореден път евроатлантическите партии се откроиха. От другата страна са  партиите на "Лукойл", които вече 1 г. милиарди изтичат от България в посока тези компании", допълни Борисов.

"Надявам се господин Петков да види как Сабрутев е гласувал в Комисията по енергетика. Ние приехме едно от предложенията на "Да, България“, те го предложиха веднага беше вкарано в комисията и беше гласувано, едно от предложенията на ДПС също. Ние сме достатъчно отговорни, гъвкави, диалогични, когато касае джоба на българите.", категоричен е Борисов.

"Миналата година "Лукойл" е работил с 50% руски петрол и 50% друг. Тезата, че не можем без руски петрол, издъхва. Тази година работят с него, защото е с 1 лв. на литър по-евтин. Но той не отива при българските потребители,а в швейцарски сметки", поясни Делян Добрев

Ако приемем, че печалбата е 2,1 млрд. лв. на година - защо сега не ги дадат, а от догодина. Те тази година са се напечелили. 700 млн. лв. могат да дадат, който е 33% за облагане на сръхпечалбата", попита Борисов. 

Борисов коментира и скандала Шенген. "Преди 2 г., докато отговарях аз за България, беше нулева миграция. След чегъртания, махания и уволнения - какво мислите, че граничарите са безкрайно много", поясни Борисов. "Мигратската криза без Турция не може да се овладее."

"Ясно е, че повече руски газ няма да има, ще трябва да се докарва втечнен газ. Кирил Петков и Асен Василев не си резервираха капацитет в Гърция. Лошо ли е като се казва, че България е съсобственик на терминала в Александруполис? Същото може да се направи и с Турция. Затова ние сложихме за кандидат-премиер човек, който да може да обедини. Първи заявяваме как може едно експертно правителство е последният шанс", каза Борисов. Той уточни, че не се меси в реденето на правителството. 

Според Борисов парламентът е много добре работещ.