Помните ли, едно време имаше едни "Пирамиди“, които  събираха българите по зали и ги караха да си купуват и талончета, а  накрая всички изгоряха. Само няколко далавераджии си взеха милионите.  "Промяната“ е същата пирамида, която за 6-7 месеца ви обра. Това заяви лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов, по време на посещението си във Варна, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Варна. Борисов посочи, че е очаквал активен град като Варна да реагира, но това не се е случило.

"СДС измъкна държавата от кризата на комунизма, а ГЕРБ ги измъкна от гръцката финансова криза, световната финансова криза, миграционната криза, КОВИД кризата и за наше голямо съжаление, от една средноевропейска държава ние отново трябва да се нагърбваме да изваждаме държавата от ямата, в която е в момента попаднала.

Във Варна са от най-умните и интелигентни хора, прозорецът към Европа. И да допуснат две години да не се строи "Хемус“ – повярвайте ми, сърдит съм.  Яд ме е за "Хемус“, защото "Хемус“ отново ще върне лидерското място на Варна.  До Търново щеше да е на чакъл, а от Белокопитово щеше да е отишло от другата страна, откъм Полски Тръмбеш на Търново – щеше да е чакъл там. Днес минавам – старият път ремонтиран, а магистралата е 100% готова и не я пускат, за да не кажете "Бойко я направи“.

И вие си мълчите.

 Съжалявам, 20 некъпани затваряха кръстовищата. И ние – какво става, протести! Вдигат шум. Вие две години – нищо! И нищо не се случи за Варна, освен парите, които им оставихме накрая. 1 милиард, за да мога да ви гледам в очите, като говоря днес, оставих за "Хемус“ в специална сметка в БНБ, за да я достроят.

Асен Василев го похарчи. И завчера по БНТ и БНР Шишков, сегашният министър каза, че е идиотия да спреш "Хемус“ – министърът на Румен Радев. По литература съм учил, че глаголът на "идиотия“ и съществителното на това е "идиот“. Значи две години той ги нарече "идиоти“ – аз го цитирам. Не бива повече да стоят тези хора в управлението.

Когато цифрите и фактите говорят, всички си мълчим. С 51,4% по-скъп А-95 са "Промяната“.

И в момента, в който си тръгнаха – виждате, започва да пада бензинът. Случайно? Не е случайно. Ето ви дизелът – 61%. Всеки ден за всеки литър от вашия джоб месеци наред ви взимаха парите, по 1,20 лева на литър. Все едно крадец ви бърка и ви взима в джоба. На всеки литър – по 1,20 лева. Метанът, които карат на метан – 279%.  Ето я разликата“, допълни Борисов.

Той допълни, че се наблюдава и изключително висок ръст на хранителните продукти, допълвайки, че инфлацията се е покачила многократно в последните две години.

"При лошия модел на ГЕРБ тя беше  0,6%, а сега е 17,7-18%, но това не е истинската инфлация, защото основните неща, които харчите, бензин, нафта, хляб, олио, е над 60-70%. Това е т.нар. скрит данък. Това е вашето обедняване.

"Промяната“, какво ви доведе?  Който е имал 1000 лева, сега има 500 реално.

 Миналата седмица изтеглиха дълг от 5 милиарда лева на 4,75% лихва за 7 години, т.е.  трябва да върнем тези пари – 5 милиарда и още  1 милиард лева лихва.

Ето ви я "Хемус“ – оня ден я похарчиха, оня ден, милиардът замина. Вчера – 200 милиона. Не им стигат. На 3% лихва за 3 години. Вече пазарите не им дават пари. България в момента е като някой изпаднал, който на никой съсед не иска да му даде пари и му набива високи лихви. Вчера – още 200 милиона на 3% за 3 години, което прави 18 милиона за 3 години.

И в същото време, лъжейки ви, че ви повишават пенсиите – то това е майсторлъкът на обирджията, с тука има, тука нема.  Ако тези останат още няколко месеца да управляват те, ще гоним 50 милиарда дълг. По време на управлението на моите правителства в България правителствата винаги са ни били на излишък, като добри стопани държахме 12 милиарда фискален резерв и харчехме, колкото изкарваме.

Не е майсторлък да вдигнеш пенсиите, a кой ви плаща пенсиите, кой ще изкарва парите като бизнес, като индустрия, като икономика. А в момента държавата дотира тока, газа, бизнеса. Чакайте, извинявайте, ама такава машина няма, не е измислена. Тези държави влизат в дългови спирали. На Гърция има кой да й помогне, и на Италия има кой, защото са в Еврозоната. На България няма.

Десислава ВАСИЛЕВА