На Черешова задушница трябва да отправим към Бога молитвите си с любов и надежда, че ще приеме починалите в царството си. Това каза в интервю за "Фокус“ богословът д-р Десислава Панайотова за Черешова задушница. Тя заяви, че в този ден трябва да сме в храмовете, да принесем своите дарове, предварително да сме записали имената на нашите покойници. "Те обаче да са кръстени православни християни – други не могат да се записват. Тези листчета са в ръцете на духовниците, които ги изчитат и се молят персонално за всеки от нашите покойници. А приносите се нареждат на поставените за целта маси“, обясни тя.

По думите й трябва при всички случаи да се носи вино, хляб и жито. "След като свърши панихидата и приносите са осветени от духовниците, ние може да подадем за Бог да прости на всички, на които преценим. Другото, което можем да направим задължително, ако това ни е възможно – да отидем на гробовете на някои от нашите починали, да се помолим за тях, да отправим към Бога своите молитви с любов и надежда, че ще ги приеме в царството си“, добави богословът.

Тя уточни, че по принцип всеки съботен ден е посветен на паметта за нашите починали. "Най-вече на Божията майка, на всички светци и на светците мъченици. Така че неслучайно и няколко пъти в годината има големи задушници, на които специално обръщаме внимание на своята памет за нашите починали, на нашата любов и грижа за техните души“, добави д-р Панайотова.



Пълния текст на интервюто четете утре в раздел "Интервю".