Богословът и експерт по църковно право проф. Дилян Николчев коментира в социалните мрежи решението на пловдивския митрополит Николай да се оттегли от избора на нов патриарх на БПЦ.

"По повод обявата на митрополит Николай, че няма да се кандидатира за патриаршеския избор - в каноничната практика и в УБПЦ-БП няма самокандидатиране. Освен това, в Църквата няма искам-неискам. Вярно, че и в Църквата съществува правото на свободна воля, но тя е единствено в посока лично мнение и становище. С други думи на митрополит.

Николай може и да не му се иска да влезне в листата на достоизбираемите за Български патриарх /и на блаженопочиналия патриарх Неофит не му се е искало/, но това е въпрос на решение от страна на Св. Синод - не решение конкретно за неговото волеизявление, а персонална оценка и решение на всеки един от архиереите, когато гласуват самата листа на достоизбираемите. Ако синодалните старци гласуват в мнозинството си той да намери място в тази листа, митр. Николай ще трябва да приеме това като послушание. Защото, нека си представим само, ами ако и останалите митрополити, по различни мотиви, откажат също да им бъде издигната от син. състав кандидатурата им да бъдат включени в тази листа, какво става.... Тъй де!

Тук не коментирам самата обява на митр. Николай - тя е тюрлю гювеч, "леща на кебап", както казва дядо Петко Славейков", пише в социалните мрежи преподавателят в Софийски университет.