След броени минути започва процедурата по избор на нов патриарх на Българската православна църква. Очаква се точно в 9 часа да стартира избора за 3-мата епархийски митрополити, които ще участват в избора за патриаршеския престол.

Патриаршеския избирателен църковен събор ще се проведе на 30 юни, когато трябва да стане ясен и новият български патриарх.

9 са митрополитите, които могат да вземат участие в избора за нов български патриарх:

Митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф;

Великотърновският митрополит Григорий;

Плевенският митрополит Игнатий;

Ловчанският митрополит Гавриил

Пловдивският митрополит Николай;

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан;

Русенският митрополит Наум;

Врачанският митрополит Григорий;

Видинският митрополит Даниил.

"Днешното заседание е много важно, защото на него започва патриаршеския избор. На днешното заседание от тези 9 митрополити, които отговарят на критериите, 14-те митрополити от Светия синод, с квалифицирано мнозинство, да излъчат трима от тях, които да бъдат представени на самия патриаршески избирателен събор. Той, от своя страна, от тези трима посочени, да избере бъдещият патриарх", каза пред БНТ доц. д-р Костадин Нушев, богослов и преподавател към Богословския факултет на СУ.

Припомняме, че Пловдивският митрополит Николай даде заявка, че няма да участва в избора, но към момента такива документи не са постъпили в синода.

"На това заседание ще се разбере дали е постъпило писмено заявление за отказ за включване, ако не е постъпило такова, това означава, че кандидатурата на митрополит Николай също може да бъде разгледана", допълни доц. д-р Костадин Нушев.