С повишаване на глоби и санкции е абсолютно невъзможно да постигнем ефект върху пътнотранспортния травматизъм. Цялата административно наказателна дейност и процедура в България е направена да не защитава обществения интерес. Това каза в предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус" Богдан Милчев, председател на Института за пътна безопасност. От днес се очаква влизането на нови по-строги санкции за нарушителите за нарушителите. Богдан Милчев изрази съмнения дали новите мерки ще бъдат ефективни. 

"Няма никакъв проблем да правим нарушения, да ни се взимат точки за тези нарушения, да саботираме процеса като не се явяваме да ни се връчват наказателните постановления. През това време отиваме всяка година и си възстановяваме срещу 100 лв. по 12 точки, всяка година можем да си възстановяваме. Става един омагьосан кръг", каза Милчев.

Според председателя на Института за пътна безопасност точковата система не може да спре системния нарушител на пътя. 

"Необходима е изцяло нова философия и разбиране за наказателната дейност в България. Точковата система в България е опорочена. Има много сериозна корупция при възстановяването на точки. Обществена тайна е, че срещу 100 лв. всяка една автошкола може да ти възстанови 12 точки от взетите ти. За да ти се вземат точки трябва да влезе наказателното постановление в сила. А за да влезе в сила трябва да ти бъде връчено. Когато ти бъде връчено и ти знаеш, че си заплашен да ти бъде взета книжката, заради отнети точки, тогава започваш по административен път да обжалваш тези постановления", уточни председателят на Института за пътна безопасност.

Обжалването може да продължи от 2 до 4 години. Според Богдан Милчев по този начин много хора саботират процеса.



Според Милчев е възможно новите мерки да доведат дори до по-голяма корупция. "Доказателство за това е, че от вчера виждам представители на различни автошколи, които подкрепят и са в еуфория от новите мерки“, каза Милчев.

"Всеки път, когато имаме криза в транспортната ни система, повишаваме глобите или точките. Когато не разбираме проблема, най-лесният начин е да кажем по-големи глоби, по-големи санкции, но проблемът е в това, че в България няма неизбежност на наказанието", допълни той.

Богдан Милчев е категоричен, че смисълът на наказанията е превъзпитанието.

Харитина Агопян