Заради липсата или недостига на лекарства в аптечните мрежи се обмисля връщането на старата формула, с която е стартирала системата, която проследява наличието на лекарства в аптеките. Тя е променена през март - това съобщи в "Денят започва" изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

"До март формулата беше заложена по един начин, при което попадаха между 290 и 350 продукта в този списък. Беше направена промяна във формулата след извършен одит на системата, след което към момента попадат между 60 и 80 продукта на седмична база. Вчера бях извикан на среща в Министерството на здравеопазването с ръководството и това, което чух от тях е, че се обмисля и връщане на старата формула", заяви Богдан Кирилов - изп. директор на Агенцията по лекарствата.

Информацията, която постъпва в Агенцията по лекарствата за липсващи медикаменти, е с различен интензитет. Именно поради това беше създадена система, която да извършва анализ и мониторира количествата. Когато бъде установен недостиг, да се генерира списък, в който като попаднат продуктите, да не могат да бъдат изнасяни, обясни Богдан Кирилов.

"Забранителният списък е само за лекарствените продукти, които имат разрешение за употреба в България, имат регистрирана цена и се разпространяван на българския пазар", уточни той.

Кирилов добави, че системата отчита наличните в страната количества лекарства - при търговците на едро и в аптеките и всички изчисления се правят автоматично.

Според него е от изключителна важност да има комуникация между производителите съответно техните представители в рамките на асоциации и държавните институции, така че да може максимално рано, когато бъде установен риск от недостиг на лекарства, да се потърсят механизми за справяне с проблема.