Боеприпаси за автоматично стрелково оръжие с калибър 5.56х45 мм от резервите на Министерството на вътрешните работи, които парламентът реши в края на септември да бъдат изпратени към Украйна, все още са в България. Това стана ясно днес от председателя на Комисията по отбрана в парламента Христо Гаджев по време на блиц контрол, предаде репортер на "Фокус"

В запитване до Денков по време на блиц контрола Гаджев апелира министър-председателят да направи всичко необходимо, за да може боеприпасите да заминат към Украйна.

По думите на Гаджев причината куршумите да не заминават към украинската държава вече пет месеца е, че Министерството на отбраната отказва да ги изпрати. 

Премиерът Денков призна, че има такъв проблем. Той бе категоричен обаче, че ще създаде необходимата логистика между двете министерства, така че тази част от военната помощ да стигне до Украйна. 

Боеприпасите за автоматично стрелково оръжие с калибър 5.56х45 мм от резервите на Министерството на вътрешните работи бяха част от пакета, включващ още от дефектните ракети С-300. Парламентът гласува този транш на 27 септември. 

По-рано през седмицата по време на изслушване в Комисията по отбрана военният министър Тодор Тагарев уведоми депутатите, че ракетите С-300 вече са били доставени на Украйна.