Последните дни от 48-то Народно събрание не минават без спорове. Депутатите прекараха близо час в полемики за това какъв да бъде дневния ред на петъчното заседание, предаде репортер на Агенция "Фокус"

Десислава Атанасова направи декларация за определяне на дневния ред, на която предложи като точка първа да бъде разгледан Наказателно-процесуалния кодекс, а като точка втора тя предложи да бъде разгледан законопроектът за изменение и допълнение на закона за предучилищното образование.

Георги Свиленски от ПГ на БСП предложи като първа точка да останат петте законопроекта за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, но заяви, че трябва да бъде разгледан законопроектът за изменение и допълнение на Закона за Кодекса на труда, който е приет на първо четене. Той каза, че не разбира защо все още не приет.

Ивелин Първанов от ПГ на "Възраждане“ предложи като точка първа да бъде разгледана декларацията, приета единодушно на Комисията по външна политика в сряда, във връзка с антибългарската истерия в Република Северна Македония.

Даниела Дашева от ПГ на "Български възход“ направи също предложение за определяне на дневния ред, в което каза, че като точка първа трябва да бъде разгледан Законът за предучилищното и училищното образование, а като точка втора Националната стратегия за младежта.

Явор Божанков направи изказване от трибуна, в която каза, че този хаос трябва да спре и да бъде приет дневния ред.

"Нека спре този театър. Всички искат точка първа да бъде съдебната реформа. ГЕРБ направиха достатъчно да я забавят, да падне парламентът и такава да няма. БСП гласуваха срещу нея в Комисия, но днес всички искат да бъде първа точка, защото знаят, че време ням. Тя няма да мине и рязко се увеличи подкрепата за съдебната реформа. Вчера тези хора (ГЕРБ – бел. от ред.) провалиха кворума, за да не се гледа тези реформа, днес обаче я искат като точка първа. Този цирк трябва да спре“, каза Божанков.

Водещият заседанието, Йордан Цонев, не позволи на Искрен Митев да направи декларация от трибуната и направи изказване, в което се обърна към народните представители и им каза, че в някои депутати липсват "някои базови дефицити“.

"Вчера ви казах, че дори председателстващите да спрем да бъдем толерантни и да започнем да прилагаме правилника с цялата му сила, няма как да заменим базови дефицити, които някои народни представители демонстрират от тази трибуна. Това, което става на тази трибуна много често показва базови дефицити от първите седем години. Съжалявам, че трябва да ви го кажа“, каза Йордан Цонев от трибуната.

В крайна сметка народните представители подкрепиха дневния ред на, предложен от Десислава Атанасова. Точка първа ще бъде първото гласуване на Наказателно-процесуалния кодекс, който не бе гласуван вчера поради липса на кворум.

След като бяха изчерпани процедурите, Йордан Цонев предложи да бъде разгледано президентското вето, наложено върху закона за енергетиката, който бе гласуван на 12 януари. Депутатите приеха това предложение със 162 гласа "за“.