Близо 402 кг хероин е бил заловен на Капитан "Андреево", пратката е на стойност 16 млн. лева. Това стана ясно по време на съвместен брифинг на служебния министър на финансите Людмила Петкова, служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов, директора и заместник-директора на Агенция "Митници" Георги Димов и Пламен Павлов и окръжния прокурор на Хасково Иван Стоянов във връзка с открито голямо количество хероин на Капитан "Андреево". 

По първоначална информация камионът е заловен на 17 април. Той е бил с турска регистрация и се е движил по маршрут Иран - Турция - България, а оттам е трябвало да се отправи към друга страна от ЕС. Като товар е било посочено, че се превозват матраци. 

При проверка на митничарите обаче са били открите множество на брой пакети с кафяво прахообразно вещество, което впоследствие се оказва хероин. 

Това е рекордно количество високорисково наркотично вещество, отбеляза прокурор Стоянов.

Финансовият министър Людмила Петкова коментира, че междуинституционалното сътрудничество било изключително засилено. Тя благодари на служителите, участвали в тази операция. 

"Това е първата стъпка по изпълнението на одобрен от министър-председателят Главчев план за предприемане на решителни действия и използването на най-ефективни инструменти за борба с тежката и органзиирана престъпност", заяви Петкова. 

Калин Стоянов каза, че през тази седмица са стартирали засилени проверки на институциите по граничните пунктове за контрол на дейността. Вътрешният министър обясни, че по този случай не е постъпвала информация от партньорски служби. 

"Разследването е в много начален етап. Тепърва предстоят много мероприятия и действия изцяло по линия на международно сътрудничество, като вече са активирани всички канали за получаване на информация. Ще се направи анализ и ще се получава информация от всички държави, по които е било трасето и докъдето е следвало да стигне", заяви Калин Стоянов.