Близо 4000 преписки за българско гражданство се проверяват отново. Това стана ясно по време на временната парламентарна комисия, която трябва да установи дейността на Глеб Мишин заради съмнения за неправомерно предоставяне на българско гражданство, предаде репортер на "Фокус"

Днес комисията проведе първото си заседание. 

По време на нея председателят ѝ Атанас Атанасов заяви, че депутатите може да поискат изслушване на отговорни лица, които имат отношение към Съвета по гражданство към Министерството на правосъдието, представители на ДАНС, МВР и други. 

От Правосъдното министерство заявиха, че ще окажат пълно съдействие на парламентарната комисия. Още на следващото заседание те щели да представят подробно данни за това как функционира Съвета по българско гражданство, което е към ведомството. 

Само за 2023 година били извадени близо 4000 преписки заради съмнения за подправени документи и опити за фалшификация при процедурите за издаване на българско гражданство. 

В хода на комисията Тома Биков от ГЕРБ-СДС заяви, че целият процес по издаването на българско гражданство е "построен върху много корупционни моменти". Петър Петров от "Възраждане" пък коментира, че е получавал информация, че одобрение за българско гражданство се давало на хора, които ходели в конкретни часове за интервюта за гражданства. 

Ивайло Вълчев от ИТН пък поиска доклад за това от кои страни са заявени най-много искания за издаване на българско гражданство.