Цената за новите 3D радари, които страната ни ще закупи за нуждите на Военновъздушните сили, ще бъдат с 25% по-ниска от предвидената първоначално. Новината бе съобщена по-рано тази седмица от военния министър Тодор Тагарев

Първоначално обявената индикативна цена за трикоординатни радари бе 400 млн. лева. Страната ни ще преговаря с френската компания Thales, като се изчаква одобрение от органите по сигурност на информацията на документите, изискващи се по Закона за защита на класифицираната информация, за да може евентуално да бъде сключен договор. 

Проектът предвижда страната ни да придобие 7 нови трикоординатни радара. В сделката се включват и всички комуникационни и криптографски устройства и интегриране на хардуерни и софтуерни продукти в системата за командване и управление на ВВС. 

Процедурата стартира през есента на 2022 година като Министерството на отбраната изпраща запитване до 8 фирми: Elta Systems LTD – Израел, Indra Sistemas S.A – Испания, Leonardo – Италия, Saab – Швеция, Thales L.A.S. – Франция, Lockheed Martin – САЩ, Northrop Grumman – САЩ и ВАЕ Systems – Великобритания. Отговор получава от 5 фирми. 

В крайна сметка МО решава да избере френската компания. На 6 март тя изпраща уведомителни писма до всички 5 фирми, за да ги уведоми за решението си. Това бе и денят на оставката на правителството. 

Ако се постигне споразумение, сделката ще трябва да мине през парламента. Ако евентуалният проект за инвестиционен разход бъде одобрен, доставката ще отнеме между 30-36 месеца. 

Тагарев вече заяви, че радарите не са спешни и че първата партида F-16, която се очаква да пристигне в началото на 2025 година, ще може да се ползва и без новите радари. Вместо ВВС ще използват старите съветски радари, които според министъра все още можели да изпълняват тази функция.