Близките на загиналите в жестоката катастрофа с автобус на АМ "Струма", която се случи на 23 ноември миналата година, могат да осъдят застрахователя и Агенцията по пътна инфраструктура за над 2 милиона лева, съобщава БНТ.

Това беше обявено от техните адвокати след заседание на Районния съд в град Перник, на което беше приета експертиза за състоянието на фаталния пътен участък.

“Изгубих жена и детето. Искам истината да излезе. Шофьорът не е виновен, пътят е крив", каза Едип - един от малкото оцелели пътници от катастрофата.

Той няма ясни спомени дали маркировката и знаците по пътя са се виждали добре. В пламъците на пътния инцидент мъжът губи 17-годишния си син и съпругата си, а датата 23 ноември остава черна за него и за семействата на другите 46-ма загинали.

“Не познаваме по своите мащаби подобно произшествие", споделя Борислав Сарафов - директорът на Националната следствена служба.

Още в деня на трагедията 10 неправителствени организации провериха пътя и откриха недостатъци. Диана Русинова от Европейския център на транспортните политики изрази становище, че е недопустимо инфраструктурата на България в XXI век да изглежда така. Според нея пътят не е безопасен.

Недостатъци е открило и вещото лице, направило повторен оглед на 3-километровото трасе преди мястото на инцидента и на самия участък. Неговите заключения са описани в експертизата приета от съда в Перник днес.

“Липсата на релефна маркировка, липса на светлоотразители и пороци по самите мантинели. Има проблем и с пътните знаци. Като цяло това е участък - убиец, участък, който носи смърт", заяви Николай Димитров - един от адвокатите на пострадалите.

“Ние и нашите клиенти имаме правната и фактическа сигурност да влезем в искови производства срещу Националното бюро на българските автомобилни застрахователи в качеството си на компенсационен орган на застрахователя на виновния водач, както и солидарно срещу АПИ", каза Георги Радков - също адвокат на пострадалите.

Адвокатите на 16 души от 6 пострадали семейства заявиха, че не изключват изцяло възможна вина на шофьора на автобуса, но смятат, че той не е единствената причина за трагедията.