Коледата е наистина един от най-светлите християнски празници и ние, музикантите, като посланици на светлината и на добрината, за нас точно тези моменти са огромен празник. Това е нашата мисия – да обединяваме чрез музика, и коледният ни концерт е точно това. Това каза в предаването "Куфарът на фокус" на Радио "Фокус" с водещ Ася Александрова мецосопраното Гергана Николаева – част от Коледния концерт "Свята нощ“, който ще се проведе в Централния военен клуб на 4 декември от 19.00 часа.

По думите й най-известните коледни песни и любими зимни класически мелодии ще зазвучат в аранжиментите на Георги Черкин за струнен квинтет, в който участват музиканти от Националното музикално училище "Любомир Пипков“. На сцената ще се изяви и цигуларката Зорница Иларионова в дует с Гергана Николаева в някой от коледните песни. Участие ще вземат и виолончелистът Кристиян Чернев и децата от балетно студио "Джулия".

"Вече имаме две "Аве Марии“ направени и филмирани на клипове. Едната е на чело по аранжимент на Георги Черкин, известната "Аве Мария“ на Бах/Гуно, която Черкин много фин но така пипна и я направи във връзка с новото време. Разбира се, остави я класическа, но вкара съвместно с гласа ми много красиво звученето на челото. И втората "Аве Мария“, която ние вече направихме, е със Зорница Иларионова. Ще прозвучат и Panis angelicus, Stille Nacht, Cantique de Noël – коледни песни, и разбира се много красива музика, която Зорница и на Георги Черкин са подготвили – Чайковски, Пиацола и други, които са свързани с коледното настроение.

Каузата на тазгодишния концерт е свързан с реставрацията на Боянската църква. "Като посланици на добрината ние искаме да събуждаме обществото, че трябва да се помага, трябва да се подава ръка. Тази година сме поканили изложбата на арх. Десислава Димитрова "Световното културно историческо наследство на България“ в памет на проф. арх. Пейо Бербенлиев. И с тази изложба ние подпомагаме реставрацията на втория етаж от Боянската църква.“

Боянската църква е културен паметник в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО под № 42. Към момента за посещение достъпен долният етаж, параклисът, вторият етаж е затворен за консервации и реставрация. Идеята за реставрацията на втория етаж се е превърнала в кауза за арх. Десислава Димитрова.  

"Изложба беше открита на 2 октомври когато направихме една голяма конференция посветена на световното културно-историческо наследство на България и Италия, и в момента може да бъде разгледана в Национални исторически музей. Изложбата гостува и на Коледния концерт "Свята нощ“, който ще се проведе в Централния военен клуб на 4 декември,“ обясни още тя.

Арх. Десислава Димитрова разказа още, че изложба е посветена на 100-годишнината от рождението на проф. арх. Пейо Бербенлиев, на когото дължим вписването и на седемте обекта от България в списъка на ЮНЕСКО. Тя сподели още, че за нея реставрацията на Боянската църква се е превърнало в кауза. "За мен лично е изключително важно не само заради стойността като световно културно наследство на Боянската църква, но и за мен лично като кауза, да допринеса максимално, за да може да се случват всички възможни положителни неща, така че да бъде експонирана в цялост и съкровището на това, което носи Боянската църква, като стенописи, архитектура и история.“

По думите й чрез тази изложба ще се ускори процесът на събирането на средства за реставрацията и консервацията на Боянската църква. За нея е важно и гражданите да бъдат въвлечени в тази мисия, да бъдат запознати и да го изискват от институциите и за себе си. "При положение че имаме седем обект в световно културно наследство не можем да направим компромис с нито един от тях и трябва да можем да ги покажем в тяхната цялост, да бъдат достъпни и за посещение, да бъдат показани като история на света и всъщност да се гордеем с тях,“  категорична бе арх. Десислава Димитрова.