Ще се справи ли българският бизнес, внасяйки работна ръка от Индия. Темата по Нова телевизия коментира зам.-председателят на УС на Българската търговско-промишлена палата Красимир Дачев.

"Индия е един голям резервоар на кадри. След две години тя ще е 1/5 от световната работна сила. Това са квалифицирани кадри, които знаят английски", подчерта Дачев. По думите му българите не искат да работят. 

Според зам.-председателя на УС на БТПП мащабите вече са различни и светът е глобално село. 

"Официално в Бюрото по труда са регистрирани 14 000 души. Има един огромен дял и които нищо не правят. В България не работят само тези, които не искат. След 2 години ще имаме нужда от 800 000 души. Сега в момента има вътрешна миграция. Зимата много хора работят на едно място, а през лятото на друго две работни места биваха заемани от един човек. Тях обаче вечеи ги няма."

"Аз като работодател по-лесно ще се разбера с някой, който говори английски, а не румънски. Просто няма хора."

"В момента най-много се търсят средни, квалифицирани кадри - апаратчици за електронна и химическа апаратура. Хора с дисциплина и такива, които имат някаква базова подготовка. Няма работа, например, за психолози, икономисти и юристи. 86 % от тези, които завършват такова висше образование, трябва да намерят друга заетост. Образованието и нуждите на бизнеса в България не са обвързани."

"Всичките заплата при мен са над 2000 лева. Това е минимумът. В България всеки стои до майка си и баща си до преклонна възраст."