Добре подготвената документация защитава работодателя при възникването на различни трудни ситуации. Това каза Пламена Гетова – HR стратег и бизнес коуч в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

"Коучингът е инструмент, който ни провокира да излезем от комфортната си зона и да погледнем собствената си ситуация от различен ъгъл. Коучът ще ти зададе въпроси, за да ти фокусира вниманието на различни места, където не си се сетил ти да погледнеш , за да си отговориш ти сам,“ обясни още тя и добави, че коучингът следва етични стандарти, които помагат на компаниите да изработят най-доброто решение за тях самите.

Форматът "Your People Solution!“ е дискусионен и се обсъждат неща, които са свързани с работодателите и как те наистина да намалят рисковете в работата си. "Когато нещо се е случило, което не е много приятно като ситуация и трябва да се отработи по някакъв начин, българското законодателство е по-скоро в услуга на служителите, и единственото нещо, което може да защити работодателя, е добре изготвеният трудов договор, вътрешен правилник и длъжностна характеристика,“ каза тя.

По думите й един от най-подценяване рискове е този, който е свързан с правните правната част и с документацията. Често нещо много важно изпускат работодателите, и то е консултацията със специалист. "Добре е да не си мислим, че знаем всичко, защото това е един необятен свят. Една консултация с юрист, счетоводител и HR би помогнала да се избегнат много рискове.“

Това, което най-често липсва в компаниите, е правила, цели и комуникации – трите много важни фундаментални неща да добрата работна атмосфера. "Правилата са изключително важни за изграждането на взаимоотношенията дори вътре в екипа, и затова хората да се чувстват сигурни, да се чувстват на място и наистина да следват посоката на собственика, който е измислил идеята и гори в нея, и някак си пропуска малките детайли,“ обясни тя и каза, че това прави работната среда безопасна и е метод за избягване на конфликти.

Работната етика е част от една компания и много важно тя да бъде правилно култивирана, смята още специалистът. "Има моменти, когато работна етика може да се възпита, и моменти, когато това не е възможно. Като мениджърите първото нещо, което трябва да се научим, е да сме гъвкави и да разпознаваме тези моменти, но най-добрият начин е да предизвикате психологическия момент на огледалните неврони на хората, за да правят това, което искате.“

"Аз правя и една работилница, която е по пътя на служителя – от това как да си го наемем, как да си го въведем в работата, как да го въвлечем в проекта си така, че той да ни бъде рентабилен и накрая ако се наложи да водим трудните разговори, да е по един добър начин, така че това да не влияе на репутацията ни,“ обяви Пламена Гетова добави, че е добре да се види и другата гледна точка. Програмата ще стартира от септември месец.