“В момента държавният дълг не е прекалено висок, но е много по-висок от колкото беше преди години. Той е в тренд, който създава заплахи за бъдещето", заяви бившият министър на финансите Милен Велчев в ефира на bTV. 

“Ние ще вземем някой друг заем и това не е най-страшното. Най-страшното е, ако инвеститорите загубят доверие в нашата възможност да обслужваме дълговете си и нашите заеми поскъпнат прекомерно. Не сме в тази хипотеза", добави той. 

Ако тръгнем по траекторията на Гърция, след години ще станем като Гърция, смята Велчев.

“Инфлацията се подхранва от потребителското търсене, а то зависи от доходите, когато те изпреварват реалното предлагане, това е резултатът. Трябва да има едно постоянно послание, че размерът на доходите ни зависи от това, което изработим. Размерът на изработеното зависи от инвестициите, а те ще дойдат само при една финансова стабилност. Това са проблеми, с които политиците се опитват да се справят вече 30 години", добави той. 

Велчев подчерта, че не бива с прекомерни разходи да се натоварват младите хора, които тепърва ще решават дали да останат в България.