Този инцидент беше очакван защото не може да се разчита само на жива сила без да се отделя внимание на техническите средства, които са налични по границата, както и за тяхното използване. Това каза Бисер Костадинов, бивш зам. директор на ГД "Гранична полиция“, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. "Отговарях за техническите средства на границата, но длъжността ми беше закрита през февруари. Този ресор беше свързан с техническата поддръжка на всичките системи, които се експлоатират по охрана на границата. До края на миналата година развиваха активна дейност, след което през настоящата година бях командирован в звеното за подпомаагне на дейността на министъра. И от почти края на февруари месец длъжността, която заемах, беше закрита, и с това приключи моята дейност в "Гранична полиция“, каза още той.

"Искам да израза своето съболезнование към близките на загиналите колеги. Изключително неприятно е в такива случаи да се казва каквото и да било какво е направено и какво не е направено. Според мен, последните месеци, аз следейки ситуацията и това, което е публично в медиите, за мен е донякъде очакван инцидент“, отбеляза Бисер Костадинов.

"Не бих се ангажирал да кажа, че охраната на държавната граница е лесен процес. Напротив, то е комплекс от мерки, които включват в себе си както организационни, както и технически, така и човешкия фактор. Но за съжаление, последните месеци сякаш комуникацията е нарушена“.

Трябва да има по-тежки наказания за каналджиите, а за това са необходими законодателни промени, категоричен е бившият зам.-директор на Гранична полиция.

"Нима никой не му прави впечатление за последните 6-7 месеца, че миграционният натиск се е увеличил, прилаганите мерки дали са давали съответните резултати? Защото само ако ще командироваме служители без да имат необходимата подготовка, без да имат необходимите умения, просто ще командироваме само едни служители“, подчерта той.

"От друга страна с огромно съжаление ще кажа, че със сигурност има и замесени служители, които по някакъв начин са способствали или способстват за развитието на каналджийската дейност. Колкото сили и средства да се командироват на границата, при наличието на такъв тип служители, много от дейностите се обезсмислят.

Стана ясно, че персона, която следва да пребивава в Държавната агенция по бежанците със седмици е изчезвала, допълни той.

"Буди недоумение факта, че само констатираме липсата, а не си отговаряме на въпросите къде е това лице, с какви дейности би могъл да се занимава“, подчерта Бисер Костадинов.

Необходимо е подобрение на взаимодействията между отделните държавни органи, имащи компетентност по противодействие на нелегалната миграция, допълни още бившият зам.- директор на "Гранична полиция“.

Евелина БРАНИМИРОВА