Мигрантите, приети в болница, след случая край Локорско, ще се възстановят вероятно до седмица. Прогнозата направи бившият шеф на "Пирогов" д-р Спас Спасков пред NOVA

"Те са били с изключително ограничено постъпване на кислород. Не са имали възможност и вода да пият, така че са силно дехидратирани. Вероятно не са се хранили и дни наред. Затова доста от тях са в реанимации", обясни доц. Спасков.

"Вероятно ще оцелеят тези, които дотук са оцелели. Физическото възстановяване ще стане до седмица и на най-тежките. По-тежкото е възстановяването от този шок. Те са умирали и са видели до тях другите умиращи. Това е изключителен шок", коментира доц. Спасков.

Той оцени високо реакцията на болниците.

"Реакцията на болниците беше бърза. Някога всички тези пациенти щяха да бъдат доведени в "Пирогов", това щеше да натовари дейността изключително много. В момента софийското здравеопазване разполага с цяла серия болници, които могат да окажат такава помощ. Някога мечтаехме да има такова разбиване на потока от пациенти. Сега това се случи – тези хора бяха настанени в 6 болници. Бърза помощ явно има много добър синхрон в работата си с всички тези болници", коментира доц. Спасков.