Вътрешният министър Иван Демерджиев заяви във вторник, че има съмнения за полицейски чадър над обвинения за катастрофата на софийския околовръстен път Димитър Любенов, при която загина един френски гражданин, а съпругата му беше тежко ранена.

"Допускам, че този екип полицаи, които са се движили паралелно с катастрофирала кола са изпълнявали такава функция неведнъж – на охраняващи имащи пари хора. Според мен това е устойчива връзка". Това каза проф. Николай Радулов, който е експерт по сигурност и бивш секретар на МВР в "Здравей, България".

По думите му корупцията в МВР вече е спряла да прави впечатление на хората и те сякаш са свикнали с нея.

Проф. Радулов уточни, че не вярва наличие на мрежа от полицаи, които работят в услуга на заможни граждани. Според експерта по сигурност има обаче голямо количество недисциплинирани и недобронамерени униформени, които "заработват допълнително" с такива поръчки.

"Начинът, по който работи разследването в МВР, го прави напълно зависимо от прокуратурата. Нищо не може да бъде направено, без да го разреши прокуратурата". Така бившият секретар на МВР обясни казуса, който възникна между държавното обвинение и ресорното ведомство относно това кой е трябвало да задържи екипа полицаи, за които се твърди, че са били на мястото на инцидента. Според него няма логика в това прокуратурата да е забранила на МВР да говори за случая, за да не попречи на разследването.