Изходът от конфликта в Газа е само един и той минава през много жертви. Цената е много висока, защото става въпрос за човешки животи. Това каза Румяна Бъчварова – бивш вицепремиер и министър на вътрешните работи в правителството на "Борисов“ 2, бивш посланик на България в Израел, в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

И двете страни в конфликта, както и международната общност полагат големи усилия в търсене на решение. "Всяко от възможните решения не се одобрява едновременно от двете страни и в това е голямата трудност. Палестинска автономия е една възможност. Друга е уреждане на начина, по който следвоенно ще се управлява Газа“, посочи Бъчварова.  

Постигането на споразумение между двете страни и спиране на военните действия обаче не означава мирно и стабилно решение на проблема, подчерта бившият посланик в Израел.

"Аз съм била в един период, в който конфликтите всяка година се появяваха като напрежение, включително и с употреба на оръжие, но винаги беше намиран изход. Най-голямата опасност от този конфликт лично за мен е, че той натрупа напрежение и недоверие между различните етноси, които живеят в този регион, които трудно ще бъдат загърбени и преодолени. Т.е. последващите ефекти от тази война още дълго време ще тегнат и на ежедневието, и на политиката“, смята Бъчварова.