Българската армия категорично се нуждае от модернизация. Специално въздушните сили са в много лошо състояние - от гледна точка на това, че техниката е стара. Това каза в "Денят започва“ Йордан Божилов, бивш заместник-министър на отбраната.

"Важно е да се види какво може да си позволим с наши ресурси, а за целта трябва да имаме Народно събрание, което да определи рамката“, смята той.

По думите му няма смисъл да се прибягва до закупуване на "Грипен“ независимо от офертата, тъй като ще дойдат заедно с F-16.

"Смятам, че трябва да сме открити и честни пред българските граждани - закупили сме 8 самолета F-16, които ще закъснеят с година-година и половина и ще дойдат в началото на 2025 г. Но към този момент ще имаме подготвени летци, които ще могат да изпълняват всички задачи като сегашните пилоти на Миг-29“, коментира Божилов.

Според него е необходим анализ, политическа воля, за да се върви към модернизацията и да има план, върху който да се стъпи.

"Родните ни летци летят много малко, това е един от рисковите фактори във авиацията. Една от причините е остарялата техника и невъзможността тя да бъде поддържана по съответния начин“, каза още той.