Датата 1 януари 2025 г. е все още изпълнима за влизане в еврозоната, но при изпълнение на няколко фактора. Инфлацията е най-малкият проблем. Това каза пред NOVA бившият министър на икономиката Николай Василев.

"Не отговаряме на този критерий, но ако само това остане, може да се направи политически компромис. Една от причините за инфлацията е вътрешната ни бюджетна политика и огромните дефицити. Имаше и големи разходи, непокрити от приходи и постоянно покачващ се дълг, като цяло водихме проинфлационна политика", коментира той. 

Василев призова да се спрат всички излишни държавни разходи. "Администрацията е по-голяма отколкото когато аз бях министър, а населението е с милион по-малко. Защо? Капиталовите разходи могат да бъдат заменени от частния сектор чрез концесии. По-добре да има прекрасни магистрали, с който и модел да ги концесионираме. По време на Тройната коалиция чуждите инвестиции стигнаха 30% от БВП, сега са едва 3. Има държави, които бележат ръст, включително балканските, те имат милиардни проекти, а ние нямаме никакви", заяви бившият министър. 

Днес настъпва своеобразният Ден на данъчната свобода. Това е хипотетичната дата, на която бихме попълнили държавната хазна, ако всичко, което изработваме от началото на годината, отива само в полза на бюджета. Това сочи анализ на Института за пазарна икономика.

Според него би било по-добре, ако този ден идва по-рано през май. "Трябва да вземем мерки, за да падне дефицитът. Например чрез съкращаване на разходите. България има нисък дълг - над 20% от БВП, благодарение не на последните 3 години, а на правителствата между 1997 до 2008 г. Тогава той страшно намаля. Държава с такива показатели заслужава три пъти по-висок кредитен рейтинг", смята икономистът.