"За мен беше чест като директор на ВМЗ Сопот да бъда спомоществовател на книгата за Хаджи Гьока Павлов - присъединих се към тази кауза през юни, за да научат повече българи и сопотненци за един от най-достойните синове на възрожденския Сопот и един от най-важните стопански дейци на следосвобожденския Пловдив. Това написа в профила си във Фейсбук бившият директор на ВМЗ Иван Иванов.

“Днес това родолюбиво дело е факт - премиерата на книгата за Хаджи Гьока Павлов се състоя на празника на Сопот.

Това е животът на един човек, който е градил стъпка по стъпка, за да израстне от неграмотното чираче до един от значимите търговци и напредничави обществени дейци на България - както пише Стефан Шивачев, автор на книгата за Хаджи Гьока Павлов“ добавя Иванов.

Историкът д-р Стефан Шивачев представи новата си книга "Хаджи Гьока Павлов“ в къщата музей "Иван Вазов“ в Сопот, на празника на града.

Книгата е част от поредицата Библиотека "Бележити дейци от Сопот“. Хаджи. Гьока Павлов е търговец, дарител, будител, той е и най-видният деец и ръководител на Сопотската община. Събитието бе част от мероприятията, посветени на 19-тата годишнина от възстановяването на община Сопот.