От началото на тази седмица станахме свидетели на поредица от дръзки грабежи. Неизвестни изкъртиха и откраднаха кеш терминал в понеделник. Два дни по-късно откраднаха близо 400 000 лева от инкасо автомобил във Враца. А няколко часа по-късно нападатели с противогази ограбиха оборота на ресторант в центъра на София и си тръгнаха с тротинетки. Общото между всички тези случаи е, че задържани няма. 

"Мисля, че тези извършители ще бъдат разкрити, тъй като няма сериозна организираност при тези престъпления", заяви в ефира на bTV бившият директор на СДВР Валери Йорданов.

По думите му в случая с инкасо автомобила е много странен фактът, че той е оставен без надзор с толкова голяма сума пари. Често и сигналите към полицията при кражби и грабежи на инкасо коли закъсняват.

"При такива случаи едната от версиите винаги е информация отвътре – по отношение движението на подобен автомобил, начина на охрана, състав на охранителите. Не можем да изключим и друга версия – за едно предварително наблюдение, изучаване на маршрута, наблюдение на охранителите“, добави още  Йорданов.

Относно обира на ресторант в центъра на София той коментира, че може да има вътрешна информация, но има и подценяване на ситуацията – оставени са две дами да броят голяма сума.