Изложбата "Съвременен български продуктов дизайн" следва книгата "Български продуктов дизайн 2000/2022“. Това коментира в предаването "Куфарът на фокус" на Радио "Фокус" с водещ Ася Александрова главеният редактор на списание МД Бистра Шишкова.

Изложбата представя постиженията и иновативността на български дизайнери, свързани с  продуктовия дизайн. "Целта на изложбата "Съвременен български продуктов дизайн" е популяризирането на книгата, която събира на едно място най-добрите постижения българския продуктов дизайн и да ги популяризира. В изложбата показваме около 30 от продуктите на живо", разказа тя.

Дизайнерите, участващи в изложбата създават продуктов дизайн, който е на световно ниво и по думите й изложбата показва и доказва, че и българите могат да правят достатъчно добър дизайн. "Пример за това е столът маса, който представлява един обект с две функции – столът с много просто движение може да се трансформира в маса", сподели Бистра Шишкова, като добави още, че продуктът е създадена е през 2002 година, но заради неговата полезност и практичност са продадени стотици хиляди бройки в цял свят. Авторът му Илиан Милинов е един от най-продуктивните и успешни български дизайнери.

В момента пътуващата изложба е в Габрово в Музея на хумора и сатирата до 8 април, след това предстои да бъде показана Провадия, Варна, Бургас, Ямбол, Пловдив, Велинград и накрая се връща в София.

Ася Александрова