Бисерка Божкова е постигнала едно от най-важните неща в живота: работи това, което най-много обича да прави - да решава заплетени правни и житейски казуси. Затова завършва едновременно история и право във Великотърновския университет - и двете редовно. Адвокат Бисерка Божкова е с 12 години юридически стаж, съобщиха от пресцентъра на БСП.

“За промените, които са нужни в съдебната система, се говори много, но до момента БСП е партията, която е направила нещо реално в положителна посока". Така 38-годишната юристка обяснява решението си да приеме шестата позиция в листата на “БСП за България" като представител на гражданската квота.

Всеки човек, независимо дали живее в столицата или в малко населено място, трябва да има достъп до правосъдие, категорична е Бисерка Божкова. За целта са нужни дебат и решителни промени за размера на държавните такси, които плащат гражданите и  бизнеса по граждански, търговски и административни дела. Сега да се плати държавна такса от 4% от материалния интерес за първа инстанция и по 2% за следващите е предизвикателство за всеки човек, чиито права са накърнени.  Така много хора се отказват да търсят правата си и стотици нарушения остават ненаказани, а бизнес интереси - незащитени, дава пример тя.

Друг проблем, с който адвокат Божкова се сблъсква често в съдебната зала, са бюрократичните “пропуски", които често са умишлени, но в крайна сметка костват милиони на държавния бюджет. Така, например, десетки жители на Великотърновска област са получили мизерни обезщетения за земите си, отчуждавани заради трасето на магистрала “Хемус". Сумите са далеч под пазарните и причината за това са остаряла нормативна база и чиновническо безхаберие. В резултат някои собственици просто са махнали с ръка (а често и дори не са разбрали в срока за обжалване, че са ощетени) и не водят дела. Останалите печелят в съда и държавата освен реално обезщетение плаща съдебните разходи - скъпи експертни оценки, такси, хонорари на адвокати. Така цената на декар земя за магистрала скача изключително много и пак за сметка на българския данъкоплатец.

Промените в съдебната система не са красиви предизборни обещания, категорична е 38-годишната адвокатка. Те са жизнено нужни, за да тръгне държавата най-после в правилната посока. Без тях няма да можем да се справим с корупцията, а тя, както знаем, е причината за мизерните заплати и пенсии, за обезверяването, за демотивацията на младите. 

Важно е да проведем битката в корупцията “на всички фронтове" -не само в съдебната система, но и в администрацията, както и при конкурсните назначения, категорична е адвокат Божкова.

Бисерка Божкова е омъжена и има едно дете. Съпругът й - авиоинженер по образование, и  малката й дъщеря са хората, които я мотивират и подкрепят винаги. Особено сега, когато предприема толкова отговорна стъпка в живота си - да се кандидатира за народен представител: с преференция 106 в листата с номер 28 в бюлетината.