Без председател остана Народното събрание при първия опит. Номинирани бяха Росен Желязков от ГЕРБ-СДС и Петър Петров от "Възраждане", но те не събраха достатъчна подкрепа, предаде репортер на "Фокус".

Желязков бе представен от шефката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, която описа биографията му на юрист.

"Доказан специалист и най-важното - доказан законодател в две поредни народни събрания", представи Петров колежката му Искра Михайлова. Според нея това е "шанс за първите две политически организации да имат балансьор". Той обаче събра едва 37 гласа в своя подкрепа - всичките от колегите му от "Възраждане". "Против" бяха от ПП-ДБ и ДПС, а ИТН и БСП се въздържаха. Само двама от ГЕРБ дадоха гласа си и той бе отрицателен.

Искра Михайлова предложи Петър Петров от "Възраждане“: "Доказан законодател и един хорат, създали най-много законопроекти. Смятаме, че даваме възможност да бъде избран председател, който да обедини така фрагментираното НС. Смятаме, че така ще дадем шанс на първите две политически организации да имат балансьор. Смятаме, че можем да бъдем балансьор и да помогнем да има диалог.“

За Петров: гласували 164. 37  "за", Против - 88, Възрдажал се - 39. Предложението не е прието. 

За Росен Желязков: гласове: 231. "За" 79, против гласуваха 8, "Въздържал се" - 144. Предложението не е прието.

Резултатите автоматичо показват, че първият опит за избор за председателското място в 49-ия парламент бе неуспешен.

ПП-ДБ предложиха 30-минутна почивка, след която да се продължи с процедурата по избор на председател. Те заявиха, че са отворени и за други предложения.

"Фокус" припомня, че при 48-ото Народно събрание изборът на председател продължи цели три дни, като накрая с гласовете на ГЕРБ, БСП и ДПС беше избран Вежди Рашидов, който днес откри 49-ото Народно събрание.