Делян Добрев, ГЕРБ - Илиана Беновска "Беновска пита – Радио К2", 6.06.2023 г. 

Илиана Беновска: Г-н Добрев, тощу-що Вежди Рашидов каза, че е по-добре Вие да имате ръка, отколкото да гласувате за това правителство. Това е риторичен отговор, разбирате! Но защо гласувахте по този начин?

Вежди Рашидов: Аз казах по-точно, да не подвеждате, че когато разумът трябва да надделее, по-разумно е човек да е с ръка, отколкото без ръка! А той е човек на честта, можеше без една ръка!

Делян Добрев: Примерът с моята ръка беше, за да демонстрирам колко силно вярвам в това, което правя! И аз наистина продължавам да вярвам, че ПП са едни неподготвени хора, които не могат да се справят, но жадни за власт! Не искам нищо повече да кажа, защото ще ги наредя сигурно още повече. Гласувах "против“! Никой не ме е карал да гласувам нещо по-различно от това, което съм направил. И оттук нататък ще следя за всяка една тяхна стъпка. Надявам се следващата седмица бензина и дизела да не станат пак 3,50, да не се върнат посредниците по газа!

Илиана Беновска: А въглищата!

Делян Добрев: Да не намираме пак споразумения като "Джемкорп"!

Илиана Беновска: А въглищните централи!

Делян Добрев: Но бъдете сигурни, че аз, въпреки че съм от ГЕРБ, които подкрепиха, без мен разбира се, това правителство, ще следя всяка една тяхна стъпка и всеки изхарчен лев, защото не им вярвам!

Илиана Беновска: И пред кого ще пледирате за некачествена работа на този кабинет? Вие сте единица в ГЕРБ!

Делян Добрев: За всичко, което открия като нередност, вие ще сте първите, журналистите, медиите, обществото, които ще разбират!

Илиана Беновска: Да, но ГЕРБ ви подкрепят ли?

Медия: Партията вече зад Вас ли е, заради начина, по който гласувахте?

Делян Добрев: Не мисля, че партията не е зад мен! Трябваше да питате Борисов!

Илиана Беновска: Питахме Борисов, но отговори Вежди!

Делян Добрев: Той знаеше, че аз ще гласувам "против" и това е моя позиция, заявена още като дадох примера с ръката. Знаете, че през последните две години аз не съм спирал да критикувам ПП и техните действия. Няма как в едно такова гласуване да си променя мнението!

Медия: Очаквате ли някакви последствия, след като не сте били на едно и също мнение с останалите депутати? Борисов каза, че който е против новия кабинет ще има последствия!

Делян Добрев: Не съм чул Борисов да е казвал такова нещо. Това се спекулираше в медиите, но аз не съм бил свидетел на такива заплахи.

Илиана Беновска: Добре, но сега ще има ли такива пресконференции, каквито имаше по-рано, в които Вие бяхте основното действащо лице и Борисов Ви подкрепяше? Ако Вие имате забележки към този кабинет, как си го представяте?

Делян Добрев: А защо до няма!

Илиана Беновска: Те сега трябва да седят и да аплодират кабинета, а Вие единствен критичен!

Делян Добрев: А защо да няма? Според мен никой не би ме спрял да казвам това, което казвам и досега!

Илиана Беновска: Дали ще може в централата да става това?

Медия: Кой би бил по-добрия вариант, ако не беше гласувано това правителство, нови избори ли?

Делян Добрев: Вижте, варианти имаше много. За мен най-добрия вариант беше с ДБ, ИТН и ДПС, аз ви го казах. Това щеше да бъде истинското евроатлантическо правителство! Това с ПП не е такова!