“Вие сте ръководител на ИК на Възраждане - “Възраждане“ – лев v/s euro?"" започна разговора Беновска. Папазов обясни, че подписката е за свикване на референдум за запазване на българския лев и се опитва да даде възможност на хората да гласуват и да изберат дали да запазил лева още 20 години, или не. “Това е общонародно дело и всеки българин трябва да каже иска ли да бъде питам за запазването на лева, или не. Надявам се, че има достатъчно умни и мислещи хора, който да я подкрепят" заяви Папазов.

“Защо вие искате да запазите лева до 2043 година?" попита Беновска. Папазов обясни, че в момента България е на 55 % от средния за еврозоната БВП и при толкова ниска степен на конвергенция България ще пострада сериозно, хората ще обеднеят и икономиката ще пострада. “България застига средното за еврозоната с около 1 % на година, ако сега е 55, след тези 20 години се очаква, че може би ще достигне 90-95 % от еврозоната. Тогава, може би, ще бъдем готови да влезем" поясни Папазов. Беновска цитира опонентите на Възраждане за референдума - “Граждански инициативен комитет за защита на българския лев", които поставят въпроса защо Възраждане не защитават това, че България трябва да се доближи по доходи към европейците, за да можем да говорим за преобръщане на лева в евро. Папазов обясни, че при влизането в ЕС България е подписала, че някой ден ще приеме еврото, но никъде не е казано кога. “За да се състои един референдум, въпросите минават през Конституционен съд. Този въпрос, както ми го прочетохте, няма да мине през Конституционен съд, защото той налага нов критерий. Въпроса, който ние сме формулирали, просто фиксира кога, а обяснението защо сме казали 2043 година, го казах току-що" подчерта Папазов. Той показа в студиото списък на хората, които биха подкрепили подписка за референдум. Беновска пожела да се запише, защото смята, че гражданите трябва да бъдат питани. “Подписката е за това дали гражданите трябва да бъдат питани, или не" каза Папазов. Водещата отбеляза, че има голямо притеснение сред хората какво биха правили със събраните си през годините пари, които не могат да се докажат документално как са събрани. “Ако запазим лева, такъв проблем не съществува. Въпросът с доказването откъде и как ги има е един доста дълъг философски разговор" каза Папазов.

Беновска коментира, че вероятно третият мандат няма да бъде предложен на Възраждане от президента Радев, именно заради противопоставянето на влизането в еврозоната в момента, а Радев е твърд привърженик. “Отказът от национална валута е отказ от национален суверенитет и да, тук има много сериозна разделителна линия. Смятаме, че България трябва да запази националната си валута, защото вече имаме достатъчно лоши примери - Гърция, Хърватия, която влезе на 1 януари и 3 дена след това хърватите пропищяха" коментира Папазов. Беновска сподели, че е чела как всички са си закръглили цените в полза на еврото. Папазов заяви, че е много вероятно това 1 към 1 приравняване да се случи, но не трябва да се забравя и инфлацията. “Ако погледнете доклада на БНБ професионално и го прочетете се вижда, че няма нито едно преимущество от влизане в зоната, а само негативи и затова не искаха да го направят публичен" заяви Папазов. Беновска отбеляза, че докладът е влязъл в НС с входящ номер, подпис и печат и изведнъж всички са се отрекли от него. Папазов коментира, че в Народна банка има смислени икономисти, които черно на бяло са написали, че няма никакви ползи, но негативите са отразени. “БНБ, която е подложена на политически натиск, да се съгласи - какво да направят? Опитаха се да го скрият, накрая го показаха, но ако погледнете в доклада всички позиции, които трябва да напълни министерство на финансите - там няма нищо, защото министерството на финансите не виждам как може да аргументира влизането ни. Те бягат от дебат, не искат да седнем пред камера и да спорим" заяви Папазов. Беновска коментира, че гуверньорът на БНБ Радев в НС сърцато е давал пример с Хърватия и е интересно сега какво ще говори, но ѝ е направило впечатление, че не е отчаяно предан на влизането в еврозоната и е говорил много дипломатично за този, който може да чуе между редовете.

Папазов отбеляза, че срокът на подписката е 3 месеца и трябва да бъдат събрани 400 000 валидни подписа и ако това се случи - парламентът ще е длъжен да свика референдум. “Да накараме политическата олигархия да започне да слуша народа и неслучайно са толкова високи праговете, защото те някак не искат да слушат хората, а говорят, че сме демокрация" заяви Папазов.

“Чистият" на Матей Матеев е книгата, която Папазов подари на предаването, както и неговия проект като роза за изложението в Осака 1970 година.