Георги Георгиев, председател на СОС - Илиана Беновска "Беновска пита – Радио К2“, 17. 9. 2022 г.

Повече може да видите тук:https://youtu.be/l9nz8miHH6M

Празникът на София.

"Много държахме и благодаря на г-н Георгиев да се включим точно днес, в Деня на София и светлия празник Вяра, Надежда и Любов! Здравейте, г-н Георгиев!“, обърна се към госта си Беновска.

Георгиев честити празника на всички жители и приятели на София!

"Топлофикация София“.

"Ще имаме ли парно?“, попита водещата Беновска.

Георги Георгиев отговори: "От месеци работим, направихме всичко възможно. Първоначално получихме уверение, вече има сключен договор, който гарантира природен газ за "Топлофикация“ за цялата 2023 г. Държавната компания се е задължила, за което ние толкова работим!“.

Георгиев обясни също така, че в рамките на междуведомствена работна група между министъра на енергетиката и негови представители и общината след месеци преговори да се намали със 700 милиона лева задълженията на "Топлофикация“ без държавата да ги опрощава, както са се появили неверни сведения. Дължали са се компенсации на "Топлофикация“, които са се прихванали, така че наполовина огромните задължения на дружеството да се намалят.

Основната битка обаче е за поносима цена на топлинната енергия. Водещата попита колко ще ни струва, защото КЕВР владее ситуацията? Събеседникът ѝ отговори, че наистина СОС не може да влияе нито на цената на природния газ, нито на цената на топлинната енергия. СОС обаче призовава държавата да не допусне гражданите да поемат удара.

"Това звучи много абстрактно, кажете го в числа?“, попита Беновска.

Георгиев отговори: "40% е това, което политическото назначение на ПП за шеф на КЕВР успя да "издейства“ за жителите на София! Макар "Топлофикация“ да не са искали такова поскъпване, КЕВР определи 40% по-високи сметки за София! ПП си отидоха, но щетата за софиянци остава, затова нашият апел е да не се допуска потребителите на природен газ да останат без каквато и да е компенсация, както е в момента! Това означава, че има компенсация за електрическата енергия, за горивата от 25 стотинки на литър, но за 1/3 от най-големите енергоизточници, природен газ – няма! Това е недопустимо и е крайно време бездействието на предходното правителство да бъде наваксано в спешен порядък!“.

"Овладяхте ли хаоса в компенсаторните сметки на хората във връзка с промяната на ДДС? Кога ще си получат фактурите и ще бъдат ли коректни?“, попита Беновска.

Георги Георгиев отговори, че на сайта на топлофикационното дружество има подробна информация кой в каква категория попада и как ще бъдат компенсирани сметките.

Обръщението му към избирателите.

"Пожелайте нещо, което зрителите и слушателите трябва да запомнят! Ние сме на 15 дена от изборите, Вие, макар и от гражданската квота на ГЕРБ, управлявате от името на ГЕРБ СОС!“, призова госта си Беновска. Той обясни: "След избора ми за председател аз станах и член на партията. Пожелавам на хората да не се подлъгват по сладкодумни душеприказчици и продавачи на надежди! Да не се подлъгват по опаковката, по общите приказки, по опорки от страница и половина, които, какво беше, да се повтарят по три пъти и да не говорят за едикакво си! Това не е политика! Това е шоу, това е някакъв евтин маркетинг. А политиката е сериозно занимание, което, особено в тези тежки времена, изисква адекватни хора, подготвени хора, които знаят какво правят!“. Така завърши разговорът между Георги Георгиев и Илиана Беновска "Беновска пита – Радио К2“ на 17.09.2022 г.