Кирил Петков и Асен Василев, съпредседатели на ПП и Андрей Цеков, кандидат за депутат от ПП – Илиана Беновска "Беновска пита – Радио К2“, от 19. 9. 2022 г.

https://youtu.be/AxOXiWN10ts

Илиана Беновска: За какво ни събрахте днес тук, г-да Петков и Василев, пред затвора?

Кирил Петков: Днес сме се събрали пред стените на затвора, защото искаме да представим сигнал, който дойде при нас. В този сигнал става дума за милиони евросредства и техния одит, как са се разпределяли еврофондовете в годините на ГЕРБ и как одитът е бил извършван. Главното действащо лице се нарича Добринка Михайлова. Вие си спомняте, че арестувахме Борисов за 24 часа по сигнал за 60 милиона корупция, но тогава проблемът беше, че той зависи само от българската прокуратура. Знаете, че Гешев опъва чадър над ГЕРБ и Борисов и затова Борисов беше освободен след 24 часа. Този сигнал обаче е свързан само с евросредства. Което означава, че работеща антикорупционна комисия заедно с европрокурорите могат да доведат до повдигнати обвинения и присъди. защото злоупотребите са свързани с евросредства, които са се раздавали по време на годините на ГЕРБ по начин, по който и самата ЕС оценява, че има огромен риск от злоупотреби!

Илиана Беновска: Коя е тази Добринка Михайлова?

Кирил Петков: Сигналът го имаме, ще дам думата да разкаже Асен Василев!

Илиана Беновска: И в какви области са били тези евросредства, г-н Валисев?

Асен Василев: Съвсем бързо да обясня случая. Още по време на служебното правителство при нас пристигна сигнал, че над 500 договора за юридически услуги от МРРБ през годините са неправомерно възложени, тъй като министерството няма право да ползва външни юридически кантори за защита по делата. Въобще няма право да прави такива възлагания. Те не само, че са били възложени, те са били сертифицирани от дирекцията в МФ, след което нито един от тези сертифицирани договори не са били одитирани! Над 500 договора през годините!

Илиана Беновска: Каква е сумата?

Асен Василев: Сумата, специално за юридическите договори, е над 5 милиона евро.

Илиана Беновска: Кои са канторите?

Асен Василев: Голям набор от кантори. 50 договора например има кантората на г-н Менков.

Илиана Беновска: А Гугински и Тодоров имат ли?

Асен Василев: Мисля, че нямат, но трябва да се провери. Може и да имат. Това, което ние получихме тогава като сигнал, го предадохме на Европейската прокуратура, вследствие на което отстранихме ръководството на Агенцията за одит на европейските средства, както и въпросната Добринка Михайлова, която е била директор дирекция, която е трябвало да одитира точно средствата, които идват по програмата за регионално развитие.

Илиана Беновска: А с конкурс ли е станало това възлагане?

Асен Василев: Без конкурси.

Илиана Беновска: Просто ей така?

Асен Василев: Да! Две седмици след като дойде служебният кабинет, ръководството на агенция и въпросната Добринка бяха върнати обратно в одит на европейските средства. Малко по-късно при нас дойде сигнал, който показва, че това не е било изолиран случай. Че всъщност това, което се е случвало, е било трима човека във въпросната агенция са използвали random.org за да генерират кои проекти да бъдат одитирани, вместо софтуер, който са купили за 770 000 лева, който е трябвало да пази следи как точно как се избират кои проекти точно ще се одитират. Отивате на random.org, пускате няколко пъти, за да изберете проектите, които са ви удобни, и казвате – ще одитираме тези проекти. Не само това, в последния ден преди отстраняването си тези хора са изтрили голяма част от документите на техните компютри. Имаме в сигнала, който пристигна при нас, копия от дисковете, които са били преди изтриването и след изтриването и точно кои файлове са били изтрити от тези компютри. Всичко това се предоставя в момента на Европейската прокуратура, за да може да се разследва. Защото това означава, че одита на европейските средства в България е бил абсолютно тенденциозно правен. Проектите са били предварително подбирани. Одитирани са пчелини, а не истинските проекти. И това нещо, поне доколкото ние имаме информация, е ставало с протекция от Брюксел.

Илиана Беновска: Чия? Кой е бил тогава?

Асен Василев: Това е работа на Европейската прокуратура да докаже!

Илиана Беновска: Кои години?

Асен Василев: По първия сигнал вече се работи, по този ще започне да се работи!

Илиана Беновска: Кажете какъв е историческият период?

Асен Василев: Историческият период е от 2011 до 2022 г.

Медия: random.org какво е?

Асен Василев: random.org е свободна онлайн платформа, която да направи подбор на случайни числа, като сложите едни случайни числа вътре!

Илиана Беновска: А къде се използва още?

Асен Василев: Никъде!

Илиана Беновска: Защо? Откъде са го взели?

Асен Василев: То се използва, ако искате да си изберете 5 числа ...

Илиана Беновска: Да играя на тото?

Асен Василев: Да, точно!

Илиана Беновска: Сериозно ли говорите?

Асен Василев: Съвсем сериозно!

Медия: А Добринка Христова на какъв пост е в момента?

Илиана Беновска: Уволнена!

Асен Василев: Не, доколкото знам е възстановена от служебния кабинет, върната като директор дирекция в одитната агенция, която отговаря за програмите, които идват от МРРБ.

Медия: Имате ли представа възможно ли е служебният кабинет може ли да е наясно?

Асен Василев: Служебният кабинет е напълно наясно, защото пуснахме дисциплинарно производство в МФ. Вследствие на това дисциплинарно производство директорът на Национален фонд беше понижен.

Илиана Беновска: По ваше време?

Асен Василев: По мое време беше пуснато дисциплинарно производство, защото тогава бяха ясни само данните за юридическите договори. Сега стана ясно, че това не е бил изолиран случай с юридическите договори в МРРБ, а е случай с абсолютно всички одити на абсолютно всички европейски средства в държавата.

Илиана Беновска: Добре, а все пак не смятате ли да сезирате тукашната прокуратура, ДАНС?

Асен Василев: Не, няма смисъл!

Кирил Петков: Всъщност голямата разлика между този казус и предишния казус е, че този казус не зависи от българската прокуратура. Този казус зависи изцяло от европрокуратурата. И изборът, който трябва да направим на 2-ри октомври искаме ли да имаме една силна антикорупционна комисия, която да работи с европрокуратурата, да разнищи този казус и тези хора, вместо да управляват страната, както те се надяват, да отидат в сградата зад нас!

Илиана Беновска: Нали се сещате, че до 2-ри октомври надали ще накарате Лаура Кьовеши да направи изявление, тя юридически няма да иска да го направи! Остават колко, 15 дена!

Кирил Петков: Ние това, което знаем, че първият закон, който ще приемем, е законът за КП КОНПИ, така че антикорупционната комисия да има разследващи функции и да помогнем на европрокуратурата да разнищим този казус докрай!

Илиана Беновска: Друго искам да ви питам, понеже това ви е предизборно острие, ще кажат, че пускате "партенка“!

Асен Василев: В буквален смисъл одитирани са например малки проекти по ПРСР за по 100-200 хиляди евро. Голяма част от големите проекти в България изобщо не са били одитирани. Голяма част от проектите, свързани със строителство на пътища.

Илиана Беновска: А трябвало ли е?

Асен Василев: Ами Вие ми кажете, като се харчат например 2 милиарда, дали искате да одитирате проект за 2 милиарда или за 200 000?

Илиана Беновска: Добре, но сега ви питам дали до 2-ри октомври ще успеете, да не излезе, че сега пускате поредния фойерверк срещу Борисов? Да го скрепите с някакъв аргумент от европрокуратурата?

Асен Василев: Ние в момента подаваме всички тези материали до европейската прокуратура. Имаме преди това подаден сигнал, който беше за много по-малко, но пак 5 милиона са си 5 милиона средства. Оказа се, че цялата тази система е абсолютно порочна и това, което виждаме в момента, служебният кабинет връща същите тези хора и се опитва да възстанови тази система да работи по същия порочен начин, по който е работила.

Илиана Беновска: Препратка към Радев или към Гълъб Донев е това, че те съдействат на Борисов?

Асен Василев: Аз не знам кой е взел решението да бъдат възстановени тези хора обратно в одит на европейски средства. Но това, което знам, че тези хора, знаейки, че в момента са разследвани от европейската прокуратура, имат една единствена задача – да заметат следите!

Илиана Беновска: Ще сезирате ли Гълъб Донев за това?

Асен Василев: И ако не искаме тези следи да бъдат заметени, това, което трябва да стане, е да имаме истинска антикорупционна комисия и правителство, което ще работи с европейската прокуратура това да се разнищи докрай!

Илиана Беновска: А ще сезирате ли Гълъб Донев, че е преназначил тази Добринка Михайлова?

Кирил Петков: Цялата информация в съкратен вид може да се види в promeni.bg.

Илиана Беновска: Официално?

Кирил Петков: Те знаят, според мен!

Илиана Беновска: Недейте така, той не е длъжен!

Кирил Петков: Информацията, която имаме, лесно се проверява и от тях. Ако не са били информирани до този момент, още днес може да имат цялата информация!

Илиана Беновска: Сега не ги ли сезирате?

Асен Василев: Да!

Медия: Резонната част на въпроса, понеже арестът на Бойко Борисов беше много ефектен, когато стана, но 24 часа по-късно се оказа, че е напълно неефикасен и всъщност не могат да бъдат предприети никакви действия, а се оказа, че е и незаконен! На какво залагате сега?

Асен Василев: На това, че този път ще има истинска прокуратура, а не прокуратура под контрола на Гешев!

Илиана Беновска: А защо сте убеден, откъде имате доказателства? Аз ви питам Лаура Кьовеши мръдна ли пръст, даде ли ви знак, че приема вашия сигнал?

Асен Василев: Лаура Кьовеши за тези 6 месеца, в които работи европейската прокуратура, успя да направи една осъдителна присъда. Нашата българска прокуратура за корупция по високите етажи на властта не успя да направи нито една осъдителна присъда. Но по-важното нещо, когато се върнем на ареста на Борисов, е, че там бяха подадени над 400 страници доказателства, свидетелски показания, заедно с банкови извлечения, които показват как са взети средствата, свидетелски показания от шофьора, който казва как е кара Божков да МФ!

Илиана Беновска: Е, и? Какво от това, като казва шофьорът?

Асен Василев: От секретарката в МФ, която е била помолена да не го записва като посетител. В тези свидетелски показания се казва, че Божков е влизал в кабинета на министъра на финансите, носейки евро и пури и е излизал без евро и без пури!

Илиана Беновска: Как ги е носи? Така, видимо?

Асен Василев: Да, видимо!

Илиана Беновска: Еврото?

Асен Василев: Евро и пури! Това са му свидетелските показания!

Илиана Беновска: На шофьора?

Асен Василев: Да, всичко това отиде при прокуратурата. И знаете ли какво каза българската прокуратура – няма данни за потенциално престъпление и ние няма да разследваме!

Илиана Беновска: Вижте, шофьорът си е шофьор, обаче "Възраждане“ ви обвиниха току-що на пресконференция за евроатаката!

Кирил Петков: За "Възраждане“ няма да говорим!

Медия: Дали сте го на европрокуратурата, и сега какво следва?

Кирил Петков: Това, което ще се случи, европрокуратурата започва да работи по него, както Асен Василев каза – има реални дискове с реални данни!

Илиана Беновска: Да, но ще мине много време!

Кирил Петков: Да, и другото, което ще се случи, първият закон след 2-ри, ако ние имаме мнозинство в парламента, ще бъде антикорупционната комисия с разследващи функции, която ще помогне на европрокуратурата това разследване да достигне докрай!

Илиана Беновска: Вие ще се предадете ли, ако нямате мнозинство? Ще оставите ли този случай така?

Асен Василев: Не! Ще продължим докрай!

Илиана Беновска: С този случай?

Асен Василев: Не само с този случай! С това, хората, които са ограбили българския народ, да влязат в тази сграда!

Андрей Цеков: Похарчени са едни 5 милиона, след което са пуснати декларации, че тези разходи са допустими.

Илиана Беновска: А отчет дали ли са?

Андрей Цеков: Да, дали са отчет!

Илиана Беновска: За какво са ги изразходвали?

Андрей Цеков: Да, има ги всичките договори, във фактурите пише.

Илиана Беновска: Освен Менков, кой е?

Андрей Цеков: "Георгиев и Тодоров“ например.

Илиана Беновска: Нали Асен току-що каза, че не били!

Андрей Цеков: Аз не съм го чул това нещо!

Илиана Беновска: Аз го питах, Гугински бил ли е?

Андрей Цеков: Не, не мисля!

Илиана Беновска: "Георгиев и Тодоров“!

Андрей Цеков: 5 или 6 кантори са!

Илиана Беновска: Менков и кой друг?

Андрей Цеков: Сега по спомен не мога да Ви кажа!

Илиана Беновска: Трябва да Ви е направило впечатление, Вие сте юрист!

Андрей Цеков: Да, но например ние сме се концентрирали да установим метода на работа.

Илиана Беновска: Вие в какво качество сте били тогава?

Андрей Цеков: Заместник-министър на финансите.

Илиана Беновска: А сега сте?

Андрей Цеков: Сега съм кандидат за народен представител!

Илиана Беновска: Може ли да се представите?

Андрей Цеков: Андрей Цеков!