Кирил Петков и Асен Василев, съпредседатели на ПП – Илиана Беновска "Беновска пита – Радио К2“, от 7. 10. 2022 г

Илиана Беновска: Благодаря Ви, г-н Василев! С цялото ми уважение, моля Ви, искам да Ви питам за пътя ви в политиката. Какъв урок си взехте от тези избори? Каква ви беше грешката в управлението? Какъв ви беше успехът? И от какво няма да се откажете никога от принципите си? Кажете го и това ще звучи като обществен договор!

Асен Василев: Като обществен договор, мисля, че българските граждани вече повече от година виждат как се държим в политиката и виждат, че когато обещаем нещо преди изборите, ги спазваме след изборите. Това се случи, когато имахме възможност да формираме кабинет миналия път, това се случва и в момента!

Основният урок, който сме си взели е, че ако искаме да продължаваме да виждаме гражданите на площадите, ако искаме да се срещаме с тях, да ги гледаме в очите, да им стискаме ръцете, трябва това, което сме им обещали, да го изпълняваме!

Илиана Беновска: Не ми отговорихте в какво успяхте и в какво сгрешихте!

Асен Василев: Втори въпрос! Ако стигнем до втори въпроси ...

Илиана Беновска: Не е втори въпрос, аз го зададох още в първия!

Асен Василев: Успяхме да покажем, че управление без ПП ГЕРБ е възможно и добро за страната. Очевидно не успяхме да убедим достатъчно български гласоподаватели да продължат и да дадат доверие на ново управление за в бъдеще!

Медия: Г-н Василев, ще погледнете ли в очите Данаил ...

Асен Василев: Моля Ви!

Медия: Моля Ви, този въпрос се опитах миналата седмица на г-н Петков да го задам!

Илиана Беновска: Колеги, хайде да се уважаваме, защото няма да ни уважават, ако ние не се уважаваме! Г-н Петков иска да ми отговори!

Кирил Петков: Искам да кажа, че ние благодарим на над половин милион българи, които разбраха, че ПП е инструментът, с който наистина да променим България! И нашето обещание преди изборите и неговото изцяло изпълнение след изборите ще бъде гарант, че пътят може да е дълъг, но ще стигнем до заветната точка на една променена България!

Медия: Г-н Петков и г-н Василев, ще погледнете ли в очите Данаил Николов, който се укрива в Сърбия и на когото той твърди, че плащате от 500 до 1500 евро на месец, за да крие тайните около сделките с фирмите на Румен Спецов? Ще погледнете ли в очите Данаил Николов? Той иска да се прибере в България, казва, че единствената причина да не може да го направи, са заплахите, които получава по телефон. Данаил Николов е лицето, което купи фирмата на Румен Спецов с над 1,1 милиона лева задължения!

Илиана Беновска: А той много ли е невинен, като е купувал?

Медия: Аз питам г-н Петков и г-н Василев!

Илиана Беновска: Ама аз питам на какво основание ...

Медия: Г-жо Беновска, като станете вицепремиер и министър на финансите ще имате възможност да отговорите!

Илиана Беновска: Няма да стана! Тук има криминален момент!

Медия: Дано да не станете! Опазил ни Бог!

Илиана Беновска: Особено няма да стана на такъв като Вас!

Илиана Беновска: Имате ли финансови разчети за цялата тази програма, която предложихте? Питам ви като данъкоплатец, защото тук говорим за хипотези. Откъде ще се вземат парите, какъв е обемът им и в какъв срок екстраполирате, да не ги изреждам сега, всичко това, свързано с подобряването на финансовото състояние?

Асен Василев: Голяма част от всичко това беше заложено още в средносрочната рамка, която изготвихме и с актуализацията на бюджета. Така че тези средства спокойно могат да стигнат и да останем на 3% дефицит!

Илиана Беновска: Числа?

Асен Василев: Мога да Ви ги давам перо по перо, но ...

Илиана Беновска: Няма начин, Вие сте икономист, финансист, трябва да кажете грубо обема, да се знае! Колко милиарда?

Асен Василев: Грубо обемът, ако говорим за пенсионната, учителската, здравеопазването ...

Илиана Беновска: ДДС-тата, младите и така нататък!

Асен Василев: За младите семейства и така нататък – говорим за програма от порядъка на 3 милиарда лева.

Медия: Въпрос към двамата съпредседатели, смятате ли, че изборната ви загуба се дължи на вашето агресивно и грубо поведение спрямо журналисти?

Илиана Беновска: Само не ми отговорихте за какъв хоризонт планирате това?

Медия: Мен г-н Петков ме блъсна с лакът, а отделно г-н Василев счупи моя микрофон и на колежката от ПИК!

Илиана Беновска: Може ли да си довършат отговора, извинявам се, колега! Колега, няма да се надвикваме, може ли да ми отговорят!

Медия: По един въпрос казаха

Илиана Беновска: За времевия хоризонт, за колко години?

Асен Василев: 12 месеца.

Кирил Петков: И още нещо много важно, за да може тези програми да се изпълнят и да имаме 3% държавен дефицит, неслучайно първата законодателна инициатива ще бъде антикорупционното законодателство, антикорупционния орган! Единствения начин това да се реализира е да има напълно прозрачно изразходване на средствата и корупцията от годините на прехода да не се повтори. С други думи тези изчисления са направени на прозрачно изразходване на средства и работещ контролен орган, за пръв път в държавата, който да следи за всеки лев!

Илиана Беновска: Но този механизъм ще е бавен, ако се проверяват всички сделки и операции, това ще се проточи с години! Как ще стане това?

Медия: Добре, хайде отговорете ми смятате ли, че загубата ви се дължи на вашето неадекватно и агресивно поведение спрямо журналистите? Г-н Петков ме бутна с лакът, а г-н Василев счупи моя телефон и на колежката от ПИК!

Илиана Беновска: Ще ми отговорите ли?

Асен Василев: Отговорът е – не!

Илиана Беновска: Може ли да уточните, Вие към предсрочни избори ли всъщност скритата ви цел е? И дали вие ще спечелите от това, или ще загубите? Правили ли сте разчети?

Асен Василев: Нашата цел е България да мине с редовен кабинет през зимата, която ни очаква!

Илиана Беновска: Не разбрах добре ли ще бъдете в предсрочни избори, не ми отговорихте?

Медия: Г-жо Беновска, Вие говорите за уважение, обаче задавате N-ти въпрос! Прекъсвате и другите!

Асен Василев: Само да кажа за предсрочни избори, не мислим, че това би било добре за България. Също така не мислим, че би било добре и за която и да е от политическите партии!

Медия: Тогава добре ли е да има кабинет на ГЕРБ? Това по-добрият вариант ли е?

Кирил Петков: Но само да кажа, вярваме, че тези политики, които изчетохме, ако станат реалност, българският народ ще спечели от тях. Ние, като конструктивна опозиция, ако успеем да ги реализираме с което и да е правителство, България ще е по-добре!

Илиана Беновска: Бойко Борисов не е ли голяма "хапка“ за "устата“ на ПП?

Асен Василев: Това трябва да го кажат българските избиратели, а не ние!