Костадин Костадинов, председател на "Възраждане“ – Илиана Беновска "Беновска пита – Радио К2“, от 5.10.2022 г

Ето как започна пресконференцията на Костадинов в БТА:

Костадин Костадинов: Часът е 10 и аз предлагам да започваме. В самото начало обаче искам да направя едно уточнение. Когато ние изпращаме покани до медиите, не изпращаме до тези, които са финансирани отвън, от чужди фондации, като "Дневник“, "Капитал“, "Медиапул“ и "ClubZ“ и други подобни метастази. Сега, доколкото разбирам, тук също има такива. И аз ще помоля колегите, при цялото ми уважение към тях като личности, просто да напуснат пресконференцията на "Възраждане“! Защото не желаем да бъдем отразявани и не желаем да бъдем дори в една зала със служители на медии, които изкривяват общественото пространство, манипулират го в полза на чужди държави и са финансирани отвън. Давали сме и ще продължаваме да даваме информация и интервюта на чужди медии, защото е логично и нормално. Ние не сме изолационисти. Но на такива, които се представят за български, а реално са чужди и защитават чужди национални интереси – не! Нашият морал не го позволява. Принципите ни и честта ни не ни позволяват въобще да общуваме с подобни "жълто-кафяви отходни канали на американското посолство“! Така че много моля представителите, ако има такива, а виждам, че има – да напуснат! Много моля да напуснат!

Илиана Беновска: Поименно кои? Изредете ги!

Костадин Костадинов: Виждам, че има представители на "Дневник“. Пак казвам, при цялото ми уважение към личностите. Много моля да напуснете, няма да има пресконференция иначе! Вижте, нека да бъдем максимално ясни и категорични. Ние компромис с нашите принципи не правим! Не желаем, още веднъж го повтарям, да общуваме и да имаме каквото и да било с представители на жълтата преса, финансирана от чужбина. Ако те не напуснат, няма да има пресконференция, при цялото ми уважение към всеки един от вас! Нека да спазваме принципите си. И призовавам за възпитание, освен всичко друго, защото е безкрайно некултурно и невъзпитано това. Не искам да споря, просто казвам нашето мнение и моля то да бъде уважено! Не споря с Вас, просто искам нашата позиция да бъде уважена. Така, както ние уважаваме всички останали, уважете и вие нас. Иначе пресконференция няма да има!

Медия: Можем да стоим така и да се гледаме цял ден, но няма да напусна пресконференцията!

Костадин Костадинов: Няма да стоим и да се гледаме! Мисля, че това е достатъчно ясно и показателно. Ще изчакаме още една-две минутки, защото искам да се види какво е нивото на така наречените медии, защото вие не сте медии. Вие сте фалшиви новини. Искам ясно да се види това нещо. И съответно, ако не напуснете вие, ще напуснем ние. Не желаем да стоим в една стая с вас!

Медия: То се вижда не само нивото на медиите, вижда се и нивото на хората отсреща!

Костадин Костадинов: Разбирате ли, не желаем! Имаме морал, който не ни позволява това нещо. Съжаляваме! С фалшиви нови, с жълта преса, с такива хора, които манипулират и изкривяват общественото съзнание, просто няма как да стане! При цялото ми уважение към всички останали, към институцията БТА, включително, няма да си позволим да направим компромис с принципите си! Аз ще помоля все пак нашите домакини от БТА да направят един опит да освободят терена, защото в крайна сметка ние сме тези, които наемаме залата! Ако не е възможно това нещо да стане, просто няма да има пресконференция! Съжалявам! Благодаря ви много!

Илиана Беновска: Чакайте, ние сме дошли, г-н Костадинов, седнете малко! Седнете малко! Ние сме дошли тук на пресконференция! Колеги!

Медия: Дошли сме да чуем, защото ситуацията, знаете ...

Костадин Костадинов: Мисля, че бях максимално ясен и категоричен. Няма да ка направим компромис! Благодаря ви! За това нещо може да съдите вашите така наречени колеги! Довиждане!

Костадин Костадинов тръгва да напуска залата. Медиите го спират.

Костадин Костадинов: Ако ние искаме да разговаряме с американците, ще си направим среща с Херо Мустафа!

Медия: Не мислите ли, че в този момент има по-важни теми, г-н Костадинов?

Илиана Беновска: Има ли сега тук някой, който не искате да говорите с него?

Костадин Костадинов: Нямам представа!

Илиана Беновска: Между нас тук, които ни виждате. Аз лично не ги познавам!

Костадин Костадинов: Вие ми кажете! Ние нямаме абсолютно никакви претенции към представителите на другите медии!

Илиана Беновска: Не ги познавам, не знам как изглеждат!

Костадин Костадинов: Има ли представители на "Дневник“, "Капитал“, "Медиапул“ и "ClubZ“? На финансираните от "Америка за България“ чужди медии? Има ли представители тук сред вас?

Илиана Беновска: Ама защо ние ще излизаме на улицата и ще се лишаваме от комфорта на микрофоните?

Медия: Защото иначе няма да получим отговор!

Илиана Беновска: Няма такова нещо!

Костадин Костадинов: Защото трябва да има хигиена в общуването!

Илиана Беновска: Не е към Вас това!

Костадинов се спуска по стълбите към изхода на БТА. Беновска и останалите журналисти го следват. На стълбите Костадинов заяви:

Костадин Костадинов: Нека да кажем още веднъж за пореден път – "Дневник“, "Капитал“, "Медиапул“ и "ClubZ“ не са медии! Не са медии! Това са американски радиоточки. Те са едностранчиви, те са жълти, те са необективни, те манипулират, те заблуждават. От тази гледна точка моралът ми като гражданин и като политик не ми позволява да споделям каквото и да било с тях. Изключително много уважавам българските медии. За нас няма неудобни въпроси. Винаги сме гостували във всяко едно участие, където са ни канили. С изключение на тези. Но изключително неуважително и нехигиенично е това, което вашите колеги от "Дневник“ правят! Изключително нехигиенично е това, което вашите колеги от "Дневник“ правят!

Илиана Беновска: Как ще регулираме да няма американска намеса в България?

Костадин Костадинов: Ние сме подготвили законопроект, специално в областта на медиите. Пък и не само на медиите, става въпрос и за политиките, които се провеждат в политическото пространство, партиите, така наречения граждански сектор, неправителствените организации. Подготвили сме един законопроект, който между другото е доста успешно работещ в САЩ от 1938 г.

Илиана Беновска: Какво пише там?

Костадин Костадинов: Той предвижда всяка една така наречена медия да се легитимира като чужд агент! По подобен начин американците легимираха руския телевизионен канал "Russia today“, както и китайския държавен канал, който излъчва за китайците зад граница, съответно като агенти на Русия и агенти на Китай. И това е нещо съвсем нормално, в крайна сметка това са чужди медии, издържани отвън. Смятаме, че по същия начин и съвсем нормално би било "Дневник“, "Капитал“, "ClubZ“ и "Медиапул“ да бъдат с такова определение като агент на САЩ.

Илиана Беновска: Не смятате ли, че американското лоби в българската политика няма да ви подкрепи, Вие добре го знаете?

Костадин Костадинов: Естествено, че няма да ни подкрепи! Но това, което нашите избиратели са ни дали като възможност, естествено, че ще го направим. Ще дадем тази възможност на българските законотворци да се проявят в посока на защита на българския национален интерес, или изсветляване на медиите. Или в обратната посока.

Илиана Беновска: А ще застъпите ли отново антинатовската и антиевропейската теза?

Костадин Костадинов: Вижте, ние винаги сме защитавали и ще защитаваме българския национален интерес. Членството на България в НАТО унищожава българския отбранителен потенциал. До момента 3 пъти е намалял отбранителния ни потенциал за периода след 2004 г., откогато сме член на този отбранителен, уж, договор. Да не говорим, че ЕС нанесе многократно повече финансови щети на България, отколкото ползи. Да не говорим, че за 15 години, откакто сме член на ЕС, населението на България намаля с 1,5 милиона души. Когато на нас ни се обяснява, че това са безалтернативни неща, това е подмяна на истината! Това не е антинатовско и антиевропейско говорене. Първо ЕС и Европа са две различни неща. И второ, извинявайте, но това е пробългарско говорене! Защото ние през цялото време говорим за българския интерес, за българската икономика, за българските финанси, за българската демография. А отсреща получаваме само едно нещо – ама вие сте против НАТО и против ЕС. Това не е сериозно! Просто не е сериозно! Ние не чуваме нищо в посока решаване на проблемите, за които говорим само и единствено ние! България няма нужда от евроатлантическо правителство. България има огромна нужда от българско правителство, каквото няма от десетилетие наред обаче, за съжаление! Благодаря ви много!