Тошко Йорданов, ИТН и Пламен Димитров, президент на КНСБ – Илиана Беновска "Беновска пита – Радио К2“, от 20. 9. 2022 г.

https://youtu.be/hAKEuZejMzA

Илиана Беновска: Здравейте и честит рожден ден, г-н Димитров! Да сте жив и здрав! Въпроси по същество, два. Единият е към политиците, г-н Йорданов – ИТН, ако вие станете причината, факторът да няма правителство, каква ще бъде резултативната дейност от вашата политика по отношение на социалната сфера? Защото няма да има Народно събрание, служебен кабинет ще изпълнява свои намерения и т.н и в крайна сметка се обезсмисля участието на политиците, защото трябва да чакаме следващите избори!

Г-н Димитров, 21 век сме, бързите технологии, кратките послания, имате ли намерение, сега ми хрумна, да помолите политическите партньори, с които ще имате срещи, да направите от всяка среща, да допълните, ако трябва, извън устните част и 45 минути говорене, за да можем да добием представа коя партия какво е обещавала преди изборите и всъщност какво ще направи след изборите?

Тошко Йорданов: Първо честно казано не Ви разбирам въпроса на моменти, защото казвате, че няма да има правителство и то ще е по наша вина. Аз не разбирам каква ще е нашата вина!

Илиана Беновска: Казах, че ще бъдете може би фактор, не вина! Думата вина не съм употребила!

Тошко Йорданов: Не разбирам защо фактор, при положение, че ако няма да има правителство, то ще е благодарение на нежеланието на някои политически сили. Ако ги слушате в момента как говорят, ПеПе-тата, ДБ, БСП се държат така, твърдят, че трябва да управляват само те, ако имат 121 депутата. Ако нямат – ще се ходи на избори! Така че този въпрос ходете го задавайте на Киро, на Корнела и там на когото си изберете от ДеБе-тата, защото те са трима и не се знае кой кара влака. Не е към нас този въпрос. Ние подхождаме практично, ние сме заявили ясно, че с ГЕРБ и ДПС няма да работим! И го заявяваме постоянно, защото разни журналисти от сектора на "мисирките“ постоянно го връщат като теза, все едно ние ще работим с ГЕРБ и ДПС. Но няма да работим с тях! Така че остават останалите, тези пък, които заявяват, че не искат да комуникират с нас. Ако те, при разпределението на гласовете, а то ще е такова, няма да имат избор, те ще трябва да говорят с нас, а не искат да говорят с нас, то този въпрос отидете да го зададете на онези, които Ви казах!

Илиана Беновска: Грижата ви за избирателите, ако не сте в дейната политика, а сте отново отвън в очакване на нови избори, как ще се осъществи?

Тошко Йорданов: Първо, грижата за избирателите не само, когато си вътре в съответната изпълнителна власт. Много, много често опозицията е много по-важна от изпълнителната власт, от тези, които са в коалиция за управление или в самостоятелно управление. Даже от миналото правителство се оказа, че е много по-важно да си вътрешна опозиция вътре в управляващото мнозинство, отколкото просто да си вдигащ ръка и съгласяващ се. Защото тогава щяха да бъдат приети много по-вредни решения, които щяха да доведат до много по-тежки социални последици. Така че грижата за избирателя не е само, когато управляваш. Грижата за избирателя е да бъдеш честен, ако трябва да бъдеш коректив и да бъдеш спирачка на вредни решения! Защото, ако бяхме решили да останем в този кабинет, съгласявайки се на всички безумия, щеше да е по-зле. Факт е, че цените и инфлацията са надути благодарение на тъпите решения на Асен Василев. Има хора тук, които са от Министерството на енергетиката, бяха, могат много добре да Ви обяснят каква щеше да е цената на газа в момента, ако Асен Василев не се правеше на енергетик. И тогава инфлацията нямаше да е такава и цените на стоките нямаше да са такива. Така че трябва най-накрая да има практичен подход, а не лозунги! Иначе да, спокойно мога, понеже сме в предизборна кампания, като една Корнелия да се изплющя и да кажа, че, ако ние вземем властта, ще направим минималната заплата 1000 лева. И какво от това? Трябва да се взимат мерки, да се взимат правилни решения, за да не се стига дотук! Не беше нужно да стигаме до тази инфлация. Можехме да я избегнем!

Пламен Димитров: Краткият отговор на това, което питаш е, че да, ние се опитваме да скъсяваме посланията! Всички, надявам се и политиците, поне ще се опитаме да ги накараме да скъсяват, за да можем да ги запомним. Но да не стигаме до онези, 3 секунди ли бяха, които поколението, което вече забравих коя буква има ...

Илиана Беновска: Алфа!

Пламен Димитров: Не знам, добре, алфа да е, ако дотам сме я докарали, че всичко трябва да кажем в 2 секунди и половина, 3 – значи сме загубени! Значи ще висим по клоните някъде на някоя джунгла! Разбираш какво искам да кажа! Да, трябва да е разбираемо, трябва да е кратко, но все пак да има съдържание, а не да е плъзгане по повърхността, както някои всъщност правят!

Илиана Беновска: Ще го изпишете ли в един документ след срещите с всички?

Пламен Димитров: Ще се опитаме да направим точно това. Затова колегите, които участват, надявам се, че водят записки къде имаме наши неща, които чуваме, като послания и като припознати предложения, къде имаме различия с дадените партии по съответни въпроси и така нататък! И ще го кажем честно на нашите синдикални членове, тези, които не са чули тези срещи. Така че ще направим такъв обобщен кратък вариант на това, което сме си говорили. Надявам се до края на следващата седмица, то няма и друго време!