На 4.12.2008-ма, в 4 часа и 44 минути политическото Радио К2, след кървава съдебна битка с олигарси в медиите и съда, стартира в ефира. Да се преборим за върховенството на закона ЕК ни помогна ефективно. И главният прокурор проф. Борис Велчев. И много приятели във всички области. Поклон.

Защо беше битката?! За да няма силно политическо радио. Противниците ни се бореха да разказват вицове в ефир! Донякъде го постигнаха в други медии – разказват политически лъжи.

Но! К2 не се отказваме. Затова се и кръстихме на най-трудния за изкачване връх в света!

От тази гледна точка да погледнем днес, 14 години по-късно, къде е българската политика?

Бойко Борисов, управлявал България 10 години издигна неврохирурга чл.-кор. проф. Николай Габровски за премиер на ГЕРБ. Дали ще се случи?! Политическата сделка за властта предстои.

8 декември 2022-ра.

БВ се срещна с проф. Габровски.

Проф. Николай Габровски: Анонсът, с който реших да приема мандата за съставяне на правителство, беше да се промени тона, който напоследък наблюдаваме в българската политика, на остра конфронтация, на радикализация, на едни крайни мнения, които очевидно не са продуктивни. Надявам се с повече дипломатичност и с повече диалог да успеем да потърсим общите допирни точки, така че да се излезе от тежката ситуация, в която България се намира и най-важното – по възможност да се избегнат поредните извънредни избори!

 

Г о/з Стефан Янев: Благодаря Ви, г-н проф., за встъпителните думи! Радвам се, че започнахте с това, което аз също държа да се подчертае и силно вярваме и го демонстрираме – точно желанието да има диалог, да се снижи този тон на противопоставяне. И в този диалог да се търсят решения, които са полезни за българските граждани. И в частност това е решението за съставяне на правителство. Така че от гледна точка на ПГ на Коалиция "Български възход“ правим това, което сме правили и по време на предизборната кампания – с умерен тон, без нападане, създаване на условия за диалог!

И разбира се ние си платихме нашата цена, защото социологията ни даваше много повече преди да започне кампанията, но такъв ни е изборът, съзнателен. И от тази гледна точка именно заради възможността да се направи правителство сме готови на разговори, в случая, както вие сте носител на първия мандат, така и ако първият мандат е неуспешен, ще продължим надолу по реда. Защото нашето убеждение и вярваме в това, че на България е необходимо правителство. И ще направим всичко, което зависи от нас да имаме такова. Разбира се, при ясни условия и правила. Така че, надявам се ще бъдем в състояние да обсъдим това как виждате, каква пътна карта предлагате, какво предстои, какво да се прави, на какви принципи и правила да залегне строителството на правителство.

9 декември 2022-ра.

ДПС се срещна с проф. Габровски.

Проф.Николай Габровски: Благодаря ви, че се отзовахте на нашата покана за среща. Знаете, че отговорността, с която съм натоварен за съставяне на правителство и кабинет е доста тежка в тази политическа ситуация. Но както обявих в самото начало, желанието ми е като един представител на гражданското общество, отдалечен от партийни пристрастия, да се опитам да помогна за един малко по-нормален тон в политическото говорене. Тон, който е твърде обострен през последните години, тон, който е непродуктивен и който, както виждаме, в края на краищата ни вкарва от избори в избори във времена, в които за България се взимат изключително важни решения. Желанието ми е, ако успеем да изградим един екип от професионалисти, хора без ярка политическа окраска, но хора с доказан професионализъм и имена, които да могат да преведат България през тези критични следващи месеци и да се избегне влизането в един нов цикъл от предсрочни избори. Защото аз съм убеден, че ако сега не успеем да съставим правителство, вероятността да отидем на следващи, а вероятно и на по-следващи извънредни предсрочни избори е много висока. Затова ви благодаря, че сте тук! Това е един жест, който отваря вратите за диалог и за един културен, добър начин на обмяна на мисли и идеи!

Мустафа Карадайъ: Добър ден! Първо, г-н професор, бих искал от името на ДПС да Ви поздравим за тази отговорност, която поемате в тази критична за страната ситуация! Защото само един бегъл поглед върху Вашата биография говори, че Вие нямате нужда от партийно-политическите противобрства, които за съжаление се наложиха през последните години в нашата страна. Радваме се да чуем, че на политическия терен трябва да се търси нормалността. За нас от ДПС това не е чужда тема. Ние за това призоваваме от 2016 г. Това беше мотото на Националната ни конференция. Тогава имахме Национална конференция и мотото беше "Да върнем нормалността в политиката“! За нас нормалността минава задължително през диалога. И е съвсем нормално в такива ситуации да се виждаме и да говорим. Но до тази ситуация, в която сме стигнали в момента и в ситуацията, в която се намираме, според нас Вие сте прав, че ярките партийни фигури, независимо какви експерти са, защото във всяка партия има много добри професионалисти и експерти, но ярките партийно-политически фигури биха затруднили прехода към тази нормалност. Ние години наред виждаме, а най-вече в момента виждаме на политическия терен ултиматуми за провеждане на разговори! Отказ от разговори, камо ли диалог!

7 декември 2022-ра.

Бойко Борисов заяви: Комисията по енергетика, "коалицията "Лукойл“ – ПП, БСП, "Възраждане“ и "Български възход“ не подкрепиха да връщаме по един лев на българските потребители от обикновената нафта и бензина А-95!

Бойко Борисов: Днес в Комисията по енергетика коалицията "Лукойл“ – ПП, БСП, "Възраждане“ и "Български възход“ не подкрепиха да връщаме по един лев на българските потребители от обикновената нафта и бензина А-95!

Делян Добрев: Това тук са барелите с руски петрол, който ги купува "Литаско“, която е регистрирана в Нидерландия, Швейцария и така нататък, преработва го в "Лукойл Нефтохим Бургас“ на ишлеме и после ги продава на 3,5 лева. Предложението, което отхвърлиха днес, е да обложим с вноска "Литаско“, която вноска не е акциз, не отива в бюджета на ЕС, не отива и в нашия бюджет, а отива във Фонда за енергийна сигурност. Знаете, че там събираме средствата, с които генерираме необходимите ресурси, за да компенсираме тока. Тоест, както компенсираме тока през фонда, по същия начин можем да компенсираме горивата. Тоест, тази вноска отива във фонда, от фонда - към бензиностанциите, по схемата на НАП, се приспада един лев компенсация и горивата стават 2,5 лева. И днес това предложение в Комисията по енергетика беше подкрепено само от нас, ДБ и ДПС, но имаше няколко липсващи колеги, по един всъщност, от ДПС и ДБ и не можа да мине.

8 декември 2022-ра.

АОРБ, почти с фанфарен оркестър и барабани по жълтите павета от Народното събрание до Министерски съвет, вместо протест, с благодарност към управляващите.

Беновска - Работодатели: Тока-ограбва? Държавата вас, вие хората? Велев, АИКБ: Енергетиката. Митрев, БСК: ЕС!

Илиана Беновска: Господа работодатели, приветствам ви, че сте предколедно щастливи и удовлетворени! Даже, похвалихте не само Народното събрание, което е подтикнало Министерски съвет да ви компенсира персонално, но и трима народни представители от три политически сили – Драгомир Стойнев от БСП, Делян Добрев от ГЕРБ и Рамадан Аталай от ДПС, вашият колега от КРИБ присъедини и "Възраждане“ като гласуващи – така че всичко ви е окей! Една шегичка – сега очаквам да минете с фанфарен оркестър и барабани по жълтите павета от Народното събрание до Министерски съвет и вместо протест, да има шествие на благодарност!

И оттук ще бъда много ясна, конкретна и точна и ще ви моля за същото! Ще въведа няколко репера. Г-н Велев каза, че с тази програма за компенсация на небитовите потребители, тоест на индустриалците, "ще се върне заграбеното“. Цитирам Ви точно, г-н Велев! Кой от кого какво е заграбил? Вие ли сте ограбените от държавата и после по низходящ ред ние, потребителите на вашите стоки и услуги, също сме ограбени от вас? Или държавата е общият грабител и на нас, и на вас?

Второ, призовахте поне два пъти, г-н Велев, работодателите и всички техни стоки и услуги, които вие осигурявате, да се постараят да намалят цените на предлаганото от тях - ерго да компенсират нас, потребителите. Само че позволете, не чух числа?! Обикновено говорите с числа. Ако трябваше да се явите на тази пресконференция подготвени, може би трябваше да кажете и: Във връзка със средствата, които ние ще получаваме - като компенсации, съответно в отделните браншове - да се намали или с толкова процента, или с толкова обем средства в числа и така нататък“. Свикнала съм да ви слушам да говорите точно. Тук пожелателното наклонение, нали, се сещате какво означава? Дали, покрай Коледа сега ще ни намалят свинското, транспортните услуги, техниката, внос, износ и така нататък, да не изреждам, вие обхващате голям бизнес. Моля на това да ми отговорите точно, кратко и без да се измъквате, всички!

Васил Велев, АИКБ: Кой е ограбен?! Всички на свободния пазар са ограбени! От кого са ограбени?! Ограбени са от сбъркания модел на пазара на едро на електроенергия! И къде отива заграбеното?! Отива в енергетиката! Това е накратко. ЕК отдавна се занимава с този проблем, но не го е решила, не е измислила решение. Пазарът на едро на електроенергия в САЩ - най-големия пазар в света, той даже там е на три грида – западен, източен и център – е регулиран. Той не е такъв, какъвто е в Европа, където най-високата цена се предава и са заема от всички! Тоест, ти продаваш на 100, но последният продава на 600 и накрая казват – всички са на 600! Ти искаш 100, на теб ти дават 600! Е, ние казваме – тези 500 са ни взети в повече, трябва да се върнат! Те са иззети от хората в предприятията. Те не са бюджетни пари. Те са пари на нашите работници в предприятията, те са ги изработили!

Илиана Беновска: Как ще се върнат?

Васил Велев: С компенсирането и с този таван от 200 лева се връщат, макар и не всички! Това е на първия въпрос. На въпроса за числата – числа можем да дадем при държавно-планова икономика, където да определяме в държавната планова комисия и в комитета по цените – цените!

Илиана Беновска: Извинявайте, че Ви прекъсвам, като призовавате работодателите да намалят цените – как точно?

 

Цветан Симеонов, БТПП: Оставете ни, ние не Ви прекъсвахме при задаването на въпроса!

Илиана Беновска: Прекъсвайте ме! Ние не сме на гробищата!

Васил Велев: Г-жо Беновска, като питате, чуйте отговора! Ние това, което правим, е да призовем бизнеса да бъде етичен, да положи усилия, да "стегне малко колана“! Защото е в общ интерес на цялата държава, на цялото общество, на всички хора, на бизнеса най-вече, даже, да влезем в еврозоната! И за да стане това, трябва да положим усилия! Не може хем да искаме да растат цените, за да растат печалбите, хем да искаме да влезем в Еврозоната! И сега имаме възможност - без да излизаме на загуба - да намалим цените. Ние призоваваме към това и ще дадем и личен пример. Това е, което можем да направим!

Добри Митрев, БСК: Искам и аз няколко думи да кажа. Въпросът Ви "с колко“ е правилен. Само че отговорът не можем да дадем. Доколкото знаем, Вие, самата сте работодател и вашата медия плащате електроенергия. На вас колко ще ви се отрази това намаление на цената на електрическата енергия?

Илиана Беновска: Аз също съм член на една от работодателските организации и се интересувам наистина каква е инструкцията!

Добри Митрев: Сега ще Ви кажа. Има предприятия, при които като процентно съотношение разходите за електроенергия в произведената стока или услуга може да е 7%. При втори, обаче, е 17%, при трети  - 37%, а при четвърти - 70%! Нали разбирате, че при всеки един икономически оператор това е и въпрос на изчисления. Затова е и нашето обръщение към всички. Защото досега, заради непредвидимостта, заради високите цени, заради несигурността какво ще се случва в следващите два, три, пет, шест месеца, се калкулираха рисковете от тази нестабилност. Сега имаме цена, твърда, за цялата следваща година. Тоест, един продължителен период от време, в който всички ние ще знаем каква е цената на електрическата ни енергия. Тоест, калкулираният риск  - бъдещ, не би трябвало вече да се калкулира в цената.

От друга страна, досега, един мегаватчас се заплащаше на 250 лева, сега ще се заплаща на 200 лева. Тоест, там има едни 25% надолу. И, когато казвате, Вие, да помогнем на медиите – с най-голямо удоволствие! Ние го правим за всички, защото и самите вие заплащате тези цени на електрическата енергия, на горивата, на природния газ, но и всички ние, като граждани, плащаме тази цена, купувайки стоката или услугата!

Когато казахте "кой е виновен“ – виновните са много! Виновните са тези, които измислиха този сбъркан модел! И те не са само в България - тук да излезем от нашите си комплекси. Не, те не се намират само в България! Това е една целенасочена, дългосрочна политика, която "вършееше“ в ЕС, която ни доведе до тези ситуации! 

Оставяме ви да мислите Кой и на Какво основание Иска и Може ли да управлява България…

А за 14-тата годишнина на Радио К2 ви поздравяваме.

 

Желая ти!

Виктор Юго

Първо ти желая да обичаш и обичайки, също да бъдеш обичан.

И ако не е така – бързо да забравиш и след като забравиш – да не таиш ненавист.

Желая ти да имаш приятели, включително лоши и непоследователни, но да има поне един, на когото да се довериш, без да се съмняваш.

И понеже в живота е така – желая ти да имаш и неприятели – нито много – нито малко – точно по средата, за да можеш понякога да поставяш под съмнение собствената си увереност.

И нека между тях да има поне един, който да е справедлив, за да не се чувстваш достатъчно сигурен.

Желая ти да си полезен, дори незаменим. И в лоши моменти, когато не остава нищо друго, тази твоя полезност да е достатъчна, за да се задържиш прав.

Желая ти също така да бъдеш толерантен не с тези, които рядко грешат – това е лесно, а с онези, които грешат много и непоправимо, и използвайки тази толерантност, да бъдеш пример за другите.

Желая ти да не съзряваш бързо и когато вече си съзрял, да не искаш да се подмладяваш, и бидейки вече стар да не се посвещаваш на безнадеждността. Защото всяка възраст има своята радост и своята болка, и трябва да ги оставим да струят между нас.

Желая ти мимоходом да изпитваш тъга. Не през цялата година, не дори един ден. Тогава ще откриеш, че ежедневната усмивка е красива, че обичайната усмивка е блудкава, а постоянната усмивка е развращаваща.

Желая ти да откриеш максимално бързо, въпреки и над всичко, че те заобикалят близки, понякога потиснати, които общуват с несправедливостта и с хора нещастни.

Желая ти да милваш куче, да храниш птиче и да слушаш песента на кадънката, да извисяваш своето утринно пеене, понеже по този начин ще усетиш щастието повече от всякога.

Желая ти също да посееш семе – възможно най-мъничкото и да му правиш компания, докато расте, за да откриеш колко живота са нужни, за да се превърне в дърво.

Желая ти също така да имаш пари, защото трябва да си практичен и поне веднъж в годината да сложиш парите пред себе си и да кажеш: "Това е мое.", за да стане ясно кой на кого е господар.

Желая ти никое от твоите увлечения да не угасва и ако с някое от тях се случи това, да можеш да плачеш, без да съжаляваш и страдаш, без да се чувстваш виновен.

Накрая, ако си мъж – да имаш добра жена и ако си жена – да имаш добър мъж – утре и на следващия ден, и когато сте вглъбени и усмихнати, да говорите отново и отново за любов.

Ако тези неща ти се случат – няма друго какво да ти пожелая.

Янев, Доган, Борисов, Радев: България на кого е - политиците или хората? А Радио К2 – 14 години!

Аз съм Беновска. И питам.