Иван Шишков, служебен министър на регионалното развитие и благоустройството, Захари Христов, служебен заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството и Иво Иванов, председател на УС на АПИ, отговарят на въпроси на Илиана Беновска на пресконференция от 19-и август 2022 г., излъчена директно в youtube.com/Беновска пита-Радио К2, във facebook.com/iliana.benovska и по Радио К2 на 93.9MHz.





Илиана Беновска: Г-н Шишков, познавам Ви от години, така че ще си позволя да Ви задам един важен структурен въпрос и няколко текущи. Имате само 44 дни, докато се избере евентуално 48 Народно събрание. Много сте хубавички тук, с костюмчета, шалчета и т.н., но каква е перспективата пред вашето ведомство? Какво може наистина за тези 44 дена да се случи? Набелязахте много задачи, законови промени, обществени обсъждания – това не нормално и няма да стане! Това е пълната програма, програмата максимум, която си поставяте!

Вторият ми въпрос – превозвачите казаха, че ако трябва да има бизнес, трябва да има пътища! Вчера инвеститори от Саудитска Арабия попитаха няма ли кой да асфалтира пътя Самоков – Мальовица, защото искат да инвестират стотици милиони, но 20 километра път е разбит, и то от републиканската пътна мрежа. Вие грижите ли се за инвестиционния климат, доколкото е възможно в момента?

И третият ми въпрос е за ТОЛ таксите. Това е болен въпрос, който виси още от предишни и по-предишни правителства, редовни и служебни. Превозвачите искат на 3000 километра 20% отстъпка от ТОЛ таксите. Какво правите по този повод, няма придвижване?



Иван Шишков: Първо благодаря за въпросите, те наистина са задълбочени! Това, което можем да направим за тези 44 дена, можем да въведем в експлоатация интерконектора. Мисля че разбрахте, че това е възможно. Работим по него. Не можем, а сме длъжни да го направим. Това е изключително важен въпрос за държавата и ние работим всеки ден за него. Не случайно го извадих в последователността преди пътищата.



Това, което друго можем да направим, е да възобновим строителството на големите инфраструктурни обекти, защото не можем да си позволим те да бъдат спрени. Това, което можем да направим и сме длъжни да направим, е да подготвим законовите изменения, да направим обществените обсъждания, да ги внесем в Народното събрание, които касаят ПВУ. Тоест тези неща, според мен, са изключително важни и сме абсолютно длъжни да ги направим!



Разбира всичко друго, което Ви казах, включително за ВиК сектора, нищо не пречи да направим анализи, нищо не пречи да възложим проекти, за да може нещата да тръгнат в посоката, в която Ви казах.



Относно състоянието на пътищата, това, което сме намерили, е възлагането от АПИ с удължаването на договорите за текущи ремонти – те са факт! Тоест каквото е възложено, на база удължаването на договорите, на практика е това, което би трябвало строителните фирми да извършат. Повтарям, че тази година при удължаване на срока на текущите ремонти от края на май до края на септември има нови възлагания и те са предмет на политиката на предишното ръководство на МРРБ и АПИ. Това, което можем да направим, е да контролираме това, което е възложено, по какъв начин се строи. И другото, което е изключително важно и сме го започнали за пътищата, е да осигурим зимното почистване на държавата, което е изключително важно. Аз мисля, че за 44 дена, ако всичките направеха това за 44 дена по толкова да бъде направено, мисля, че нямаше днес да показваме тъмния тунел и търсещата светлина от нас!



Илиана Беновска: ТОЛ таксите? 20-те % на 3000 километра?



Захари Христов: Г-жо Беновска, благодарим за въпроса за ТОЛ таксите! Още миналата година коментирахме този въпрос. Въпросът е, че превозвачите, задавайки така въпроса, нека първо те да си зададат въпроса, реално ако не увеличим обхвата, откъде да дойдат пари? Нали идеята на ТОЛ системата е да събере пари за пътищата! В стария си вариант тя не събираше никакви пари и почти не се издържаше. В момента пак парите идват от винетки за леки коли. По-голямата част от приходите. Сега с увеличението на обхвата започнахме да увеличаваме и приходите от ТОЛ системата. За да имаме пътища от втори и трети клас, трябва да имаме и приходи. Това трябва да е ясно на превозвачите, защото втори и трети клас, те в един момент ще станат неизползваеми по този начин, по който се третират в момента!



Илиана Беновска: Извинявайте, че Ви прекъсвам, но Вие знаете ли, че на украинските камиони не им се взимат ТОЛ такси за пътната мрежа, нито за първокласни, нито за втори и трети клас пътища? А на българските превозвачи им се взима като за световно!



Захари Христов: Това ще го проверим, не мога да го коментирам за украинските камиони!



Илиана Беновска: Аз Ви го казвам, това е публичен факт! Моля да го проверите!



Иво Иванов: Г-жо Беновска, с оглед военните събития в Украйна, почти всички европейски държави, членки на ЕС, в знак на съпричастност и в подкрепа, заради войната в Украйна, има и постановление на МС да бъдат освободени по хуманитарни причини всички превозни средства с украинска регистрация. По този начин да можем, като са го направили в Унгария, както са го направили в Чехия ...



Илиана Беновска: Не е вярно за Унгария!



Иво Иванов: Може, не съм проверил, извинявам се за което, но повечето държави! Това е причината. Има ПМС, ако искате може да проверите, за освобождаване от винетна такса и ТОЛ такса на украински камиони с хуманитарна цел. Така че това не е причина да казвате, че освобождаваме ...



Илиана Беновска: Ама кой контролира с хуманитарна цел ли са тези камиони? Вие не го контролирате!



Иво Иванов: Не е точно така, контролират "Митници“, контролираме и ние! Така че не е точно така!