Кирил Петков и Асен Василев, съпредседатели на ПП – Илиана Беновска "Беновска пита – Радио К2“, от 20. 10. 2022 г.

Илиана Беновска: Г-н Василев и г-н Петков, има едно стихотворение на Павел Матев "Млади кончета пият вода“. Преди време ви питах Борисов не е ли "голяма хапка“ за "устата“ на ПП, сега виждате, че и другите исторически партии ви показват, че не може така лесно да влезете и да "потропвате с копитца“ в политиката! Какво щяхте да споделите тук, на тази открита среща, нещо, което не сте казали и което ще ги увлече? Имате ли уникални политически идеи, или просто повтаряте едни и същи "мантри“?

Асен Василев: Това, което казахме и долу, когато отправихме поканата – трябва да започне процес, в който партиите да могат да си говорят! А не да говорят на своите избиратели от трибуната на Народното събрание! И този процес трябва да е публичен, тъй като нито обществото вярва на политиците, нито те вярват един на друг. Единственото лечение за тази липса на доверие е прозрачност и публичност! А това, че има партии, които дълги години са решавали тези процеси при затворени врати, според нас ни доведе до текущата патова ситуация. Виждате, ние оттеглихме нашия кандидат, и въпреки това нито кандидатът на ГЕРБ, нито кандидатът на ДПС, нито кандидатът на "Възраждане“ успя да събере мнозинство! Очевидни задкулисни договорки при затворени врати не могат да произведат мнозинство! Това е много добре и оздравително за България!

Илиана Беновска: Не чувам какво щяхте да им кажете тук, на отворените врати!

Асен Василев: Току-що го казахме!

Илиана Беновска: Не, това, че е прозрачно и незадкулисно не е ново! Кажете работещата политическа идея, за да може България да върви напред!

Асен Василев: Работещата политическа идея също я казах – да кажат какви са качествата, които кандидатът искат да има, и всяка партия да номинира не от собствените си редици, а от редиците на другите!

Кирил Петков: Това, което трябва да се каже ясно, и между другото да знаете, че това, че те в момента не са тук, и тази пресконференция е покана! С други думи – процесът не е свършил. Ние сега не казваме – щом не сте тук, значи няма! Напротив, това е призив да дойдат тук, когато решат, когато се чувстват комфортно, защото ние всички работим за българския гласоподавател. Това, което г-н Василев каза, например всеки да предложи двама кандидати от друга политическа партия, е начин за правене на мостове между политическите партии. Но българският народ трябва да е свидетел на това. Защото доверието в тази институция е спаднало не защото хората не са идвали тук или са си тръгнали! А защото вън всички хора казват – ние сме ви избрали, за да решавате проблеми, ние искаме да знаем какви са принципите, които решават проблемите. И в момента изглежда, че говорим само за председател. Реално говорим как оттук нататък това Народно събрание да решава истинските проблеми. И ако отворим този формат, да има прозрачно говорене за тежките задачи, които никой не може сам да реши, тогава се надяваме, че всеки ще обере своите политически говорения и пред всички избиратели ще може заедно да се покаже конструктивност, да се покаже решение на въпроса! Така че и днешната пресконференция, която стана в момента пресконференция, е реално покана!