инж. Живко Недев, ББКП, КСБ – заместник-председател, Йордан Арабаджиев – СМП - Илиана Беновска "Беновска пита – Радио К2“, 29. 10. 2022 г.

https://youtu.be/FRSTtuJRE_w



Професионалният празник на строителите Димитровден.


"Тази седмица беше професионалния ви празник, Димитровден! Празнично ли ви беше?“, попита водещата Илиана Беновска. Инж. Недев поздрави всички строители с празника и добави, че не е било много празнично настроението, защото ситуацията е особена. Той продължи: "На Димитровден строителите би трябвало да се прибират от гурбет, да са завършили обектите, да им бъде разплатено, да се приберат вкъщи и да се отчетат за добре свършената работа! За съжаление ние направихме само последното – отчитаме добре свършена работа! Отчитаме тежък сезон и то два последователни сезона, в които има неразплащане, проблеми! И и недобро отношение към целия сектор строителство!“.

Обвиненията към пътните строители, че са участвали в схеми за източване на обществени средства.

"Да не изглежда, че ще ви спестя неприятните въпроси, но пътищарите, които представлявате вие, и строителите, които също представлявате вие, са обект на жестоко подозрение, а сега вече и на повдигнати обвинения, някои, за, как да се изразя по-деликатно – за това, че сте служили за нечия "касичка“! Надплащали са ви, вие сте връщали част от парите или сте ги използвали за други цели, но не за качествено строителство. Обобщих ли?“, попита водещата Илиана Беновска. Инж. Недев отговори, че не иска да влиза в тази тема. Той продължи, че пътищарите и строителите работят по правила създадени от държавата. Те изпълняват това, което е посочено в проекта, в договора, в проведените обществени поръчки. Накрая трябва да излезе готов, качествен строителен продукт. "Не мисля, че строителите са тези, които създават условия за лошо качество, за лоши практики! Каквото трябва да направим – ние спазваме правилата в страната! Ако има обвинения за плащания, къде са отишли, всичко това е съобразно условията на изпълнение! Ако има преведени аванси за даден обект, има условия, които трябва да бъдат изпълнени, за да се извърши самото строителство. За жалост АМ "Хемус“ две години е в нулево състояние и се зачерква цяла Северна България с неизграждането на участъка! Прочетох скоро изказване на кмета на село Миндя, Велико Търново, той каза – за 2020-21 направиха хубав целия път във Велико Търново и част от имотите се изкупиха в селото на двойна и тройна цена! Което означава, че транспортната инфраструктура е много важна за цялостното развитие и икономика“, категоричен бе Недев.

Затварянето за ремонт на пътя Ботевград-Мездра. Липсата на дългосрочна държавна стратегия за транспортната инфраструктура.

"Позволете да включа по тази тема г-н Арабаджиев, който представлява СМП. До нас е един от най-видните пътищари, тази седмица вие имахте една изненадваща среща, доколкото разбрах не сте имали представа за нейния предмет, но сте били уведомени, че МРРБ се гласи да затвори част от пътя Мездра-Ботевград в участъка Мездра-Ребърково, за тежкотоварни камиони от 1.11 до 15.12!“, продължи Беновска. Арабаджиев обясни, че в понеделник вечерта са били поканени в МРРБ, където са разбрали, че МРРБ и АПИ смятат да затворят този изключително важен участък. Обосновали са се с това, че трябва да се извършват взривни дейности. Предложили са вариант това да стане два пъти, сега за месец и половина и пролетта за два месеца. За превозвачите това е било доста неприятна изненада, защото няма алтернативни маршрути. Пътят Ботевград – Видин е ключов и ако се затвори, това означава, да се заобикаля през Долни Дъбник за Видин или през Роман. Алтернатива е и Петрохан, но скоро той няма да може да се използва, поради идващата зима. Затова превозвачите искат пътят да се затвори през пролетта, след месец март, когато ще има възможност да се ползва Петрохан.

"Но Камарата на автомобилните превозвачи казват, че това е била една избирателна среща и поставят редица въпроси не само към министър Шишков, но и към Христо Алексиев за неговите ангажименти към транспортния бранш, за премахването на част от второкласните пътища от ТОЛ системата, за въвеждане на отстъпки за преминато разстояние на територията на страната и планираното увеличение от 1 януари 2023 г. и ред други. Вие не си ли стиковате позициите. Йордан Арабаджиев отговори, че той самият е бил поканен от МРРБ. Той е завършил срещата с думите, че докато не се информират колегите му и не се вземе решение, не може да се прави каквото и да било.

Йордан Арабаджиев обясни, че е представил на министър Шишков предложенията на транспортния бранш за ТОЛ системата, както по отношение на второкласните пътища, така и за отстъпките за изминато разстояние и увеличението на цените след 1-ви януари. Получил е отговор, че се очаква министър Алексиев да се завърне в България и идната седмица проектът за постановление да бъде качен за обществено обсъждане. "Надяваме се, че министър Алексиев ще удържи на думата си, така, както досега винаги го е правил, когато ни е обещал нещо! В очакване сме да изпълни и тази си част от поетия ангажимент и дадената мъжка дума!“, заяви Арабаджиев. Водещата отвърна: "Хубаво е мъжките думи да се изпълняват, видяхме преди малко как един заместник-министър на земеделието не изпълнява дадената дума, но да се надяваме, че министър Алексиев ще го изпълни!“.

"Използвам да Ви попитам в присъствието на инж. Недев – вие доволни ли сте от състоянието на пътищата и кой ще ремонтира този път, за който говорим?“, попита Беновска. Йордан Арабаджиев отговори, че състоянието на пътищата е под всякаква критика, меко казано. Водещата попита не е ли доста силно казано. Събеседникът ѝ отговори, че като се изключат части от магистралите "Тракия“ и "Марица“, превозвачите на практика няма къде да се движат. От турската граница до Румъния няма магистрала, от Ботевград до Видин няма магистрала и това създава предпоставки за произшествия!

"Но пътищарите не са виновни за това! Държавата планира!“, отбеляза Беновска. Инж. Недев отговори, че тук става дума за стратегическо планиране от страна на държавата. Държавата трябва да планира какво ще се случва в следващите 10-20 години и хората да знаят от рано. Според него за въпросното затваряне на Ботевград – Мездра превозвачите е трябвало да бъдат уведомени по-рано и да се намери компромисно решение. Не може цялата пътна мрежа да бъде ремонтирана за една седмица! Това е дълъг процес и трябва да има изпреварваща информация! Самите превозвачи трябва да бъдат питани в кой период е най-добре за тях да се ремонтират и затварят пътища. Но и няма как строителите да строят през зимата в тежки атмосферни условия.

"Но пътищарите и превозвачите не можете ли да намерите пресечна точка и да повлияете на държавата? Излезе едно интервю със симпатично заглавие на министър Шишков – "Липсата на политика те кара да правиш пилитики“ и подзаглавие "За "Хемус“ имаше много говорене и малко асфалт“!“, попита Беновска. Инж. Недев отговори, че пътищарите нямат различия с превозвачите. Още повече, че самите те са превозвачи и също са потърпевши от ТОЛ такси, винетки и данъци. Той беше категоричен: "Трябва да се намери златната среда! И строителите да си свършат работата, и да не пречим на всички ползватели на пътната мрежа!“.

Йордан Арабаджиев се съгласи, че трябва всички да бъдат информирани предварително от по-рано за предстоящи затваряния и ремонти, за да се постигне баланс. Той продължи, че трябва да има държавна политика и да е ясно какви пътища трябва да се правят, кога да се правят, да се изследват транспортните потоци. За съжаление това не се случва!

Водещата благодари на Арабаджиев за участието: "Благодаря за това участие! Като се уговорим обаче да ни държите в течение, защото ние много активно участваме в тази тема, като медии, за това как се развиват очакванията ви към вицепремиера Алексиев, който е и министър на транспорта! И как се развива актуалния проблем с министъра на регионалното развитие и благоустройството Шишков! Ще чакам да ни информирате!“. Йордан Арабаджиев отговори: "Благодаря и аз! При първия случай, в който има развитие по тази тема, ще бъдете информирани!“. "Дано да похвалим министрите!“, каза Беновска. Събеседникът ѝ отвърна: "Министър Алексиев досега винаги е изпълнявал обещанията си, надявам се и този път!“.

Индексацията с 15% на цените на договорите, с които се изпълняват проекти за строително-ремонтни дейности, финансирани от Оперативна програма "Региони в растеж“ 2014-2020 г.

"Инж. Недев, Вие неколкократно изразявахте недоволство, че не се индексират договорите на строителите, че няма единна държавна политика! Сега обаче излезе новина, че се индексират с 15% незавършените договори за строително-ремонтните работи. Това достатъчно ли е?“, попита водещата Илиана Беновска. Инж. Недев отговори, че има решение на Народното събрание за индексация. "Има приета методика за компенсация и в един момент започваме да коментираме – да, ние ще индексираме, ама може ли да сложим таван? А ние като си плащаме тока, можем ли да кажем – ние ще платим по-високия ток, ама можем с 15% само! Когато отидете в магазина и видите, че има повишение на цените, вие казвате – моята заплата не е повишна толкова, затова аз мога да платя увеличението на цените с 5%!“, категоричен бе той.

"Но Вие знаете, че този път за финансиране на строителните дейности, ще го кажа най-общо, той свали предишния кабинет!“, продължи Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че има методика, според която се вземат индексите на инфлация от статистиката и за всяко тримесечие се посочва каква е индексацията. Тя е много различна и индексацията, ако държавата влезе в други условия, може да е отрицателна.

 Инж. Недев обясни: "МРРБ и по трите програми "Транспорт“, "Околна среда“ и "Регионално развитие“ имат някакви парични остатъци до края на годината и в рамките на този финансов ресурс те казват – ние можем да индексираме с толкова! Ние казваме – приемаме този вариант, но това да бъде първоначална индексация, междинна индексация и да се подпише едно споразумение, че ще има индексиране с някаква рамка! Все още за последното тримесечие няма процент, който да посочва каква ще е индексацията на изпълненото СМР за последното тримесечие! Това е плаваща стойност и фиксирайки до 15%, еднократно и окончателно, не е коректно и не отговаря на приетото решение на Народното събрание и методиката! Но аз си мисля, че ще има развитие в тази посока и решение! Направихме няколко срещи с министрите на околната среда и на регионалното развитие. Мисля си, че и самите управляващи органи ще положат повече усилия! Очаквам срещи и с евродепутатите, в които да се поиска процент, свобода, индексация такава, каквато е съобразно индексите, а не някакъв таван!“. Той добави, че Румъния за трети път индексира договорите, като последния път са били спрели, защото не приемат формулата за индексация, а не размера.

"Вие справедливо поставяте тези въпроси, ще чакате решение или ще имате проактивна дейност?“, попита Беновска. Инж. Недев отговори, че на всички възложители са изпратени писма с искания за индексация и смятат, че след решението на Народното събрание ще се работи в тази посока. Той попита дали има случай например на превозвачите да не им платят за дейност, която са извършили. Беновска отвърна: "Не сте навътре със случая! Например на автобусните превозвачи, които извършват социална услуга в цялата държава, те също се бореха като вас и не постигнаха почти никакви резултати, този марж, който се получава вследствие увеличението на цените, да им бъде компенсиран от държавата!“.

Инж. Недев показа сники на строителни обекти, които са били извършени и все още не са разплатени. Той добави: "Това стои година и половина, няма разплащане и сме непрекъснато "политическа дъвка“ в устата на политиците! Ние сме винаги положително настроени! И предната зима не оставихме държавата в сняг. Влазохме в ситуацията. Тази зима ще бъде по същия начин, въпреки че отношението към пътния бранш, към строителите е ужасяващо!“.

"Председателят на КСБ Илиян Терзиев заяви на празника на строителите, че вероятно с нов кабинет обвиненията към строителите ще отпаднат!“, продължи Беновска и пусна запис от интервюто ѝ с Илиян Терзиев от 18.10.2022 г.:

Илиана Беновска: Очаквате ли, г-н Терзиев, да се сработите, евентуално, по-добре с нов кабинет, ако такъв? И да отпаднат тези сенчести обвинения върху вашия бранш?

 

Илиян Терзиев: Надявам се това да се случи! Винаги съм казвал, че къщичката, която се казва "Строителство“, трябва да се подреди от всички, които участват в нея! И от инвеститори, и от строители, и от надзорници, защото сам по себе си никой в този отбор не прави пролет и трябва да се хванем здраво, всички да работим както трябва по правила, така че нещата да се случват добре, бързо, качествено и на време!

 

Илиана Беновска: Сега пътувах с един шофьор на такси, сутринта също, и те са "компетентни“, че вие, които строите пътищата, сте крадци, тези, които строят сградите, са крадци. Как ще оборите това обществено мнение? Кой го създава между другото?

 

Илиян Терзиев: Обвиненията са тогава, когато има конкретни изявления на съответните компетентни органи! Не може да излезеш и да кажеш – това е така, защото някой ще го направи. Направете го, дайте конкретика защо не е така, какви са причините, да видиш в цялостния процес на строителство къде куца, за да можем да вземем мерки то повече да не се случва! 

Беновска продължи: "Финални думи? Ние разчитаме на вас да осигурявате качествено строителство. Това, което казах в интервюто, колата ми беше дълго време на ремонт и се возих на таксита, това е като социологическа извадка, те са много "компетентни“ – "строителите са крадци“! Няколко правителства също го говорят! Как ще намерите златното сечение?“. Инж. Недев отговори: "Ние винаги сме били много коректни и никога не сме били крайни! Винаги се надяваме на доброто начало и винаги очакваме, че всяко следващо правителство ще вземе добро и правилно решение, но това се отразява неблагоприятно на сектора! Неплащането на извършени дейности е ужасяващо! И според мен това е тенденциозно отношение към бранша, което го води към фалит, за да влязат може би други фирми! Някой беше казал – ще дойдат европейски фирми и ще дават европейски заплати. В проведените процедури за текущ ремонт, зимно поддържане аз не видях нито една чужда фирма! Не видях никакво желание за участие в България и няма как да има желание някой да дойде да работи в България, при положение, че в средата на договора някой казва – аз няма да ви платя, защото така съм решил, защото смятам, че вие сте крадци, измамници! Ние много пъти сме казвали – прекратете договорите, прекратете строителството, направете каквото искате – ние сме съгласни на всякакъв вариант! Но разплатете това, което е извършено!“.

"Вие сега тези 15% ще ги преглътнете ли?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът ѝ отговори: "Това е стартиране на индексацията! Има сметки, индекси, подписване на споразумения. Сигурно има много бумащина. Аз се надявам много и на повдигане прага, който го има от ЕК да бъде по-голям и съответно бюджетът да бъде адекватен на тази част!“.

Подаръкът.



Инж. Недев
 подари на водещата книгата "Брациговските майстори – строители. Той обясни: "Вътре съм написал – "С пожелание за здраве и хуманно отношение към строителите!“. Защото най-хуманната професия е тази на строителите. Няма такава професия като на строителите. Защото те винаги само изграждат!“. Водещата се пошегува: "Нали няма да вграждате сенки, като в "Майстора“ на Рачо Стоянов?“. Събеседникът ѝ отговори: "Те не са ги вграждаил, защото така са искали или са имали извънземни сили! Те просто са вграждали своята мъка или душевния мир, който са имали! Дано да не го правим, защото в нашия душевен мир има много гняв! И ако това е във всички пътища – ще е страшно!“.