Доц. Крум Неделков, заместник-министър на МЗХ и Димитър Зоров, председател на НСГБ, АМБ, собственик на мандра “Пършевица“ - Илиана Беновска "Беновска пита – Радио К2“, 22. 10. 2022 г.

https://youtu.be/v0F8LBlp8fc

Помощта за животновъдите за преодоляване на негативните последствия от войната в Украйна.

"Ще остане ли България гладна през тази зима и ще фалират ли фермите?“, попита водещата Илиана Беновска. Димитър Зоров отговори, че фермите вече фалират. Той продължи: "А дали ще останем гладни – надявам се не! Защото въпреки незавидното си положение и нищожната подкрепа от страна на ЕС и държавата, като казвам "нищожна“ аз не омаловажавам това, което е направено, а казвам, че не е на необходимите нива, за да покрие себестойността! И това го доказахме още при вицепремиера Асен Василев. Продължава унизителния европейски подход. Вие с предишния събеседник говорихте за критерии, а се вижда, че в ЕС няма никакви критерии. Когато става дума да отделяме огромна част от бюджета за Украйна – никой не пита, дават се парите! А когато става дума да изхраниш огромна част от своето население и да обезпечи своите фермери – Европа прилага дискриминационен подход, какъвто е подходът за помощна за последствията от Украйна. Например финансират до 265-то животно без да се интересуват, че това стопанство има щети вследствие независещи от него причини, вследствие геополитическите решения и ситуацията в Европа и света! Така че смятаме, че европейската политика е изключително недалновидна и смятаме, че българското правителство трябва да използва своите възможности от страна на министъра на земеделието! Ние не сме една колония, каквато се опитват да ни направят, и имаме право на вето! Казвам го пред заместник-министър Неделков, за да стане ясно, че това е право, освен задължения, ние имаме и права! Виждаме, че Унгария използва много умело своите права! Виждаме, че Холандия доказва, че няма никакви критерии и никой не се съобразява с реалностите, като налага своето мнение отново да не влизаме в Шенген след толкова години! Така че и ние трябва да използваме своите права и възможности, за да могат да ни уважават! Защото, когато едно решение, взето от българското правителство и представено в Европа, не могат да стоят и да мълчат и да ни дават някакво частично, унизително решение!“.

"Доц. Неделков, "атаката“ започна зад гърба на г-н Зоров, не знам дали го виждате, даже има някакъв меч, после ще го питаме каква е символиката! Ще му отговорите ли?“, обърна се Беновска към заместник-министъра на земеделието. Той отговори, че с Димитър Зоров са имали контакт още в началото на мандата на служебното правителство във връзка с помощта за неблагоприятните последици от войната в

Украйна и наложените тавани от ЕК. Служебното правителство е изготвило едно писмо до Брюксел. Впоследствие и министър Гечев на заседание на Европейския съвет в Брюксел доста остро е защитавал тезата за отпадането на таваните. "В резултат на тази комуникация първите сигнали са, че ЕК е склонна да увеличи таваните с 50%. Тоест от досегашните 62 000 евро на 93 000 евро. Това разбира се не е достатъчно, защото, както казахте преди малко, с въведения таван се подпомагат животните преживни до 265-то, а аз като доцент по хранене знам, че и животните след тази бройка се нуждаят от фураж и изхранване. Именно това е и нашето желание, да покажем на ЕК, че фермерите ни са в изключително тежко положение и трябва да се подпомага всяко животно! Тук не говорим за подпомагане на стопанство, а за помощ за всяко животно!“.

"266-тата крава какво прави, тя яде ли? Или я колим?“, попита Беновска. Неделков отговори, че по настоящите тавани тя не може да бъде подпомагана. Димитър Зоров попита кой ще храни 266-та крава. Заместник-министърът отговори: "Благодарение активната позиция на България, изразена от министър Гечев в Брюксел, както и на някои негови колеги, основно от Източна Европа, първите сигнали са, че таванът ще бъде вдигнат поне с 50%!“.

Беновска обясни: "Аз лично като журналист, г-н Зоров като потърпевш много по-картинно сигурно ще опише, но аз съм участник и свидетел, това вече минимум втора година продължава в пожелателно наклонение – "ние се опитахме да кажем, да помолим, те ни обещаха“ и така нататък! А 266-тата крава кой я храни, г-н Зоров?“. Зоров отговори: "Храни я засега отиващият си фермер! Ако над 265-тата крава бъдат унищожени в тези стопанства, нека г-н Неделков да каже колко от млякото, което влиза в предприятията, в светлата част е и си плаща данъците, ще замине – около 40%! Аз пак казвам на г-н Неделков – ние не може да пожелаваме, ние не може да сме просяци! Ние заявихме на комисар Войчеховски на срещата на 9-и юни – ние не сме просяци! Ние смятаме, че сме малко по-образовани от някои там, които седяха срещу нас! Защото не могат да ни казват, че ако от него зависеше, това още вчера или утре би се променило! Ако не зависи от европейския комисар, тогава какво е това сборище, наречено ЕС? Извинете за думите! В края на краищата трябва да има политики! Страните членки имат независимост, ние не може само да изпълняваме! Ние трябва да налагаме нашите необходимости! Защото ние заминаваме! Г-н Неделков да каже каква е статистиката за млякото през август, колко е намаляло през юли, през юни, какво ни чака до края на годината? Колко процента от млякото, произведено в България, е достатъчно за задоволяване на собствените ни нужди? И какво правим, когато сме в остър дефицит и такъв дефицит започна да се наблюдава и в ЕС? Ще спрем, ще се преориентираме, ще унищожим този сектор? Това, че някои ферми продължават да съществуват заради своя инат, да губят и да теглят нови кредити – това не може да продължава! Защото след няколко седмици ще се сблъскаме с другата негатина последаци – модуларната ставка за подпомагането на животните. Преди 5 години на глава едър рогат добитък под селекционен контрол бяха 680 лева. Сега ще получим сигурно около 400 лева. А над 50-то животно ще получим 70% от тази помощ. Виждате ли как всичко се мултиплицира с единствената мисъл да се унищожи нашето животновъдство, това, което дава продукция мляко на предприятията! Това е целенасочена за нас политика и в голяма степен ние сме и инициатори!“.

"Доц. Неделков, Вие сте и научене работник, занимавате се и теоретично, и прогностично, и концептуално с тези проблеми! Отговорете на г-н Зоров, той Ви зададе конкретни въпроси!“, обърна се Беновска отново към заместник-министъра на земеделието, храните и горите. Крум Неделков отговори, че стремежът му винаги е бил до подпомага българското животновъдство с научни методи. Сега, като част от администрацията, също се стреми да помага. Затова българската страна е изразила много твърда позиция, пускали сме писма, министър Гечев а защитил отпадането на таваните. На следващото заседание на Европейския съвет отново ще има ясна и твърда позиция на България.

Димитър Зоров отговори: "Моите уважения, нищо лично, но въпросът ми е как да изхраним животните? Защото едно е чакането, но ако трябва да видите и другата позиция, ако трябва да търсите храна всеки ден – какво ще направите, ако сте на моето място или на някой от колегите? И аз мога да Ви дам едно прагматично предложение. Става въпрос за между 8 и 10 милиона, които е заделен ресурс. Защо българското правителство, след като има официално решение на МС за позицията на България, не изплати тези средства на фермерите, не възстанови равнопоставеността? И не ние да сме молещи, а да видим каква ще е реакцията на ЕК! Най-лошото, което може да стане, е да започне процедура по някаква глоба! Хайде да видим как ще ни глобят точно в тази ситуация!“.

Крум Неделков отвърна, че такова плащане би могло да бъде разтълкувано от ЕК като нерегламентирана държавна помощ и да последват глоби. Зоров отговори, че само данъците от млякото, което ще се запази, за една година ще са повече от глобата. Освен това, ако тежи животни бъдат унищожени, после много трудно могат да се възстановят. Заместник-министър Неделков заяви: "Ние, като представители на министерството, правим всичко възможно, комуникираме интензивно с Брюксел, настояваме! И аз съм сигурен, че ще има развитие по въпроса. След 2 седмици министър Гечев отново ще се срещне с европейските си колеги и пак ще настояваме! Помощта ще стане 93 000 евро!“.

Димитър Зоров заяви: "93 000 евро прави 320-то животно, а какво правим с другите животни? Ние не искаме кърпене, ние искаме равноправие! Не може да унижавате хората, които плащат данъците и произвеждат продукцията!“. Неделков категорично заяви, че целта на МЗХГ не е да унижава хората. Просто действат по правилата, това са правилата на ЕС! "За добро или лошо, има регламент, който трябва да следваме и път, който трябва да се извърви! Отново казвам, ние сме достатъчно настоятелни, достатъчно твърди в исканията си и съм сигурен, че нашите цели ще бъдат постигнати!“, категоричен бе заместник-министър Крум Неделков.

"Извинявайте много, но една черна ирония – г-н Зоров сега да отиде и да прошепне на ухото на 266-тата крава, че трябва да чака 2 седмици, за да получи закуска! И не е сигурно, че ще стане за тези 2 седмици!“, заяви Беновска. Неделков отговори, че всички тези неща ще бъдат обяснени на ЕК.

Беновска се обърна към Неделков: "Защо не вземете представители на съсловието, като Димитър Зоров, да присъстват на тези разговори, защото оставаме с впечатлението, че всичко е доста формално и ние се държим като васална държава!“. Димитър Зоров заяви, че по време на срещата с еврокомисаря Войчеховски той им е казал, че са удовлетворени всички искания на държавите членки в тази трудна ситуация. Той добави: "След това започва едно прехвърляне на топката! ЕК не иска да комуникира едновременно с двете страни, защото това е един пазарлък!“.

Крум Неделков попита: "Г-н Зоров, може ли да посочите кога точно България започна да поставя тези искания пред ЕК и кога ние се свързахме с Войчеховски?“. Беновска отговори: "Минимум 3 години, аз Ви казвам!“. Неделков уточни, че има предвид помощта, свързана с последиците от войната в Украйна. Той беше категоричен, че това е едно от първите неща, направени от служебното правителство, изпратили са писмо, въпреки информацията, че фермерите са сигнализирали за това и предишния кабинет. Беновска заяви: "Летоброенете не започва от един или друг кабинет, трябва да има приемственост!“.

Димитър Зоров заяви: "Трябва да подчертая от мое име и от името на фермерите – в лицето на г-н Неделков ние срещаме разбиране! Не можем да отречем! Предните бяха малко по-шарлатански. Министър Иванов каза – аз съм написал писмо и така нататък, което никъде не го видяхме! Въпросът е, че трябва да доведем това до краен резултат. Аз искам да вдъхна увереност на новия екип, че ние имаме права!“.

Беновска заяви: "Искам да подчертая, че г-н Неделков прояви една голяма смелост! Защото той е прав отчасти, че в лично качество нито той, нито Явор Гечев са отговорни за това, което са наследили като проблематика. И най-чистосърдечно, аз смея да му вярвам!“.

Проблемът с кредитите от ДФ "Земеделие“.

Димитър Зоров обясни, че проблемът е възникнал през 2008-2009 г. Тогава държавата е дала помощ на животновъдите под формата на кредити с обещанието, че после те ще бъдат отписани. Водещата попита дали това е записано черно на бяло. Зоров отговори, че първо са получили обещание, но след това е било записано. Има споразумение от 2013 г. с тогавашния министър на финансите Чобанов, със земеделския министър Греков, с председателя на Комисията по земеделие Светла Бъчварова и браншовите организации в животновъдството. Има точка, в която е записано – завършване на процедура по отписване на съществуващите задължения. В момента обаче натрупаните лихви са колкото главницата. "Банките даваха на два пъти по-ниски лихви, а държавата, която уж се грижи, в случая най-големия "палач“ се явяваше ДФЗ, защото такава лихва са приели! И преди 2 години отписаха до 100 000 евро, ползваха една съществуваща помощ за ковид, но на 28 стопани останаха и там пак е на глава животно! Тоест тази дискриминация относно бройката животни, тя съществува отдавна. Това не е роля на г-н Неделков, но на следващия кабинет да кажат – на България визията е да развива животновъдство до 50-то или до 100-но животно и другите да знаят, че нямат шанс!“, обясни Зоров.

Беновска заяви: "14 години, г-н Неделков, сега предстои да се приеме евентуално бюджет за 2023 г., служебният премиер Гълъб Донев гордо заяви, че той е готов и ще бъде внесе в 48 Народно събрание. Имате ли предложение как да удовлетворите тази 14 годишна история, която е скрепена не само с думи, но и с документи, че тези кредити ще бъдат трансформирани?“. Крум Неделков обясни, че през 2020 г. МЗХГ във връзка с ковид пандемията разработва и нотифицира временна мярка за държавна помощ. Подпомагането се предоставя под формата на директна субсидия за осигуряване на ликвидност, за покриване на част от дължимите суми. И остават 42 договора на 26 земеделски производители на обща стойност 2 790 000 лева. Тези кредити са отпуснати от ДФЗ, който на практика е разплащателна агенция със статут на банкова институция, с правила, с финансова дисциплина. "Така че отписването на кредитите не е лесно начинание! Аз имам огромно желание и мога да Ви кажа, че ние с министър Гечев сме последните хора в тази държава, които не желаят тези кредити да бъдат отписани!“, категоричен бе заместник-министърът на земеделието.

Беновска заяви: "Не е въпрос на желание и на това лесно ли е, трудно ли е! Вие сте начело на сектора. Лесно или трудно – трябва да сте отговорни!“. Крум Неделков отговори, че първо трябва да се разработи механизъм. Има нужда от намиране на финансов ресурс. Има и индикации от ЕК, че това може да се тълкува като нерегламентирана държавна помощ. Зоров попита толкова ли трябва да се страхуваме от глоба от ЕК. Неделков отговори, че си има правила, рамка, наложена от ЕК и ние трябва да я спазваме.

Беновска попита: "Г-н Зоров, Вие защо не ги съдите по закона за отговорността на държавата?“. Димитър Зоров заяви: "Задавам следния въпрос, понеже всяка година ги разсрочват и се изискват нови обезпечения, то застрахователните премии по тези обезпечения вече са равни на главницата и по-големи! Питам, ако другия месец не подадем заявления за разсрочване, тогава какво правите? Ще обявите тези фермери в несъстоятелност! Това ли е ролята на тази държава за 3 милиона! Вие ми говорите за правила! Какви правила има в този ЕС? Трябва да има хора с "топки“! Става дума за 3 милиона. Какво ще направи ЕК? Защо министър Гечев не вземе това споразумение, което е изведено с изходящ номер от МФ и МЗХГ и да каже – г-н комисар, ние сме подписали споразумение, държавата е поела ангажимент, той не е изпълнен, излъгали сме, не сме свели до знанието ви, че ние това нещо ще го направим, защото бяхме помолени това да не го носим в ЕК! Защото е щяло да стане скандал, че България е поела такъв ангажимент и не си го е изпълнила! Докога тази търпимост? Докога ще говорим за правилата? Ами държавата не ги е спазила правилата. Не Вие конкретно, но Вие сте в това министерство, Вие сте от принципалите!“.

Беновска попита: "Г-н Неделков, може ли да кажете нещо решително и дейно?“. Крум Неделков отговори, че това са проблеми от 15 години, а служебният кабинет има много ограничени правомощия, освен това няма зад гърба си Народно събрание, което евентуално да актуализира бюджета и да отпусне някакви средства. Беновска отвърна: "Много се извинявам, но като сте влезли във властта, вие сте знаели! Какво сега, седите си по кабинетите и си казвате – имаме ограничени правомощия, а земеделците, да не казвам глагола, какво да правят!“. Крум Неделков заяви, че Министерството на земеделието работи доста интензивно и това може да бъде потвърдено от всички браншови организации.

Димитър Зоров заяви: "Това се наслагва! В тази трудна ситуация институциите ни пресирате и ни правите изключително неликвидни! Защото с едно решение на МС тези кредити приключват! Става дума за 2 790 000 лева! И това са на 26 производителя! И тук не става дума за актуализация на бюджет, това са средства, които са под чертата, Асен Василев го заяви! Така че, г-н Неделков, крайно време е да има решителност! Ние молим за решителност, ако искате да запазите това, което все още малко е останало! Защото след 2 месеца няма да го има!“.

Беновска продължи: "Дайте възможност на г-н Неделков да отговори по мъжки! Аз много искам най-накрая, ние сме водили хиляди разговори и с вашите предшественици, и по трибунки, и интервюта, но "кучето си лае, керванът си върви“! Кажете нещо решително!“. Крум Неделков отговори: "Като служебен кабинет търсим всякакви възможности! Г-н Зоров може да потвърди, че в рамките на 10-12 дни бяха обработени заявленията на над 37 000 земеделски производители и бяха разплатени средства над 350 милиона лева! Също може да потвърдят, че за развъдните асоциации бяха отпуснати над половин милион лева над гласувания бюджет! Това е, което сме направили до момента! Другото, което изисква комуникации и предварителни разговори с ЕК също го правим! Настояваме твърдо и решително, но пак повтарям, има правила, с които трябва да се съобразим!“.

Водещата попита: "Г-н Неделков, ще има ли някакъв резултат от този разговор?“. Крум Неделков отговори: "Очаквате ние, като "Капитан Планета“, за 20 дни идваме и решаваме нещо, което е от 15 години!“. Водещата отвърна: "Ами не сядайте тогава на министерския стол, стойте си вкъщи!“. Зоров се обърна към заместник-министъра: "А защо смятате, че сте дошли като служебен кабинет? Защото това е оценката, че за тези години явно не са били направени необходимите неща! Затова идва служебният кабинет, защото се отричат всички останали! Вие трябва да поправите несправедливостите с всички средства! Ето, г-н Гечев след 15 дни има Съвет на министрите, заявява на своите колеги – уважаеми колеги, оттук нататък България ще блокира всички позиции на ЕК в сферата на земеделието, ако не бъде изпълнено това наше национално решение, което правителството е взело! Хайде да видим смелостта ви! Да го видим министъра има ли "топки“, защото г-жа Беновска имаше едно такова предаване!“. Крум Неделков отговори, че ще предаде това предложение на министър Гечев. Той предложи да не влизаме в такава реторика!

Беновска се обърна към заместник-министъра на земеделието: "Това не е някакъв междуличностен спор! Тези хора осигуряват храната, българската, родната храна! Ние сме станали пазар, няма какво да се лъжем, на вносни, пестицидни, стари меса!“. Неделков отвърна: "Ние работим по това, което е оставено, като бюджет, като мерки!“.

Беновска се обърна към гостите си: "Г-н Неделков и г-н Зоров, аз предлагам следното, възможно ли е, Вие казахте, че ще предадете и на министър Гечев, аз също съм разговаряла с него и в ефир, и в друг формат – до сряда да отговорите на г-н Зоров и неговите колеги какво точно ще направите?“. Крум Неделков отговори: "Отговарям категорично да! Да, ние до сряда ще отговорим на г-н Зоров с конкретни мерки, които бихме набелязали по отношение на този проблем! Пак повтарям, за да се разработи механизма, първо трябва да се осигурят средства!“.

Димитър Зоров заяви: "Г-н Неделков, имате средствата за над 265-то животно, нали така! Имате ги в бюджета заделени. Така че средства не ви трябват!“. Крум Неделков отвърна, че тук отново се връщаме към темата за помощта за преодоляване на негативните последствия от войната в Украйна, а това са две различни неща.

Министерството на земеделието работи много настоятелно и решително в посоката решаването и на двата проблема.

Беновска заяви: "В сряда се надявам това да го направите публично и си запазвам правото след това да Ви включим още веднъж, да се видите в очите какво е свършено и дали наистина нещо е свършено! Даваме ли си мъжка дума?“. Крум Неделков се съгласи. Димитър Зоров също се съгласи и добави: "Само искам да подчертая, г-н Неделков, Вие идвате на тази позиция, но 15 години не е имало война в Украйна и всички знаят какви са последствията! И 15 години не е имало два пъти цената на фуража за 3 месеца! Така че ситуацията е извънредна! Извънредна!“. Беновска отвърна: "Поздравявам г-н Неделков за смелостта! Той не е на бойното поле в Украйна, но тук е на "бойното поле“ в "Беновска пита“! Ще ви видим в сряда, благодаря много за този разговор!“. Така завърши разговорът между Димитър Зоров, Крум Неделков и Илиана Беновска "Беновска пита – Радио К2“ на 22.10.2022 г