Беновска-Лорер: Млади кончета? Лорер: Кирил, Асен, аз: Министри на Промяната и Щастието!

https://youtu.be/7j3R9glv-VA

 

Даниел Лорер, ПП - Илиана Беновска "Беновска пита – Радио К2“, 5. 11. 2022 г.

Поздравът към Лорер с песенат "При реката на детството свято“ и подаръкът на Беновска (3 кончета).

    "И казвам добре дошъл на съоснователя и един от "светата троица“ на ПП, когото една година каня за интервю, това е Даниел Лорер! Обичате ли песните?“, попита своя гост водещата Илиана Беновска. Той отговори, че обича музиката. Беновска поздрави Лорер с песента на Мими Иванова "При реката на детството свято“.

 

При реката на детството свято,

в неизтритата още следа,

ожаднели след сухото лято –

млади кончета пият вода.

Повелително-тънки крачета

и копитца като гнезда…

За да видят в реката небето –

млади кончета пият вода.

А от чистото дъно ги гледа

незапалена още звезда.

Замечтани за бързи победи –

млади кончета пият вода.

 

 

 

   След като изслушаха песента Беновска продължи: "Уважаеми г-н Лорер, това е една доста стара песен по стихотворение на поета Павел Матев "Млади кончета пият вода“! виждате ли какво стои пред Вас? Това са 3 "млади кончета“. Това е Асен Василев, това е Кирил Петков, а това със синята жилетка сте Вие – "младите кончета“ в политиката! Приемате ли този шеговит подарък?“. Лорел отговори, че самият той преди време се е занимавал с езда и добави: "Приемам целия подарък колективно, има известни забележки към прическата на "младите кончета“, но ще го отдадем на нашата младост!“. Беновска отбеляза, че самият Лорер има доста буйна коса. Той отговори: "Може би цвета не отговаря със сериозността на положението, но оценяват хумора в "трите кончета“!“. Беновска обясни: "Един приятелски подарък са най-добро чувство, с най-добро отношение! Винаги човек трябва да има чувство за хумор, нали?“. Лорер отговори: "Несъмнено! Де Гол е колекционирал вицове за себе си. Така че в нашия занаят това е изключително важно да имаш голяма доза себеоценка и да се радваш, когато хората измислят смешки по твой адрес!“.

   Беновска продължи: "Понякога чуждата призма, шеговитата може би дава и отговори на въпроси, които не сме си задали ние самите! Може би вие не сте си дали сметка каква е експонацията ви, как ви възприемат!“. Даниел Лорер отговори, че са си дали сметка, че заети с управлението всъщност донякъде са загубили контакта с хората. Изгубили са усещането как хората ги възприемат, как възприемат това, което искат да свършат. "И сте много права, че настоящият момент, когато сме парламентарна, конструктивна опозиция, може би е подходящият момент да се върнем отново към тях и да разберем как ПП и конкретно ние как сме възприемани от широката общественост!“, заяви Лорер.

Идването на ПП в политиката и очакванията към тях.

    "Вие дойдохте като "новите пророци“!“, заяви Беновска. Лорер отговори, че не би използвал такива библейски думи. Той продължи, че към ПП е имало очакване да променят България за добро и да го направят много бързо. Самите ПП са го създали, защото в обществото е имало усещане, че България може много повече, че сме изпуснали много време.

   Беновска попита: "Защо говорите в минало време? Не смятате ли, че още има такива очаквания към вас, като "промянаджии“? нямате ли тази енергия?“. Лорер отговори, че не само имат енергия, но са заредени за дългосрочна битка. Един от големите уроци по време на първия мандат е бил това, че промяната няма да се случи бързо. В страната ни има наслоена социална, политическа административна обстановка и нейната промяна ще изисква усилия от няколко правителства.

   "Не знам дали изпитвате влечение към точните науки, има раздел от физиката, механиката, ако имаме една влакова композиция, локомотив и вагони, ако тласнеш последния вагон, инерционния момент, докато се придвижи до локомотива, докато тръгне до локомотива, е дълъг!“, продължи Беновска. Лорер отвърна, че това е добра метафора и ако трябва да говорим с метафори – промяната се случва със скоростта, с която се движи най-бавното вагонче от въпросния влак. Това ни се случва в момента!

   "Вие сте млади мъже и сега ще Ви задам един шеговит въпрос, но той съдържа политически привкус, имате ли "политически тестостерон“ вие тримата, Кирил, Асен и Даниел, за да направите наистина промяната?“, попита Беновска. Даниел Лорер отговори, че суровата енергия не е достатъчна, за да се случи промяната. Тя може да задвижи системата, но веднъж задвижена, тя изисква поддръжка, администрация и управление, за да продължи да се движи гладко в желаната посока. Това е следващият урок, който предстои да научат. "Аз нямам съмнение, че България няма да се върне към вида управление, който познавахме от миналите години! Политическият диапазон вече е много фрагментиран. Той е разделен на части, както в много държави в Европа и България се движи по същия калъп. Това означава, че управлението в България ще бъде по теми, по политики и това ще обуславя как ще се движим в идните години. Ние вече го виждаме в малки изражения в този парламент!“, категоричен бе Лорер.

Конфигурацията в 48 Народно събрание.

   "Връщам се към шеговития ни подарък "трите малки кончета“, ще Ви споделя какво ме накара да Ви ги подаря веществено, макар и в наивистичен вид. Можех да избера и "големи жребци“, има много варианти. Повод ми даде известното стъписване, което се получи в ПП в 48 НС. Нека да видим кратък диалог между мен, Кирил Петков и Асен Василев!“, продължи Беновска и пусна запис от брифинг на ПП от 20.10.2022 г.:

 

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

 

Илиана Беновска: Г-н Василев и г-н Петков, има едно стихотворение на Павел Матев "Млади кончета пият вода“. Преди време ви питах Борисов не е ли "голяма хапка“ за "устата“ на ПП, сега виждате, че и другите исторически партии ви показват, че не може така лесно да влезете и да "потропвате с копитца“ в политиката! Какво щяхте да споделите тук, на тази открита среща, нещо, което не сте казали и което ще ги увлече? Имате ли уникални политически идеи, или просто повтаряте едни и същи "мантри“?

 

Асен Василев: Това, което казахме и долу, когато отправихме поканата – трябва да започне процес, в който партиите да могат да си говорят! А не да говорят на своите избиратели от трибуната на Народното събрание! И този процес трябва да е публичен, тъй като нито обществото вярва на политиците, нито те вярват един на друг. Единственото лечение за тази липса на доверие е прозрачност и публичност! А това, че има партии, които дълги години са решавали тези процеси при затворени врати, според нас ни доведе до текущата патова ситуация. Виждате, ние оттеглихме нашия кандидат, и въпреки това нито кандидатът на ГЕРБ, нито кандидатът на ДПС, нито кандидатът на "Възраждане“ успя да събере мнозинство! Очевидни задкулисни договорки при затворени врати не могат да произведат мнозинство! Това е много добре и оздравително за България!

 

Илиана Беновска: Не чувам какво щяхте да им кажете тук, на отворените врати!

 

Асен Василев: Току-що го казахме!

 

Илиана Беновска: Не, това, че е прозрачно и незадкулисно не е ново! Кажете работещата политическа идея, за да може България да върви напред!

 

Асен Василев: Работещата политическа идея също я казах – да кажат какви са качествата, които кандидатът искат да има, и всяка партия да номинира не от собствените си редици, а от редиците на другите!

 

Кирил Петков: Това, което трябва да се каже ясно, и между другото да знаете, че това, че те в момента не са тук, и тази пресконференция е покана! С други думи – процесът не е свършил. Ние сега не казваме – щом не сте тук, значи няма! Напротив, това е призив да дойдат тук, когато решат, когато се чувстват комфортно, защото ние всички работим за българския гласоподавател. Това, което г-н Василев каза, например всеки да предложи двама кандидати от друга политическа партия, е начин за правене на мостове между политическите партии. Но българският народ трябва да е свидетел на това. Защото доверието в тази институция е спаднало не защото хората не са идвали тук или са си тръгнали! А защото вън всички тези хора казват – ние сме ви избрали, за да решавате проблеми, ние искаме да знаем какви са принципите, които решават проблемите. И в момента изглежда, че говорим само за председател. Реално говорим как оттук нататък това Народно събрание да решава истинските проблеми. И ако отворим този формат, да има прозрачно говорене за тежките задачи, които никой не може сам да реши, тогава се надяваме, че всеки ще обере своите политически говорения и пред всички избиратели ще може заедно да се покаже конструктивност, да се покаже решение на въпроса! Така че и днешната пресконференция, която стана в момента пресконференция, е реално покана!

 

 

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

 

    Беновска продължи: "Ето, г-н Лорер, вероятно сте обсъждали тези проблеми, тази импровизирана пресконференция се появи минути преди Вежди Рашидов да бъде избран на първото тридневно заседание на 48 НС. Бяхте поканили Борисов да дойде, но той не дойде и се наложи ние да питаме!“. Лорер отговори, че Асен Василев добре е обобщил управленския инстинкт на ПП – прозрачното управление е това, което лекува. "И ако мога да продължа с алегорията от света на животните – ако можем да сме вместо "къртици на тъмно под земята“, "жребци на открито“, мисля, че цялата българска общественост ще оцени високо! Тъй голяма част от нашите проблеми са родени така, чрез управление на тъмно!“, добави той.

  "Добре го казахте, "жребци на открито“, волни!“, отвърна Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че не е необходимо да са толкова волни, защото парламентарната демокрация има рамка и тя трябва да бъде следвана, ако искаме да се движим в посока на положителни промени.

   "Но попитах Борисов не е ли твърде голяма "хапка“ за "устата“ на ПП, питам го втори път?“, попита Беновска. Лорер отговори, че отговорът трябва да бъде даден от цялото българско общество. Той продължи, че още на миналите избори е станало ясно, че ГЕРБ няма да възстановят доминантната си политическа позиция и ще трябва да се съобразяват с различни нови играчи. "На по-миналите избори вълната беше зад ПП тя победи! След 6 месеца управление в тройна криза, инфлация, ковид и война, и в четворна коалиция с ляв, десен и "поп“ характер, се оказа, че ние имаме негативи и тези негативи ни отредиха второ място в изборите. Но за никой няма съмнение, че г-н Борисов няма да се върне в активния политически живот!“, категоричен бе Лорер. Беновска отбеляза, че Борисов не е излизал от активния политически живот. Събеседникът ѝ уточни, че има предвид, че Борисов няма да се върне като управляващ министър-председател.

ПП ще разговарят ли с Борисов и ГЕРБ за съставяне на кабинет?

   "Като говорим по символиката на "жребците“, "старият жребец“ Борисов вижте колко пъти ви подаде ръка на ПП и даже, освен речево, публично, той го направи и с временни коалиции! Ето, вчера се гласува оръжие за Украйна. Гласува се за самолетите. Но днес ви го посочиха, хартиената бюлетина влезе в друга коалиция!“, продължи Беновска. Лорер отговори, че този сигнал е бил много ясно отправен още по време на гласуването за председател. И обществото, и парламента показват разделение по различни теми. "Първото разделение беше много ясно – старите партии на статуквото с един председател на НС срещу останалите! Следващото разделение стана ясно по линията за Украйна или за Путин. Следващото разделение, което повтори първото, беше за хартиената бюлетина. И случаят с хартиената бюлетина ние дадохме сигнал още от самото начало, че изборът на председател вероятно е сделка за хартиената бюлетина. За мен е изключително интересно дали хартиената бюлетина е краят на тази сделка, или тя има своето продължение в един евентуален трети мандат? Предстои да видим!“, категоричен бе Лорер.

   "Мисля, че ви го подсказват, но ръката и към вас е протегната. Ще направите ли най-накрая една среща с Борисов. Кирил Петков постави условие Борисов да дойде в парламента. Борисов отговори – да, готов съм да дойда. Какво планирате?“, попита Беновска. Лорер отговори, че основният проблем в парламента е липсата на доверие. ГЕРБ и ДПС носят голяма част от вината за тежкото положение на България след толкова години членство в ЕС, толкова помощи, толкова възможности. Ние сме пропуснали шанса да сме там, където са Хърватия, Румъния. "Тази липса на доверие се изразява в нашата невъзможност да си говорим с тях, тъй като  не си вярваме! Ние дадохме сигнали какви биха били индикациите за изграждане на такова доверие. Първо, г-н Борисов да се оттегли официално! Второ, да се случат определени правосъдни реформи. Тъй като няма съмнение, че основният казус в България е липса на правова държава. Това е, което ни държи на дъното на толкова класации, от права на човека до инвестиции. Всичко е свързано със спазването на законите!“, категоричен бе Лорер.

  "Липсата на правовата държава е в неспазването на законите. Збигнев Бжежински има една формулировка, която ще я цитирам и ще я приложим към този казус. Той казва – демокрацията е сбор от правила, които се спазват!“, заяви Беновска. Лорер отговори: "От всички! Защото има една руска поговорка по този случай – за приятелите имаме сделки, за враговете имаме закони! Така Путин разбира законите на демокрацията!“.

   "Вие се борите срещу "русизма“ в съдебната система!?“, продължи Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че ПП се борят срещу това правилата да важат само за едни, но не и за други. Беновска отбеляза, че Борисов е заявил, че е готов на правосъдна реформа, каквото и да значи това. Лорер отвърна: "Той разказва различни неща всеки ден и се събужда с различни мисли! Но нека да видим какво ще донесе утрешния ден. Но да не гадаем. Ние също протегнахме ръка и казахме – добре, очевидно г-н Борисов няма да дойде за преговори с нас. Може да си говорим с ГЕРБ за политиките, които смятаме за важни, да чуем техните мисли. Може би те ще добавят нещо и да видим накъде ще тласкаме България като развитие!“.

   "Във формата ще гостува и Даниел Митов, едно от младите лица, Ваш връстник, какво да го попитам?“, попита Беновска. Лорер каза на водещата да го попита на колко е години. Тя отвърна, че знае зодията на Митов – стрелец. Лорер отговори, че самият той е близнаци. Беновска продължи: "Кирчо убедено се опита да пенсионира астралния близнак на баща си Петко Петков – Бойко Борисов. Не беше ли малко грубичко?“, попита Беновска. Лорер отговори: "Трудно мога да видя астрална близост между двамата. Познавайки единия от телевизора, а другия лично, не мисля, че има по-големи антиподи. Но ние никога не сме мислили, че нашата мисия ще е лесна. Вярвахме, че ще стане по-бързо. И сега вече сме на политическия терен с ясното съзнание, че ще трябва време!“.

    "Като казахте преди малко за чувството за хумор и вицовете, аз се изкушавам да Ви цитирам, не знам дали видяхте, едно от знаковите лица на ПП Николай Събев публикува във фейсбук нещо, което той нарече "еврейски хумор“, ще Ви го прочета – "защо искаш да си политик?“, пита той някой. Другият отговаря – "властта е потънала в разврат и корупция“. И този, който пита, казва – "и ти искаш да се бориш с това?“. Отговарящият казва – "не, да участвам“. Отдолу пише "еврейски хумор“!“, продължи Беновска. Лорер отговори: "С него си разменяме "еврейски шеги“, но мисля, че той реферираше към изборите в Израел, които се развиха по подобен сценарий като нашите. Там либералната опозиция е втора, а Бенямин Нетаняху, който прилича на нашия "Биби“, спечели!“. Водещата отбеляза, че Борисов и Нетаняху са приятели. Събеседникът ѝ отвърна, че те са един модел, едно поколение. Девизът на либералната опозиция в Израел е бил "продължаваме да променяме“.

    Беновска продължи: "Но аз ще Ви цитирам още нещо, Майкъл Корлеоне, Кръстникът, нали го знаете? Той казва – "цял живот се стремя, работя да се издигна високо, където всичко е законно и почтено. Но, колкото по-нагоре прониквам, толкова повече незаконността и непочтеността растат!“. Лорер отговори, че самата Италия дълго време е била символ са обхванатост от мафията, на за разлика от нас те са успели да у ограничат в определени географии. Водещата отбеляза, че редица прокурори са били убити. Събеседникът ѝ отговори, че борбата наистина е много тежка, но те осъзнават проблема и имат силата да започнат тази борба. Водят я вече доста години.

Меморандумът с Gemcorp и IP3.

   "Вие от ПП не се ли потопихте и вие най-малкото в подозрения за корупция, осъществяване на собствени интереси? Подписахте споразумение, меморандум или letter of intent, как да го кажа не знам, за 1 милиард в енергетиката. И това предизвика доста трусове. ГЕРБ даже са сезирали прокуратурата и ДАНС, аз самата питах Борисов, той отначало не искаше. Но нека да Ви го припомня!“, продължи Беновска и пусна седмичния коментар на "Беновска пита“ от 2.04.2022 г.:

 

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

 

Беновска: Г-н Кирил Петков, за какви капитали, влияния и лица е отворена "вратата“ на "Промяната“?

 

 

 

https://youtu.be/eAGN9DhWyzQ

 

 

С каква цел министър-председателят Кирил Петков, със support-а на вицето Асен Василев, подписа меморандум за 1 млрд долара с Gemcorp Capital Management Ltd. - Атанас Бостанджиев и IP3 Corporation - Майкъл Хюит?

 

 

Интересен детайл е, че подписването бе "укрито“ от медиите, а обикновено щедрите на публични изяви управляващи, този път скромно замълчаха. Гигантската инвестиция бе отчетена със скромно прессъобщение, пуснато постфактум.

 

 

На 28.3.22-ра, експремиерът Бойко Борисов излезе от СГП, където го разпитваха рекетирал ли е екс-хазартния бос Васил Божков. Борисов не се самозащити рекетьор ли е, или не е рекетьор. А хвърли тайнствена бомба!

 

 

Медия: За какво Ви питаха?

 

Бойко Борисов: За какво ни питаха ли?! Че - докато се тълпите тук - още половин милиард, днес, заяви правителството! Още миналата - седмица половин милиард, по-миналата  - половин милиард. И, вие, докато се тълпите тук  - вече милиард и половина, за по-малко от 30 дена.

 

Медия: За какво?

 

Бойко Борисов: Мен ли ме питате за какво?! В същото време  - меморандум за милиарди с неясни компании, подписан в Гранитна зала на Министерски съвет! А, вие, прекрасно знаете, че след подобни разпити се подписва декларация за неразпространение на това, за което се е говорило. Така че благодаря, че сте дошли!

 

Да видим дали довечера в новините ще има за новия половин милиард?! И само за 30 милиард и половина нови дългове с 3 пъти по-високи лихви! Тези лихви ще минат половин милиард за година, накрая. Така че докато вие изпълнявате заръката на деня, в петък, в МС в Гранитна зала, в присъствието на Кирил Петков се подписа за милиардна сделка меморандум! Оправданието на Асен Василев, вчера, по "Нова телевизия“, беше, че той не трябвало да проверява, защото имало човек от американското посолство! А службите къде са?

 

Илиана Беновска: Вие няма ли да сезирате прокуратурата за тези договори?

 

Бойко Борисов: Никога! Никога!

 

Това, за което говори Бойко Борисов, се е случило в МС на 23.3.22-ра. Там, по "весели чорапи“, се е подписало следното:

 

Уважаеми гости, уважаеми колеги, в присъствието на министър-председателя Кирил Петков се подписа меморандум за разбирателство между Министерството на енергетиката от една страна и Gemcorp Capital Management Ltd. и IP3 Corporation от друга. Меморандумът регламентира сътрудничеството между страните, относно планирането и изпълнението на проекти за производство на чиста енергия, алтернативни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста енергия, развитие на ядрената енергетика. От страна на МЕ подписва министър Александър Николов, от страна на Gemcorp Capital Management Ltd подписва Атанас Бостанджиев, изпълнителен директор, от страна на IP3 подписва Майкъл Хюит, изпълнителен директор.

 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

 

   Беновска попита: "Вие знаехте ли, уважаеми г-н Лорер?“. Даниел Лорер отговори: "Смея се, защото не мога да не се възхитя на изключителните умения на г-н Борисов в демагогията. За 2 минути той ви пакетира вас, журналистите, че не си вършите работата и изпълнявате нечии поръчки. След това "пакетира“ и службите, че "блеят“ и те не проверяват какво се случва! След това се зае с частта, която не му се отдава и то е смятането. Защото не стана ясно 500 милиона на ден ли са, на  година ли са, на седмица, плюс-минус! Пълна каша! Но стана ясно, че нещо става, вие се занимавате с грешните работи и никой друг не се е сетил за тази работа!“.

   "Само да Ви прекъсна, факт е, че ние не знаехме за това събитие! Не беше публично, никой журналист не беше поканен. Ние поискахме записа. Аз този запис го имам, защото съм го поискала!“, отвърна Беновска. Лорер отговори, че самото подписване е било публично, а самият акт е бил меморандум за инвестиции от тяхна страна в България, което не изисква нищо от българската страна. Той обясни, че не е чел меморандума и е разбрал за събитието от медиите. "Те заявиха, че искат да инвестират в българската енергетика до 1 милиард долара! Нищо повече - кога, къде, в какво конкретно! И да се спекулира, че има някакви огромни машинации зад това е създаване на "буря в чаша вода“!“.

    "Добре, но как се "влюбихте“ в тях? Отначало излезе, че американците ги били докарали. После се оказа, че това не било така, от американското посолство отрекоха!“, попита Беновска. Даниел Лорер отговори, че всяко министерство трябва да се грижи за инвестициите в своята сфера. Касто в Министерството на иновациите и растежа се грижат за инвестициите, така и Министерството на енергетиката няма нищо лошо в това да се стреми да привлича инвеститори у нас, които да се заемат с нашата позастаряла енергетика. В тази инициатива няма нищо лошо.

   "Но как ги избрахте, поне "кастинг“ имаше ли?“, попита Беновска. Лорер отговори, че се надява Министерството на енергетиката да е провело съответните процедури. Беновска отвърна: "Питала съм ги и те казаха, че не е имало!“, уточни Беновска. Лорер отвърна: "Няма смисъл да правиш "кастинг“, когато инвеститори идват и ти казват – искам да инвестирам в страната! Заповядай! Заподявай! Случаят с Gemcorp ми изглежда точно такъв. Преекспонира случай, в който един инвеститор иска да инвестира у нас и настава буря. Нищо няма нито отзад, нито отпред!“.

   "Добре, ще видим какво ще излезе от действията на ДАНС, на прокурата, на вашия "приятел“ Гешев!“, каза Беновска. Лорер отвърна: "“Истинско приятелство“!“.

Доставките на газ, ролята на МЕТ.

    Водещата продължи: "Но какво ще кажете още за доставчика на газ МЕТ, фирмата на бившия председател на "Булгаргаз“, който вие назначихте, Людмил Йоцов? Той става шеф на "Булгаргаз“ и изведнъж решава тази фирма, на която той толкова години е бил начело, не знам на каква позиция, че тя ще доставя газ. Пак ето така, без "кастинг“!“, попита Беновска. Лорер отговори, че не е сигурен, че нещата стоят точно така. Водещата отвърна, че не би ги говорила, ако не е сигурна. Събеседникът ѝ каза, че не е особено добре запознат с детайлите, но ако някой има съмнения за нередности, е редно да сезира прокуратурата. "Аз доколкото разбирам няма такива, но има спекулации, че видиш ли някакви се появили посредници и търговци, които ни продават вместо "Газпром“. Всичко това има за цел да отклони общественото внимание от истинското постижение, което се случи по време на ПП – от 100% руски газ ние съумяхме, след като "Газпром“ едностранно ни спряха газа, в изключително кратки срокове ние успяхме да намерим алтернатива! Това е нечувано в българската история и това породи огромни смущения в системата! Огромни!“.

   "Да не се превръщаме в газови анализатори, нито аз имам достатъчно информация, нито Вие. Само да кажа, че излезе накрая, че вашите доставчици не доставиха нищо. Ще кажете – служебното правителство отказа и така нататък! Историята ще покаже, нали?“, попита Беновска. Лорер отговори, че историята вече го показва. На първо място е завършен интерконекторът с Гърция, което ни позволява да получаваме целите количества азерски газ, нещо, което е било отказано от предишния "Булгаргаз“. А това също е доста подозрително действие.

  Беновска отвърна, че все пак Борисов е започнал работата по интерконектора. Лорер отговори "На хартия, бавно, така че никога да не се случи! За разлика от "Турски поток“, който се завърши ударно!“. Беновска попита: "Ще го питате ли Борисов, като се срещнете – ти нарочно ли бави интерконектора и нарочно ли бързаше "Турски поток“?“. Събеседникът ѝ отговори, че това едва ли ще доведе донякъде дискусията за бъдещето на България. По-скоро други органи трябва да се занимават с този въпрос.

    Даниел Лорер заяви, че по отношение на газовите доставки България фундаментално се е променила, така, както се е променила и цяла Европа. Преди войната с Украйна 40% от газа в Европа е бил руски. В момента руският газ е под 10% и вероятно ще остане така. Което показва, че България се движи заедно с ЕС. "Нищо особено не се е случило у нас, ние намерихме заместващи източници. И това ще продължи не само за газа. Това ще се случи и за петрола, и за ядреното гориво. В настоящата ситуация никой не може да си позволи лукса да бъде зависим от един доставчик, който ти спира стоката, когато му хрумне!“, категоричен бе Лорер.

ПВУ.

   "Обаче възниква въпроса за ПВУ. Подозренията бяха и няма да станат, защото този меморандум с Gemcorp и IP3 се отмени, че този милиарда за енергетиката ще дойде от ПВУ! Че също сте приели в ПВУ, без да влизам в детайли, различни клаузи, които облагодетелстват приближени вам, строители на соларни паркове!“, продължи Беновска с темата за ПВУ. Даниел Лорер отговори: "Пълни глупости! Но всяко действие, което сме предприели, се опитва да му се пришие някаква зависимост! Няма такова нещо и няма как да има такова нещо! За нас беше важно ПВУ наистина да постави фундамента на енергийната независимост на България. За разлика от предишния план, който предвиждаше още газови турбини, които да генерират ток. Представете си как правим ток от газ и имаме казуса като Италия. Това слава Богу няма да ни се случи! И настоящият план е един модерен план, който предвижда алтернативни решения – геотермали, ВЕИ-та, батерии. Точно както се движи цяла Европа. Който има вятър го прави с вятър, който има слънче го прави със слънце! При нас няма да е по-различно!“.

Диана Дамянова.

   "Като говорим за зависимости, скачам на един леко шеговит нюанс. Вашата майка е бриджьор. Четох, че била два пъти европейски шампион и веднъж бронзов медалист от олимпиада. Един от Вашите приятели от триото веднъж ми каза, че благодарение на нея вие се сдобихте с първия си пиар Диана Дамянова, която също е бриджьорка. Така ли е?“, попита Беновска. Лорер отговори, че е така, двете се познават от бриджа. Той продължи: "Не бих казал "сдобили“, тъй като Диана Дамянова помагаше изключително дейно на ПП в началото. Тя беше наистина незаменима в ролята си!“.

   Беновска продължи: "Само да видим Диана помогна ли ви, или ви навреди!“, след което пусна запис от началото на пресконференция на ПП от 8.06.2022 г.:

 

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

 

Илиана Беновска: Г-н Петков, може ли въпроси? Лично към Вас! Беновска! Ще имате ли психическата и институционалната издръжливост да успеете да преодолеете това, че Слави Трифонов, ако мога образно да се изразя, Ви "пусна по Ниагарския водопад“? И ще ми кажете ли още нещо извън компроматите, свързани с ИТН, ГЕРБ, средствата за МРРБ? Нещо за политиките, което трябва да знаем за "Промяната“ и да продължат избирателите да Ви вярват? Или нямате повече аргументи? Къде са танкерите с газ, г-н Петков? И кои са средствата, които ще удовлетворят исканията на работодателите, превозвачите, пенсионерите и всички тези социални сфери? Моля да ми отговорите?

 

Диана Дамянова: 8 въпроса зададохте?

 

Илиана Беновска: Какъв Ви е проблемът, г-жо Диана Дамянова? Аз съм журналист, Вие каква се явявате тук?

 

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

 

   Беновска попита: "Редно ли е един пиар, Диана Дамянова е с много опит, познаваме се, да се изправя ето така, ребром, публично срещу журналистическите въпроси?“. Даниел Лорер отговори, че Дамянова е изключителен професионалист. Беновска отвърна: "Тук не беше! Може би трябваше да ме изнесат от пресконференцията!“. Лорер продължи: "Не, аз мисля, че в българската журналистика има голяма доза агресия! Тази агресия създава определено отношение на едната страна към другата!“.

    "Не бях агресивна! Питах справедливо, като избирател!“, заяви Беновска. Лорер отвърна, че не се наема да коментира конкретната ситуация, защото може да е имало контекст преди или след нея. Беновска обясни: "Това беше пресконференцията, когато разбрахте, че Слави Трифонов, както казах, ви "пусна по Ниагарския водопад“ и нещата "отиват на кино“!“. Даниел Лорер отговори: "Предвид контекста на българската журналистика като цяло, на мен ми се струва, че често отношението, което и отговарящите много пъти имат, и техните екипи, е съобразено с начина, по който определена медия се е държала към тях преди или след това. На това отдавам реакциите по един или друг начин на конкретната ситуация. Без да знам какво точно се е случило преди тази случка тук!“.

   "Диана не ви ли липсва?“, попита Беновска. Даниел Лорер отговори, че на него лично му липсва като приятел, който да е около него всеки ден. Той продължи: "А по отношение на бриджа, понеже майка ми е изключителен спортист в тази сфера и аз отраснах с бридж около мен, аз го мразя. Но моите деца възприеха страстта към бриджа. И за съм щастлив, че един такъв изключителен спортист като майка ми успя да прехвърли топката със спортната страст и злоба към внуците!“.

Ролята на семейството му.

   "Каква е ролята на семейството! Говорихме си за деца. И аз, и Вие, и Кирил Петков сме многодетни родители. Това вече съвсем не е често срещано. Много добре знаете, аз повече от Вас, защото съм почти 10 години по-възрастна, знам какво е да отгледаш и възпиташ толкова деца!“, продължи Беновска. Лорер отговори, че особено в политиката здравото семейство е изключително ценно за стабилността на кариерата. Здравото семейство те връща на земята и ти помага да усетиш кои са здравите неща в живота. "И когато си се наел да работиш всеки ден за държавата си, всеки ден, връщайки се при семейството си, ти виждаш отново и отново защо го правиш!“, категоричен бе той.

   "А какъв пример даваме на децата си? На какво ги учим?“, попита Беновска. Лорер отговори, че един ден те ще разкажат. Той добави, че в момента децата му липсват, защото дните са дълги, надява се и той да им липсва като баща. "Единственият бонус, който има от тази работа, е, че отвреме на време срещат някой "VIP“! Срещнал този, срещнах онзи – голяма радост! Но вън от това и на тях не е лесно и затова стават доста автономни!“, заяви Лорер.

   Беновска продължи: "Но им се налага и да крият самоличност!“. Събеседникът ѝ отговори, че дълбоко се надява това да не се случва. "Вие знаете, колко гняв се излива върху децата ни заради нас, нали?“, продължи водещата. Гостът ѝ отвърна, че това е част от родителските задължения, да не продължават работния ден и вкъщи.

   "Какво искате децата Ви да не Ви кажат един ден? Какъв е "тати Даниел“ вкъщи?“, попита Беновска. Лорер отговори: "Това, което най-много се страхувам, че могат да ми кажат един ден, е "тати, ние няма да се върнем в България!“. Водещата отговори: "Това зависи и от вашата политика, "господин тати“!“. Лорер отговори: "Искрено се надявам да сме достатъчно дълго в българския политически живот, за да можем да направим трайно промени и  шансът това да се случи да е наистина минимален!“.

   "Искам нещо, няма да прекрача границата, Вашият адрес стана публично известен покрай вашата партийна дейност, както има една чалга "халяда пати, Исусе“, "хиляда пати“, Даниел, публикуваха Вашата къща. Лепиха и плакати. Там с Асен Василев ли живеете?“, попита Беновска. Лорер отговори, че не живее с Асен Василе. Водещата попита: "Това ли е Вашият дом - "Чаталджа“ 2 или 4? И живеете ли с Асен?“. Лорер отговори, че не иска да коментира такива лични детайли, но не живее с Асен Василев. Водещата продължи: "Защото се говореше, че това е централата на ПП, когато още нямате офис! Даже не знам сега имате ли!“. Лорер отговори, че използват къщата като офисно пространство доста често, но дотам.

   "Как гледате на това навлизане в личното пространство? Децата Ви как се чувстват, сноват "VIP“ разни по стълбите, нали?“, продължи Беновска. Лорер отговори: "Това е временно явление! Всеки млад проект, независимо дали е икономически, политически, винаги е част от личния живот на създателите си, защото той е част от тях. И с еманципирането на една организация, тя постепенно придобива свой независим и идеен, и физически живот. Така че този период ще отмине!“.

   "А виждат ли децата Ви любов вкъщи, Вашата съпруга Виолета?“, попита Беновска. Лорер отговори, че иска да вярва, че децата му виждат много любов. Но му се иска те самите да кажат, че това е така. Беновска попита старае ли се децата му да виждат любов. Той отговори, че го прави.

   "Какво е за Вас любовта? Четох, гледах някъде, че вие с Виолета сте се оженили, предварително мислейки, че не сте един за друг! Даже тя направи една уговорка, даже аз много добре я разбирма като жена, че е малко по-голяма от Вас, на години?“, продължи Беновска. Лорер отговори, че освен това въпругата му е доста по-мъдра от него. Така че разчита на мъдростта на нейния избор. "Такива сме ние, жените!“, отвърна Беновска. Лорер продължи, че обикновено жените вземат важните решения. Те са отговорни за селекцията на човешкия род.

  "А тя ли Ви поведе по "пътеките на издигането“? Защото Вие сте завършил компютърни науки и бизнес мениджмънт, това е една малко "затворена“ професия“, попита Беновска. Лорер отговори, че зависи от това как се развиваш в нея. Гръцкият министър-председател Мицотакис също идва от бизнес мениджмънта. "Но компютърните специалисти са малко по-интровертни по душа, не че Вие не сте!“, отбеляза Беновска. Събеседникът ѝ отговори: "Най-вероятно не съм истински "компютърен нърд“, както се казва, по душа! Но както си говорихме за зодии и зодия близнаци, аз съчетавам по технически и детайлен уклон с по-отворените светоусещания!“.

   "Но избягнахте въпроса, тя е доста кариерна, доста позиции е заемала в управлението в България! Но Асен Василев като че ли е нейната "ракета носител“ или по-скоро Виолета Лорер дали не е "ракетата носител“ на Асен Василев?“, попита Беновска. Даниел Лорер отговори: "Мисля, че Асен Василев носи огромен заряд сам по себе си и няма нужда да има "ракета носител“. С Виолета те споделят професионална кариера преди това заедно и са работили чудесно, така че смятам, че те имат една много добра професионална симбиоза също!“.

   "Като говорим за жени искам едно малко клипче с Асен Василев в едно много сериозно интервю, стана дума за майка му и оттам нататък за дамската част в неговия живот!“, продължи Беновска и пусна част от седмичния коментар от 25.06.2022 г.:

 

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

 

И се сетих каква САМОжертва ми призна сълидерът на "Промяната“ Асен Василев на рождения ден на майка си, 2 юли 21-ва:

 

Асен Василев: Между другото, знам, че няма да се излъчи днес, но днес е 2-ри юли и майка ми има рожден ден! Искам да я поздравя от Вашето предаване, ако може!

 

Илиана Беновска: Пратете ѝ сърчице, целувка!

 

Асен Василев: Абсолютно!

 

Илиана Беновска: Обърнете се, кажете ѝ две-три думи!

 

Асен Василев: Честит рожден ден! И много благодаря за моралните устои, които са заложени от майка ми!

 

Илиана Беновска: Майка Ви сигурно е изиграла голяма роля в живота Ви! А имате ли жена до себе си?

 

Асен Василев: Не!

 

Илиана Беновска: Защото?

 

Асен Василев: Защото, ако имах жена, сигурно нямаше сега да вляза в Министерството на финансите по този начин, по който влизам. Но по-далечната и по-дългата история е, че съм имал няколко жени до себе си, но в момента нямам!

 

Илиана Беновска: Какво е любовта за Вас? Нека да не я разбираме непременно между мъж и жена!

 

Асен Василев: Не, за мен е между мъж и жена!

 

Илиана Беновска: Човек може да обича детето си ...

 

Асен Василев: Нямам деца, за съжаление, така че за това не мога да говоря. Любовта е момента, в който сваляш всички маски и се доверяваш напълно на човека до теб!

 

 

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

 

   Беновска продължи: "Натъжихте се нещо?!“. Лорер отговори, че се е размисли по въпроса какво е любовта за него. Беновска попита: "Влюччив ли сте? Виолета намекна, че сте бил голям плейбой преди нея!“. Лорер отговори, че 20 години са минали оттогава. Той продължи: "За мен любовта е духовното намиране между двама души! Когато могат да споделят един живот, но да запазят своята индивидуалност и заедно с това да израстват. Това с времето преминава през различни фази. Всяка една от тях е красива, всяка една от тях е хубава, всяка една от тях има своите предизвикателства! Най-хубавата любов е, когато можеш да го съхраниш през времето и да минете заедно през всички тях!“.

    Беновска разказа: "Навремето, когато се влюбихме с моя мъж, няма да влизам в детайли, той така също каза в един подобен формат, че любовта е хубава, когато е споделена!“. Лорер отговори: "Иначе е изключително тъжно! И аз искрено вярвам, че всеки човек е хубаво по-рано да мине през несподелената любов, за да може да осъзнае каква е разликата!“.

Имат ли право политиците да се влюбват? Могат ли да бъдат министри на щастието?

   "Ще ме извините, но искам, като многодетен родител, като един човек, който е мислил по тези въпроси, да въведа един нюанс, който се отнася до Вашия приятел, "кончето с розовата жилетка“, Кирил Петков!“, продължи Беновска и пусна седмичния коментар от 3.09.2022 г. :

 

 

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

 

Беновска: Г-н Петков, влюбвате се, танцувате! Станете министър на щастието! Богатите в Абу Даби имат!

 

https://youtu.be/FkwSOkFOChc

 

Г-н Петков! Вярно ли, че Асен Василев и Даниел Лорер не ви искат за лидер и премиер?!

И! Вярно ли, че  Асен Василев и Даниел Лорер гонят Лена от политиката?!

Тогава! Станете министър на щастието! Богатите в Абу Даби имат!

 

Г-н Петков, влюбвате се, танцувате! Станете министър на щастието!

 

През 2016-та в ОАЕ назначиха младата и хубава Охуд ар Руми за министър на щастието. Част от нейната мисия е да насърчава  положителните новини и истории, защото щастието е заразно…

"Когато хората са оптимисти, те са по-продуктивни и по-креативни!“, според Охуд ар Руми.

 

Кирил Петков бил близък с Лена Бориславова…

Е, и?

Бил женен и имал 3 деца. Чудесно. Това прави ли го "крепостен“ на жена му Линда?! Може да се е влюбил – Кирил в Лена. Може ли?!

 

Друг един Кирил – Домусчиев – също се влюби.

Разведе се. Ожени се 2-ри път. И има и деца.

И? Грижи ли се за децата си от 1-вия брак? Да.

 

Защо на Кирил Домусчиев му е позволено да се влюби?

А на Кирил Петков му е забранено да се влюби?

 

Кирил Домусчиев бил "честен частник“ – както се казваше 90-те години… И милиардер. Официално го обяви американското списание "Форбс“.

Значи, милиардерите имат право да се влюбват?!

 

Кирил Петков стана политик. Дойде от Harvard. Ако не е ставал за премиер, защо избрахте ПП и него начело на България?! Петков има ли право да се влюби?

Ще напомня за Франсоа Митеран – бившия президент на Франция - 1981 до 1995-а г. Митеран имал извънбрачна дъщеря.

Е, и? Франция и законната му съпруга, и 2-мата му сина посрещнаха новината с уважение. И признаха правото на президента Митеран да се влюби.

 

Някои викат: Корупция! Кирил Петков дал на адвокатската кантора на Лена "Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“ пари!

Разследва се. Ще видим подарък за любовта му с Лена ли са, или са си ги изработили. А и Лена. Освен да е любима на Кирил. Има ли право да работи като юрист, каквато е?

Митеран, говори се, че е впрегнал държавен ресурс в обезпечаване живота на дъщеря си Мазарин и майка й Ан Пенжо. И? Корупция! И във Франция…

 

Има хиляди и в България, и по света – влюбили се. И? Да ги обесим ли?!

Но се сетих за друго. Асен Василев заяви в "Беновска пита“ следното:

Асен Василев: Между другото, знам, че няма да се излъчи днес, но днес е 2-ри юли и майка ми има рожден ден! Искам да я поздравя от Вашето предаване, ако може!

 

Илиана Беновска: Пратете ѝ сърчице, целувка!

 

Асен Василев: Абсолютно!

 

Илиана Беновска: Обърнете се, кажете ѝ две-три думи!

 

Асен Василев: Честит рожден ден! И много благодаря за моралните устои, които са заложени от майка ми!

 

Илиана Беновска: Майка Ви сигурно е изиграла голяма роля в живота Ви! А имате ли жена до себе си?

 

Асен Василев: Не!

 

Илиана Беновска: Защото?

 

Асен Василев: Защото, ако имах жена, сигурно нямаше сега да вляза в Министерството на финансите по този начин, по който влизам. Но по-далечната и по-дългата история е, че съм имал няколко жени до себе си, но в момента нямам!

 

Илиана Беновска: Какво е любовта за Вас? Нека да не я разбираме непременно между мъж и жена!

 

Асен Василев: Не, за мен е между мъж и жена!

 

Илиана Беновска: Човек може да обича детето си ...

 

Асен Василев: Нямам деца, за съжаление, така че за това не мога да говоря. Любовта е момента, в който сваляш всички маски и се доверяваш напълно на човека до теб!

 

 

Не съм психоаналитик. Но. Кое е естественото?

Кирил да е влюбен в Лена? Или Асен, заради политиката, да няма жена?!

 

Кирил бил танцувал салса. Ми, браво! Танцува чудесно.

 

 

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

 

   Беновска продължи: "Няколко въпроса поражда тази наша гледна точка. Лена и Кирил влюбени ли са?“. Лорер отговори: "Следващия въпрос?“. "Имат ли право?“, продължи Беновска. Лорер отговори по същия начин.

    Беновска попита: "Има ли право един политик да се влюби? Това, че някой е многодетен баща, може да еретично да го кажа, но може да се случи човек да се влюби, нали? Жените пречат ли на политиката? Асен каза, че е нямало да влезе в политиката, ако е имал жена до себе си. Вие пък изразихте май обратното мнение, че жена ви ви подкрепя и Вие я подкрепяте нея! И къде е Лена? Няма да можете да ми отговорите на последния в цялата тази редица! Не питам заради клюката! Питам заради анализа! Искам да го подчертая много внимателно!“. Даниел Лорер отговори: "Аз разбрах въпросите. Очевидно няма да вляза в "клюкарския ъгъл“ за това може ли, как може. Знаете много добре, че всяка култура подхожда различно към романтиката и политиката. И няма никакъв смисъл да го обсъждаме това тук. Това, което беше интересен ъгъл в този репортаж, беше идеята за министър на щастието!“. Беновска отвърна, че иска да осъществи тази идея. Лорер продължи: "Ние, като икономисти, се занимаваме основно с БВП, това е изражение на икономическия прираст. Но много държави от Дубай до Бутан искат да измерват човешкото щастие, така че идеята е симпатична!“.

   "Не само да го измерят, но и да го подпомогнем!“, подчерта Беновска. Гостът ѝ отговори: "Това обаче, което си мисля сериозно, е, че промяната, която г-н Петков и г-н Василев успяха да създадат у нас в рамките на една година е толкова фундаментална!“. Беновска попита: "Вие къде се игнорирахте?“. Лорер отговори: "“Третото конче“ и още цял един отбор, който движи промяната! Тази промяна е толкова фундаментална, че когато имаме перспективата на времето, ние ще говорим за политиката преди и след промяната. И мисля, че подходящата титла ще бъде "министри на промяната“!“. Беновска добави: "И "министри на щастието“!“. Лорер отговори: "Дай Боже промяната да доведе и до "министър на щастието в един бъдещ кабинет!“.

   "Слагам точка на този разговор! Надявам се, че няма да Ви чакам пак една година да дойдете!“, обърна се към госта си Беновска. Той отговори, че се надява да сподели достатъчно интересни неща по-рано. "И да минем в по-конкретна политика, защото предстоят по-конкретни седмици на политически пазарлъци!“, продължи Беновска. Лорер отговори, че се оказва, че парламентът е място на постоянен политически пазарлък. Той продължи: "Целият този занаят е място, където хората обменят идеи, спорят, решават. И колкото и да е учудващо, колкото и да е досадно, колкото и да е скучно, когато го гледаш по телевизията, всъщност се оказва, че парламентарната демокрация е най-добрия начин ние да се управляваме без насилие. Всичкото това говорене замества насилието. И когато ние сме там и обсъждаме отново и отново до безкрай всевъзможни теми, това създава спойкана на обществото!“.

Подаръците.

   Беновска подари на госта си ябълка с думите: "Когато представихте ПП, аз връчих на Асен и на Кирил зелени ябълки. Вие каква ябълка сте в политиката?“. Лорер отговори: "Зреем, така че мисля, че една жълто-златна ябълка добре ще ни отива!“.

   Беновска продължи: "Третото, което искам да Ви подаря, са 2 книги. Това е една книга, която двамата с Ахмед Доган сме правили, но тя няма как да има продължение, защото историческите събития още не са се развили. Искам да Ви я подаря, това не е "Корана“ в политиката. Това е може би "Библията“ на съвременната политика, колкото и странно да Ви звучи! Моля Ви да я прочетете!“. Лорер отговори: "Благодаря! Знаете, че с г-н Доган имаме много сериозни политически различия по отношение на това как изобщо една страна трябва да се управлява!“. Водещата попита Лорер дали познава Доган. Той отговори, че не го познава. Той добави: "Не го познавам, но цяла България познава до голяма степен неговото политическо наследство, от което ние се лекуваме!“. Водещата заяви, че Доган е пазител на етническия мир!

   Водещата помоли госта си да стане на крака, за да му подари Конституцията. Тя заяви: "Подтекста е явен, политиците трябва да спазвате законите! И не намеквам за Кирил Петков с този подарък, а просто Ви я подарявам!“. Лорер отговори: "Мисля, че спазването на законите или неспазването им има дълга предистория, някъде далеч оттук. Нека това да ни е пътеводната звезда как искаме България да се развива!

   Лорер подари на Беновска книгата "Кратка история на човечеството“ от Ювал Харари с думите: "Ювал Харари е успял в нея да обясни до голяма степен механизмите, които управляват човешкото общество от праисторията до наши дни. Написал съм нещо лично, тъй като ние вече имаме лично познанство – "За Илиана, журналист и майка на 3 деца! От Даниел, политик и баща на 3 деца! С пожелание да работим за тяхното бъдеще в България!“. Беновска благодари на Лорер за гостуването. Той отвърна: "И аз благодаря за търпението цяла година!“. "Чест за нас беше и дайте нещо да правим добро!“. Така завърши разговорът между Даниел Лорер и Илиана Беновска "Беновска пита – Радио К2“ на 5.11.2022 г.